Narva lähedele kerkib soojakute kvartal tuhandele ehitajale

Põhjarannik
Copy
Selline soojakute linnak on kerkimas Auveresse uue õlitehase ehitusplatsi kõrvale.
Selline soojakute linnak on kerkimas Auveresse uue õlitehase ehitusplatsi kõrvale. Foto: eskiis

Tänavu suvel kerkib Narva lähedale Auveresse tulevase õlitehase ehitusplatsi kõrvale rohkem kui paarisajast soojakust koosnev linnak.

Eesti Energia tütarfirma Enefit Porwer poolt rajatava üle 300 miljoni eurot maksva õlitehehase ehitusplatsi juurde tuuakse 230 soojakut, mis seatakse üksteise peale kaheks korruseks.  

Linnakusse tulevad lisaks kontoritele ka ehitajate riietus- ning pesuruumid ning söökla.  

Ehitusseadmete rendiga tegeleva firma Cramo tegevdirektor Remo Holsmer ütles, praegu, mil tehase ehitusel käivad pinnase- ja betoonitööd, on paigaldatud paarkümmend soojakut. "Praegu on objektil vähem töötajaid, aga mida edasi kogu protsess liigub, seda suurem on ka vajadus soojakutele järele," ütles Cramo tegevdirektor Remo Holsmer. 

Tipphetkel kasvab ehitusel hõivatud inimeste arv ligemale tuhandeni. Tehas peab valmima 2024. aastal. 

Enefit Power juhatuse esimees Andres Vainola on öelnud, et  uus tehas on väliselt sarnane kõrvalasuva kümme aastat tagasi valminud esimese Enefit 280 tehasega. "Aga seda on palju moderniseeritud. Oleme õppinud, kuidas teha see selliseks, et hakata seal lisaks õlile tootma ka mitmesuguseid keemiatooteid."

Tehase nurgakivi panekul mullu novembris läks kapslisse põlevkivipuru kõrval ka tuulikute peenestatud labasid, hekseldatud plasttaarat, vana staadioniraja kummitükke ja kulunud rehvide hakkpuru. "See kõik on tooraine, millest tulevane tehas hakkab tootma kõrgema väärtusega keemiaprodukte, vähendades samas süsiniku jalajälge," kinnitas  Vainola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles