Kohtla-Järve volikogu liikmete avaldus: sõda Ukrainas on kuritegu

Erik Gamzejev
Copy
Kohtla-Järve volikogu liikmete avalduse Ukraina toetuseks luges esmaspäeval ette selle algataja, volikogu liige ja Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur.
Kohtla-Järve volikogu liikmete avalduse Ukraina toetuseks luges esmaspäeval ette selle algataja, volikogu liige ja Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Kohtla-Järve volikogu osad liikmed tegid avalduse Ukraina toetuseks ja kutsuvad sellega ühinema nii teisi volikogu liikmeid, linnaelanikke kui kõiki Ida-Virumaa inimesi.

"Oleme rahu poolt ja mõistame kategooriliselt hukka Venemaa Föderatsiooni sõjalise tegevuse Ukrainas. Sõjategevus Ukrainas on kuritegu rahu vastu. Vägivallale ja agressioonile ei saa ega tohi olla õigustust. Mitte kellelgi ei ole õigust tungida teise koju ja tappa rahumeelseid inimesi ning hävitada nende kodusid. Oleme üheselt vägivalla, sõja ja agressiooni vastu. Mõistame hukka valeinformatsiooni levitamise ja rahvaste vahel viha õhutamise.

Avaldame vankumatut toetust Ukraina rahvale, suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning toetame täielikult selle toetuseks ette võetud samme, mida teeb Eesti riik," on kirjas avalduses, milles kutsutakse kõiki Kohtla-Järve ja Ida-Virumaa elanikke, ettevõtteid, ühendusi ja organisatsioone abistama sõja eest Ukrainast Eestisse põgenenud inimesi ning pakkuma neile tuge.

Avaldus Ukraina toetuseks ja üleskutse toetusega ühinemiseks Kohtla-Järve elanikele ning ida-virumaalastele

Oleme rahu poolt ja mõistame kategooriliselt hukka Venemaa Föderatsiooni sõjalise tegevuse Ukrainas. Sõjategevus Ukrainas on kuritegu rahu vastu. Vägivallale ja agressioonile ei saa ega tohi olla õigustust. Mitte kellelgi ei ole õigust tungida teise koju ja tappa rahumeelseid inimesi ning hävitada nende kodusid. Oleme üheselt vägivalla, sõja ja agressiooni vastu. Mõistame hukka valeinformatsiooni levitamise ja rahvaste vahel viha õhutamise.

Avaldame vankumatut toetust Ukraina rahvale, suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning toetame täielikult selle toetuseks ette võetud samme, mida teeb Eesti riik.

Avaldades ühiselt toetust ja solidaarsust Ukraina rahvale, kutsume kõiki Kohtla-Järve ja Ida-Virumaa elanikke, ettevõtteid, ühendusi ja organisatsioone olema valmis abistama Ukrainast Eestisse sõja eest põgenenud inimesi ning pakkuma neile tuge, lohutust ja lootust, kui nad seda vajavad.

Kutsume üles ja palume Kohtla-Järve (kõrg)koole, huvikoole, lasteaedu, noorte- ja spordikeskusi pakkuma suure empaatiavõimega hoolt, abi ja turvalist õpikeskkonda Ukraina sõja eest põgenenud noortele. Palume lapsevanematel kodudes toetada ja julgustada oma lapsi mõistvaks ja meeldivaks suhtlemiseks riiki saabuvate noortega.

Kohtla-Järvel elavad erinevaid keeli emakeelena kõnelevad inimesed. Iseäranis nüüd, kui Ukraina on Venemaa agressiooni tõttu sõjaolukorras, näitavad Euroopa riigid ühtsust ja sallimatust agressori tegevuse vastu. Palume mõista, et Venemaa valitsuse sõjaline ja agressiivne tegevus Ukrainas ei tohi Eestis, sealhulgas Kohtla-Järvel ja Ida-Virumaal elavate venelaste head nime ja väärikust kahandada. Nii vene keelt kui ükskõik milliseid teisi keeli kõnelevad inimesed nii Eestis kui mujal, kes ei ole seotud Venemaa valitsuse agressiooniga Ukrainas, ei ole selles vähimalgi määral osalised ning väärivad jätkuvalt täit austust ja lugupidamist üldiste inimlike ja humaansete väärtuste järgi.

Mööname, et sõjas Ukraina vastu on lisaks Ukraina inimestele hukkunud ka Venemaa inimesi, kelle valik osaleda ebaõiglases sõjas ei pruugi olla nende vaba tahe. Mälestame kõiki sõjas hukkunuid ning kinnitame veelkord, et sõda ei ole lahenduseks konfliktide lahendamisel. Erimeelsusi inimeste ja riikide vahel tuleb lahendada läbirääkimiste ja neil saavutatud kokkulepete, mitte sõjategevuse kaudu.

On saabunud aeg näidata üles üksteise vastu veel enam austust, hoolivust ja üksmeelt ning jätta tagaplaanile teisi inimesi või rahvuseid halvustavad tegevused ja sõnavõtud. Olgem toetavad ja mõistvad, pakkugem üksteisele inimlikku hoolt, abi ja ärakuulamist.

Meie, käesolevale toetusavaldusele alla kirjutanud Kohtla-Järve linnavolikogu liikmed, kutsume üles Kohtla-Järve elanikke ühinema toetusavaldusega ning käituma praeguses keerulises rahvusvahelises olukorras kõige kõrgemate inimlike väärtuste järgi.

7. märtsil 2022 Kohtla-Järvel

Avaldusega saab ühineda veebilehel petitsioon.ee

Avaldusega saab liituda internetis

Avalduses märgitakse, et Venemaa valitsuse sõjaline ja agressiivne tegevus Ukrainas ei tohi Eestis, sealhulgas Kohtla-Järvel ja Ida-Virumaal elavate venelaste head nime ja väärikust kahandada. "Mööname, et sõjas Ukraina vastu on lisaks Ukraina inimestele hukkunud ka Venemaa inimesi, kelle valik osaleda ebaõiglases sõjas ei pruugi olla nende vaba tahe. Mälestame kõiki sõjas hukkunuid ning kinnitame veel kord, et sõda ei ole lahenduseks konfliktide lahendamisel. Erimeelsusi inimeste ja riikide vahel tuleb lahendada läbirääkimiste ja neil saavutatud kokkulepete, mitte sõjategevuse kaudu," leiavad volikogu liikmed.

Esmaspäeval volikogu saalis avalduse ette lugenud volikogu liige ja Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur ütles, et ajal, mil Ukrainas on käimas sõda, on inimlik hoolivus ja mõistmine väärtused, millest on elementaarne kinni pidada. Ta kutsus seda sõnumit levitama ja sellele avaldusele oma allkirja panema ka teisi volikogu liikmeid. Kõik soovijad saavad sellega ühineda veebikeskkonnas petitsioon.ee.

Volikogu esimees Tiit Lillemets ütles, et avalduse poolt ei hakata istungil hääletama, kuid saadikud saavad sellele panna oma allkirja istungi lõpus või hiljem volikogu kantseleis.

See on kuritegu

Lisaks valimisliidu Restart Kohtla-Järve liikmetele pani esimeste seas sellele avaldusele allkirja ka Kohtla-Järve volikogu aseesimees, keskerakondlane Arne Berendsen. "See, mida Venemaa Ukrainas teeb, on kuritegu. Minna teise riigi territooriumile ja hakata seal inimesi tapma − sellele ei saa olla mingit õigustust," ütles Berendsen, märkides, et loodetavasti kirjutavad avaldusele alla ka teised keskerakondlastest volikogu liikmed. "Siin ei tohiks tekkida mingit vastuseisu."

Oma allkirja pani avaldusele ka sotside fraktsiooni liider ja riigikogu liige Eduard Odinets, kes avaldas samuti lootust, et fraktsioonikaaslased ühinevad sellega. Esmaspäevase tööpäeva lõpuks polnud enamik keskfraktsiooni liikmetest veel oma allkirja avaldusele siiski lisanud. Kella 17ks olid avaldusel kümne volikogu liikme allkirjad. 

Sotside fraktsiooni kuuluv Vladimir Tšužas märkis, et Hendrik Aguri poolt ette loetud avaldus oli ilus, aga vaja oleks ka tegusid. Tema meelest oleks hea oleks, kui linnavalitsus avaldaks ööpäev ringi toimiva telefoninumbri, kust Kohtla-Järvele jõudnud sõjapõgenikud saaksid infot,  millist abi saab linn ja riik neile osutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles