2021. aasta tähtsamad sündmused

Põhjarannik
Copy
2021. aasta märtsis asuti Kohtla-Järve tööstusparki rajama tuulegeneraatorite tehast, mis peaks valmima alanud aasta keskel.
2021. aasta märtsis asuti Kohtla-Järve tööstusparki rajama tuulegeneraatorite tehast, mis peaks valmima alanud aasta keskel. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Põhjarannik tegi kokkuvõtte 2021. aastal Ida-Virumaal aset leidnud olulisematest sündmustest.

JAANUAR

Aasta algul lööb tööpuudus Ida-Virumaal rekordeid. Kui 2020. aasta lõpus oli Ida-Virumaal registreeritud 8033 töötut, siis aasta alguse seisuga 8295. Töötuse määr kerkib 13,6 protsendini, mis on ülekaalukalt Eesti suurim.

Aasta tagasi oli Ida-Virumaal töötuid paari tuhande võrra vähem ja töötuse määr 10,1 protsenti.

***

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Lüganuse vallas Aa külas põleb maha 12. jaanuari õhtul süttinud Männiku pansionaat.

Pansionaadis oli tulekahju ajal 45 hoolealust ja kaks töötajat, kelle evakueerimist päästjad kohe alustasid. Kahjuks leidsid päästjad hoonest kaks hukkunut ning üks inimene suri kiirabiautos teel haiglasse.

Prokuratuur alustab kriminaalmenetlust ning uurimine tuvastab, et tuli sai alguse ühest pistikupesast ning keegi juhtunus süüdi pole.

***

Koroona kiire leviku tõttu sügisest kinni olnud Ida-Viru söögikohad ja koolid taasavatakse valitsuse otsusega.

***

Narva linnavolikogu kinnitab linnapea Katri Raigi väljapakutud linnavalitsuse koosseisu.

***

Aasta lõpus käivitunud vaktsineerimiskampaania toob jaanuaris tõdemuse, et Ida-Virumaal, kus nakatumine oli kõige kõrgem, on vaktsineerimise tempo riigi madalaim.

***

Keskerakonna toetus maakonnas kukub 2020. aasta septembri 41 protsendiga võrreldes kolinal 21 protsendini jaanuaris.

***

Mart Vilt.
Mart Vilt. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Illuka kandis elanud legendaarne Eesti jooksukuulsus Mart Vilt sureb pärast nakatumist koroonasse.

***

Uue valitsusliidu koalitsioonilepingus on konkreetsed tähtajad põlevkivi kasutamise lõpetamiseks, kuid vastused, mis ja millal selle asemele tuleb, jäävad ümmarguseks.

***

Euroopa Komisjoni seisukoha põhjal ei tohi õiglase ülemineku fondist Eestile eraldatud 340 miljonit eurot kasutada mujal kui Ida-Virumaal. Algul plaaniti sellest rahaeraldusi ka Ida-Virumaa endistele valdadele, mis liitusid pärast haldusreformi Jõgevamaa või Lääne-Virumaaga.

VEEBRUAR

Aasta algul Lüganuse vallas Männiku hooldekodus toimunud ja kolm elu nõudnud tulekahju annab tõuke kontrollida kõiki hoolekandeasutusi üle riigi ning selgub, et üle poole rikuvad tuleohutusnõudeid.

Ida-Virumaal kontrollitakse 31 hoolekandeasutuse 38 hoone tuleohutust ning puudusi leitakse neist kahekümnes.

***

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narvas avab uksed sisekaitseakadeemia ning Tartu ülikooli Narva kolledži ühise õppe- ja majutuskompleksi uus ujula.

***

Ööl vastu 14. veebruari süüdatakse Narva-Jõesuus Vabaduse tänaval asuv õigeusu kirik, mis saab küll tugevalt kannatada, kuid suudetakse hävingust päästa.

***

18. veebruaril registreeritakse Jõhvis viimase 9 aasta madalaim temperatuur, kui see näitab varahommikul -30,1 kraadi, mis on ühtlasi Eesti külmarekord sel talvel.

***

Ailar Holzmann.
Ailar Holzmann. Foto: Jevgenia Parv

Ida-Virumaa 2020. aasta tegija tiitli pälvib Ida päästekeskuse juht Ailar Holzmann. Tiitel antakse eelkõige koroonapandeemia tõrjumise korraldamise eest maakonnas.

***

Jõhvis kukub kolmandat aasta järjest läbi aukodaniku valimine, sest ükski 10 kandidaadist ei saa volikogu liikmetelt vajalikku 11 häält.

MÄRTS

Kohtla-Järve tööstusparki asutakse rajama tuulegeneraatorite tehast, mis peaks valmima alanud aasta keskel. Uues tehases on plaanis toota 2500 tuulegeneraatorit aastas ning tulevikus saab seal tööd 300 inimest.

***

Jõhvi volikogu kiidab heaks otsuse anda tulevase jäähalli rajamiseks uus krunt Jõhvi kesklinnas, kuigi algul pidi see tulema Pargi keskuse juurde. Uus ala jääb jalgpallistaadioni ja viadukti vahele.

***

Katri Raik.
Katri Raik. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Pärast poliitilisi nõupidamisi Tallinnas teatab Narva linnapea ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Katri Raik oma fraktsiooni liikmetele Narva linnavolikogus, et kavatseb kohalikel valimistel Keskerakonna valimisnimekirjaga liituda.

***

Narva-Jõesuu linn kaotab Kohtla-Järvega peetud kohtuvaidluse, kus hagiavalduses nõuti, et tunnistataks kehtetuks vara ühepoolne üleandmine Viivikonna linnaosa liitmisel Narva-Jõesuuga.

***

Kohtla-Järvel kehtivat jäätmehoolduseeskirja analüüsinud õiguskantsler Ülle Madise leiab, et linnas on osa jäätmevaldajaid ebavõrdselt koheldud.

Linna jäätmehoolduseeskirja kohaselt peavad jäätmešahtidega korterelamud maksma kõrgendatud platsilt konteineri teisaldamise eest lisatasu. Ilma jäätmešahtita kortermajadelt samadel asjaoludel lisatasu ei võeta, olgugi et faktiliselt nõuab mahutite tühjendamine vedajalt samasugust pingutust, nendib õiguskantsler.

APRILL

5. aprilli hommikul toimub Toila vallas Vaivina külas majapõleng, milles hukkub kaks inimest.

***

Kolmepäevased vaktsineerimistalgud Ida-Virumaal kukuvad läbi, sest kavandatud AstraZeneca vaktsiinidoosidest õnnestub süstida vaid ligikaudu kümme protsenti.

***

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Bolt avab Narvas ja Kohtla-Järvel elektritõukerataste rendi.

***

Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi uue põhikooli ehitamine läheb vallavalitsuse arvestustega võrreldes 1,3 miljoni euro võrra kallimaks.

Hanke väljakuulutamisel planeeris vallavalitsus ehituse eeldatavaks maksumuseks koos käibemaksuga 6,1 miljonit eurot. Kümne hankel osaleja seas parimaks osutunud firma Rand ja Tuulberg pakkumine ulatub aga üle 7,4 miljoni euro.

***

Argo Kõrgvee.
Argo Kõrgvee. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

SA Narva Haigla nõukogu valib haigla juhatuse uueks liikmeks Tartu ülikooli kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku direktori doktor Ago Kõrgvee.

Ago Kõrgvee on Eestis tunnustatud anestesioloogia intensiivraviarst, kardioloog ning pikaaegne Tartu kiirabi juht, arvukate teadusartiklite autor ja õppejõud, Eesti Punase Risti III klassi teenetemärgi kavaler ning Tartu linna aukodanik.

***

Endine Jõhvi vallavanem ning praegune volikogu ja riigikogu liige, keskerakondlane Martin Repinski kinnitab, et on endale uue kodu soetanud Harjumaale Viimsi valda, kuid väidab, et kodukoht on tal siiski Jõhvis ning siinsest volikogust ta ei lahku.

***

Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kuus aastat kestnud uuringute tulemusena alandatakse Kukruse aherainemäe ohtlikkuse astet ja otsustatakse mägi rahule jätta.

***

Jõhvi keskraamatukogu direktori Ingrid Spitzi ebaseaduslikust vallandamisest vallale tekkinud 30 000 euro suurune kahjunõue endistele vallavalitsuse liikmetele Martin Repinskile ning Aleksei Naumkinile jääb esitamata, sest volikogus jäid sellekohase eelnõu hääletamisel hääled viiki: kaheksa saadikut oli poolt ja sama palju vastu.

***

Anne Endjärv.
Anne Endjärv. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kümme aastat Kohtla-Järve Järve kooli juhtinud ja kaks aastat järjest Ida-Virumaa aasta koolijuhiks valitud Anne Endjärv asub tööle haridusministeeriumi peaeksperdina, kelle ülesandeks on kureerida muukeelsete laste õpet.

MAI

Ulvi Vilumets.
Ulvi Vilumets. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti naisliit valib aasta emaks Kohtla-Järvel elava eesti keele õpetaja ning kolme tütre ema Ulvi Vilumetsa. Lisaks sellele valitakse ta ka Kohtla-Järve aasta emaks.

***

Saksa poekett Lidl, kes jõudis Narvas juba tulevase kauplusehoone valmis ehitada, alustab töid ka Jõhvis, kuid ei soovi konkurentidele viidates oma plaanidest lähemalt rääkida.

***

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sillamäe sadamast stardib eestlaste Arktika ekspeditsioon mootorpurjelaevaga Admiral Bellingshausen.

***

Tanel Mazur.
Tanel Mazur. Foto: Manona Paris

Pärast rasket haigust sureb Narva keskaegse apteegi pidaja, õpetaja, ajakirjanik ning üks tuntumaid kohaliku elu edendajaid Tanel Mazur 49aastasena.

***

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sillamäel avatakse neli miljonit eurot maksma läinud rannapromenaad.

Enam kui 600 meetri pikkusel promenaadil, mis ulatub Merepuiestee juurest sadama poole, on saanud jalutada juba 2020. aasta lõpust. Kuid lõplikult valmib promenaad nüüd, mil seal pannakse tööle auru ja vett pritsivad seitse LED-valgustusega purskkaevu.

JUUNI

Sügisel avatavasse Jõhvi tehnoloogiakooli esitatakse 200 kohale 3000 sooviavaldust.

***

Õiguskantsler tuvastab, et Narva linn diskrimineeris viis aastat oma treenereid, kes lisaks munitsipaalhuvikoolile tegutsevad ka eraspordiklubides, jättes viimaste puhul klubidele maksmata pearahatoetuse. Pärast õiguskantsleri sekkumist tühistab linn ahistava sätte.

***

Narva jões asuvalt Permisküla saarelt avastatakse lendorava elupaik, mis seni polnud teada. Samuti on mõistatus, kuidas lendorav sinna pääses. Arvatakse, et mööda jääd.

***

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti suuruselt viiendas linnas Kohtla-Järvel suleb uksed Swedbanki esindus, mis oli viimane pangakontor selles linnas. Pank põhjendab esinduse sulgemist vähenenud külastatavusega.

***

Ligemale 500 Kohtla-Järve inimesele töökohaks olnud Nitroferdi väetisetehase taaskäivitamise lootus on lõplikult kustunud, kuna omanik, miljardär Dmitro Firtaš otsustas selle seadmed Ukrainasse üle viia.

***

Järjekordse võimupöörde käigus valib Jõhvi volikogu, pärast seda kui volikogu esimees Aleksei Naumkin oli kuulutanud volikogu istungi lõppenuks, uueks vallavanemaks reformierakondlase Maris Toomeli. Samas tagandatakse ametist ka volikogu esimees, kelle asemele valitakse Niina Neglason. Naumkin seda otsust mõnda aega ei tunnista, hiljem siiski loobub protsessimisest.

***

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

17. juunil varahommikul teatatakse taas põlengust Narva-Jõesuu puukirikus. Kui päästjad sündmuspaigale jõuavad, põleb plekk-katusega puithoone juba lahtise leegiga. Katus on osaliselt kokku kukkunud ning seal olnud terasest rist lebab maas. Kogu hoone sisemus põleb ära, hävib ka suurem osa seinapalkidest. See on poole aasta jooksul juba teine põleng ning mõlemal korral on tegu olnud süütamisega. Väidetavalt on politsei käsutuses ka videokaadrid, kuhu süütaja peale jäi, kuid siiani pole süüdlast tabatud.

***

23. juuni pärastlõunal on Narvas sooja 34,6 kraadi, mis on kõrgeim temperatuur, mis on Eesti vaatlusjaamades läbi aegade juunikuus ametlikult mõõdetud.

JUULI

Arthur Seppern.
Arthur Seppern. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Jõhvi uus võim laseb hooldekeskuse juhi kohalt lahti volikogus opositsiooni sattunud Arthur Sepperni, kes kuulutab, et ei tunnista uut vallavalitsust ega hooldekeskuse nõukogu. Kemplemist hooldekeskuse vanade ja uute juhtide vahel jagub veel mitmeteks kuudeks.

***

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Ida-Virumaa tuntumaid bände AveNue annab välja uue albumi "Четвертак", mida "küpsetati" kuus aastat.

***

Eneli Jefimova.
Eneli Jefimova. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tokyos alanud olümpiamängudel osaleb Ida-Virumaalt ainsana Sillamäelt pärit 14aastane ujuja Eneli Jefimova, kes saavutab maailma tippseltskonnas 100 meetri rinnuliujumises 16. koha. Veidi enne olümpiat võidab ta aga Euroopa juunioride meistrivõistlustel kulla ja kaks hõbemedalit.

***

Jõhvis tekib kaksikvõim, kus volikogu esimeheks peavad end nii Niina Neglason kui ka eelmine volikogu juht Aleksei Naumkin, kes leiab, et 17. juunil tagandas volikogu ta ametist ebaseaduslikult. Volikogu istungi alguses ütleb Naumkin, et loobub siiski katsest istungit juhtida, et "peatada tsirkus". Volikogu esimeheks jääb Neglason, kuigi rahandusministeerium leiab hiljem, et Naumkini tagandamine ei toimunud korrektselt.

***

Ülo Tambet
Ülo Tambet Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

89aastasena sureb Eesti põlevkivitööstuse suurkuju Ülo Tambet, kelle juhtimise ajal tootis Eesti Põlevkivi 1980. aastate alguses rekordkoguses põlevkivi: 32 miljonit tonni aastas.

***

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva ja Narva-Jõesuu vahel hakkab sõitma mootorlaev Caroline. Laevasõit mööda piirijõge saab kiiresti populaarseks nii idavirulaste kui maakonna külaliste seas ja laevaliini käivitamine pälvib ka aasta turismiteo tiitli. Tööjõupõua käes kannatavad turismiettevõtted aitavad suuremast hädast välja suvevaheajal tööle võetud koolinoored.

***

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Varasematel aastatel Kohtla-Nõmmel kaevandusmuuseumis toimunud alternatiivmuusikafestival "Mägede hääl" kolib Peipsi äärde Kauksi randa. Korraldajatele ja tuhandele külastajale hakkab uus asupaik meeldima ning nad plaanivad sinna ankrusse jääda ka järgnevatel kordadel.

***

Narva ja Narva-Jõesuu vahel valmib kergliiklustee, mille rajamist on ette valmistatud ligemale paarkümmend aastat.

***

Irina Šulgina.
Irina Šulgina. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Osa Jõhvi võimupoliitikuid survestavad ametist lahkuma Jõhvi põhikooli direktorit ja volikogus opositsiooni poolele sattunud Irina Šulginad, kes ütleb aga, et tema vallandmisel tõuseb rahvas üles. Vallavalitsus piirdub hoiatusega ja Šulgina püsib ametis ka aasta lõpus.

***

Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Virumaal peatub niinimetatud sutsubuss esimesena Sillamäel, kus selle ukse juurde tekib end vaktsineerida soovivatest inimestest pikk järjekord.

***

Foto: Aleksander-Mark Kappi

24. juuli on Ida-Virumaal erakordselt sündmusrikas. Jõhvis toob tuhandeid inimesi kokku lennunduspäev, mille naelaks on Leedu legendaarse vigurlenduri Jurgis Kairyse õhuakrobaatika. Kümme kilomeetrit eemal, endise Viru kaevanduse territooriumil on enam-vähem sama palju inimesi kaasa elamas romuautode rallile. Päevale paneb mõnusa punkti Tuletorni kontsert Rannapungerjal, kus näeb laval Curly Stringsi, Rita Rayd, Ewert & Two Dragonsit ning mitmeid teisi artiste.

***

Viktor Morozov.
Viktor Morozov. Foto: Raul Mee

Jõhvi gümnaasiumi õpilane Viktor Morozov võidab Euroopa juunioride meistrivõistlustel kolmikhüppes pronksmedali.

***

Viru Keemia Grupp tuleb lagedale plaaniga rajada Kohtla-Järve külje alla Lüganuse valda tselluloosi- ja teiste biotoodete tehas.

***

Narva "Veneetsias" mitmeid päevi kestnud joomaorgia lõpeb kahe inimese tulesurmaga.

***

Narva-Jõesuu kortermaja põlengus jääb koduta kümme perekonda.

AUGUST

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Helen Sildna eestvedamisel toimub Narva linnuses festival "Station Narva", kus astuvad üles Sven Grünberg, Vaiko Eplik, Roni Size ja kümned teised muusikud. Festivali külalised teevad ka meeleoluka gastrolli Kudruküla daatšade rajooni.

***

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narvas toimuv teatrifestival "Vabadus" kütab kirgi juba varakult enne algust. Juudi kogukonda pahandab etenduse "Mein Kampf" reklaamplakat, mõned narvalased korraldavad meeleavalduse LGBT-teemalise etenduse vastu. Eesti kultuuriavalikkuses pälvib aga festival tähelepanu ja tunnustust.

***

Kaks poliitilistes tõmbetuultes olnud Jõhvi vallaasutust saavad konkursiga uued juhid: raamatukogu direktoriks asub Eve Kottise ja spordikooli direktoriks Urmas Treier. Aasta lõpus on Kottise endiselt ametis, Treier on aga selleks ajaks juba ära saadetud.

***

Narva keskerakondlased võtavad linnapea kohalt maha Katri Raigi, kes jõudis seal olla pisut üle seitsme kuu. See oli karistuseks, et Raik ei nõustunud kandideerima nende nimekirjas, vaid tegi oma valimisliidu. Narva nii-öelda ajutist valitsust asub juhtima endine kauaaegne linnasekretär Ants Liimets, kes kuulub Reformierakonda.

***

Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Virumaal kestab tänavakunstifestivali "Rural Urban Art", mille tulemusel saavad paljud räämas ehitised rõõmsa ja erksa jume.

***

Alutaguse vallas toob 14. augustil ohtralt toidu- ja muusikahuvilisi kokku mõisakohvikute päev. Järgmisel nädalavahetusel saavad inimesed oma maitsmismeeli rõõmustada, sõeludes mööda Peipsi toidutänaval avatud pop-up-restorane.

***

Pippi Lotta Enok.
Pippi Lotta Enok. Foto: Eesti Olümpiakomitee

Jõhvi neiu Pippi Lotta Enok võidab ekvaatori lähedal Keenias oma 19. sünnipäeval juunioride maailmameistrivõistlustel hõbemedali kergejõustiku seitsmevõistluses.

SEPTEMBER

Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järvel saab valmis Wiru spordikeskus, kus on ujula, pallimängude saal ja võimlemissaal. Hoone läks maksma üle 15 miljoni euro.

***

Aet Kiisla.
Aet Kiisla. Foto: Erakogu

Ultrajooksjast Narva kolledži õppejõud Aet Kiisla jätab Ungaris kuus ööpäeva kestval jooksuvõistlusel luuümbrise põletikuga võideldes selja taha üle 430 kilomeetri.

***

Ida-Virumaa kultuurimajakat − Jõhvi kontserdimaja − selle loomisest alates 2005. aastal juhtinud Piia Tamm paneb ameti maha ja keskendub Viru filmifondi vedamisele.

***

Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Valmib Jõhvi õigeusu kiriku pühapäevakooli hoone.

***

Kohalike valimiste kampaania võtab tuure üles. Kõige tulisemat ja tasavägisemat heitlust on oodata Narvas, Jõhvis ja Lüganusel. Varasemast põnevam on seis ka Alutagusel, Kohtla-Järvel ja Toilas. Seevastu Sillamäel ja Narva-Jõesuus saab võitjate osas pilt selgeks juba pärast kandidaatide nimekirjade avalikustamist. Politsei manitseb poliitikuid kampaania ajal korralikult käituma.

***

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Aina ägedamaid tuure hakkab üles võtma elektri hinna tõus. Elektripuuduse leevendamiseks äratab Eesti Energia taas ellu ka Narva jaamade plokid, mis suurema osa aastast on tööta olnud.

***

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tegevust alustab tulevasi programmeerijad koolitav kool Kood/Jõhvi, kus asub õppima üle 200 täiskasvanu. Avaaktusel osalev president Kersti Kaljulaid nimetab sellise kooli avamist Ida-Virumaal tulevikku vaatavaks otsuseks. Kui esimesel õppeaastal tegutseb kool Sillamäel, siis järgmisel sügisel pärast ehitustööde lõppu kolib kool oma päriskoju, endisesse sidemajja Jõhvis. Kooli rajamine pälvib nii Ida-Viru aasta hariduse kui ka äriteo auhinna.

***

Ida-Viru selle suve olulisemaks kontserdipaigaks saanud Posti talu paneb kümnest kontserdist koosnenud hooajale punkti tšellokvarteti C-JAM etteastega.

***

Riigikogu kinnitab riiklikult tähtsate kultuuriehitiste pingerea: Tartu südalinna kultuurikeskuse järel on teisel kohal Narva Kreenholmi kultuurikvartal Manufaktuur, mis tähendab, et riik eraldab selle väljaehitamiseks raha.

***

Majandusraskustesse sattunud Vaba Lava Narva teatrikeskus teatab, et on sunnitud oma uksed kinni panema.

OKTOOBER

Erkki Karuks.
Erkki Karuks. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kaitseliidu Alutaguse maleva pealikuks saab senine staabiülem major Erkki Karuks.

***

Tarmo Tohver.
Tarmo Tohver. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ahtmes valmib Ida-Viru keskhaigla uus aktiivravikorpus, mille ehitamine läks maksma 14 miljonit eurot. Pisut enne uue korpuse avamist saab rohkem kui tuhande töötajaga Ida-Viru keskhaigla uueks juhiks senine haldusjuht Tarmo Tohver. Uut juhti oli vaja, sest 18 aastat haigla eesotsas olnud Tarmo Bakler ei suuda suvel ära öelda pakkumisest asuda juhtima Ida-Tallinna haiglat.

***

Kohalike valimiste eelhääletusel saab politsei Ida-Virumaal kümneid kaebusi valijate survestamise, häälte ostmise kahtluse ning koolides toimuva propaganda kohta.

***

Põhjarannik paneb valimistulemuste ennustamisega täppi kõigis omavalitsustes. Kõige olulisemad muutused on, et Narvas edestab Katri Raigi valimisliit Keskerakonda, Jõhvis Vallo Reimaa valimisliit Keskerakonda ja Ossipenko valimisliitu ning Kohtla-Järvel saab Keskerakond küll kõige rohkem kohti volikogus, kuid mitte enamust, nagu on olnud varasematel valimistel. Algavad pingelised koalitsiooni loomise läbirääkimised.

Võimupööre toimub taas Lüganusel, kus võim on vangerdunud iga paari aasta tagant. Alutagusel säilitab napilt võimu Tauno Võhmari leer, Toilas vallavanem Eve Easti nimekiri. Sillamäel võtab oodatud mäekõrguse võidu Keskerakond ja Narva-Jõesuus linnapea Maksim Iljini valimisliit.

***

Koroona uus laine võtab taas hoogu üles, eriti koolides. Narva saadab pärast vaheaega suurema osa õpilastest nädalaks distantsõppele. Järsult kasvab ka kiirabi vajavate koroonapatsientide arv.

***

Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi kesklinnas puhkeb öösel tulekahju endises maakultuurimajas, kus hiljem tegutses Viru maakohus, kuid mis on üle kümne aasta olnud kasutuseta. Jõulude ajal lõõmab sama maja uuesti ja sellest jääb alles vaid ahervare.

NOVEMBER

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Pärast koolivaheaega saab koolides tavapäraseks rutiiniks koroonaviiruse kiirtestimine.

***

Sergei Gorlatš ja Katri Raik.
Sergei Gorlatš ja Katri Raik. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Hääleostmise kahtlustuse saab Narva endine abilinnapea Sergei Gorlatš, kes oli Katri Raigi valimisliidu volikogu esimehe kandidaat. See on tugev hoop volikogus nappi ülekaalu omava Raigi valimisliidu ja erakonna Eesti 200 koalitsioonile. Pingeid lisab ka see, et Gorlatš ei nõustu uurimise ajaks volikogust lahkuma, nagu Raik soovib. Tal ei jää muud üle kui lasta ajutiselt ise ennast volikogu esimeheks valida.

***

Politsei jälgib aina sagedamini, kuidas teenindusasutused kontrollivad vaktsiinitõendite olemasolu klientidel. Nädalaga alustatakse Ida-Virumaal menetlust 11 rikkumise asjus.

***

Eneli Jefimova võidab särava hooaja krooniks hõbemedali täiskasvanute Euroopa meistrivõistlustel 100 meetri rinnuliujumises.

***

Tiit Lillemets.
Tiit Lillemets. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järvel käib uue võimu kokkupanek nagu Mehhiko seebiooperis. Esmalt kirjutavad sotsid, valimisliidud Restart Kohtla-Järve ja Progress ning Reformierakond alla koalitsioonileppele, millega jääks Kohtla-Järvet valitsenud Keskerakond opositsiooni. Kõigest mõned päevad hiljem teatab aga Progress, mille liidriks on firma N&V juhatuse liige Maria Merkulova, et ta võtab allkirja leppelt tagasi. Reformierakonna kaks saadikut hüppavad seejärel samuti Keskerakonna ja Progressi rüppe. Sisuliste muutuste asemel toimuvad Kohtla-Järve võimuladvikus kokkuvõttes vaid kosmeetilised muutused. Volikogu esimeheks saab Keskerakonna nimekirjas kandideerinud endine Ahtme linnaosa vanem ja Progressiga seotud ärimehe Nikolai Ossipenko kasupoeg Tiit Lillemets. Endised linnajuhid Riina Ivanova ja Ljudmila Jantšenko liigutatakse abilinnapeadeks. Linnapea rollis astub lavale senine majandusnõunik Toomas Nael.

***

Jõhvis moodustunud Vallo Reimaa valimisliidu, Reformierakonna ja EKRE koalitsioon valib Reimaa volikogu esimeheks ning Maris Toomel säilitab vallavanema koha. Arusaamatust tekitab aga vallavalitsuse suurendamine kuueliikmeliseks.

***

Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kaitseväelased koos piirivalvuritega paigaldavad illegaalsete põgenike tõrjumiseks mitu kilomeetrit lõikavat traattõket piirilõigule, kus Narva jõesäng on veevaba ja piiririkkumine lihtsam.

***

Sillamäel tegutsev metallurgiaettevõte NPM Silmet kavandab Ida-Virumaale püsimagnetite tehast, kus saaks tööd mitusada inimest.

DETSEMBER

Haridusminister Liina Kersna annab teada kavatsusest riigistada nii Kohtla-Järve Järve kool kui ka Sillamäe eesti kool. Ministri plaan tuleb linnajuhtidele üllatusena.

***

Ida-Virumaalt riigikogusse valitud Martin Repinski saab seekord üle riigi meediakangelaseks sellega, et sõidab riigikogu istungite ajal taksot. Ütleb, et on nõnda lähemal valijatele. Aga Repinski valijad ei ole Tallinnas, vaid hoopis 200 kilomeetrit ida pool.

***

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Jõhvi kontserdimaja suurel laval kõlab orkestri saatel 24 uut laulu, mille autorid on õpilased ja õpetajad üle Eesti. Konkurssi "Väike laul suurele lavale" korraldab Kohtla-Järve gümnaasium.

***

Kohtla-Järve paistab silma helde kibelemisega maksta endistele linnajuhtidele, kellest osa jätkab tööd linnasüsteemis, veerandi ja poole aasta palga suurusi lahkumishüvitisi. Selle üle arutamine saabki üheks uue volikogu põhitegevuseks aasta viimasel kuul ja küsimus lükkub uude aastasse.

***

Jõustub kohtuotsus, millega varem kahes kohtuastmes korruptsioonisüüdistustes õigeks mõistetud Jõhvi endine volikogu esimees Niina Neglason jääb süüdi toimingupiirangu rikkumises ning saab rahalise karistuse.

***

Alika Milova.
Alika Milova. Foto: TV3

Eesti superstaari laulukonkursi võidab Narvast pärit Alika Milova.

***

Väino Viilup.
Väino Viilup. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

93aastaselt sureb ligemale pool sajandit Eesti põlevkivitööstuse juhtfiguur olnud Väino Viilup, keda rahva seas kutsuti põlevkivikuningaks.

***

Narvas esimest korda toimunud talvisel ööjooksul oli stardis üle 500 osaleja.

***

Alar Karis.
Alar Karis. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaal kahepäevasel visiidil olnud president Alar Karis ütleb Põhjaranniku toimetuses antud intervjuus, et Ida-Viru murranguliseks arenguks on vaja valitsuse konkreetseid samme, aga mitte paberile jäävaid plaane.

***

Kuu aega Narva volikogu esimees olnud Katri Raik saab taas linnapeaks, aga volikogu esimehe koht jääb tühjaks, sest Vladimir Žavoronkov saab ühe hääle vähem, kui olnuks valituks osutumiseks tarvis.

***

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Nooruse spaahotellis Narva-Jõesuus saab valmis veepark.

***

Ida-Virumaa tööpuudus on 10,8 protsenti. See on viiendiku võrra väiksem kui aasta alguses, ent endiselt ülekaalukalt suurem kui kõigis teistes maakondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles