VIDEO ⟩ Saka mõisas sai valmis Mathias Rusti lendu tähistav mälestusmärk (1)

Erik Gamzejev
Copy

Üks päev enne 35 aasta möödumist kogu maailma vapustanud Saksa nooruki Mathias Rusti maandumisest väikelennukiga Moskva Punase väljaku naabruses, avati sellele teole pühendatud mälestusmärk Sakal ehk kohas, mille lähedal ta ületas lennukiga illegaalselt tollase Nõukogude Liidu piiri.

Saka mõisa omanike Eha ja Tõnis Kaasiku ning arhitekt Kristiina Renteri ühistööna  valmis sümboolne 24meetrine mustadest betoonkividest lennurada, mille lõpetab punasest graniidist nö “Punane väljak”. Mälestusmärgi “Raudse raamatuna” kujundatud stendilt võib Rusti lennu lugu lugeda neljas keeles. Mälestusmärk asub Saka mõisa pargis pankrannikul Kivisilla joa juures. 

Mälestusmärgi avamise lendas erapiloot Hendrik Agur mere poolt  tulles väikelennukiga Cessna 150 üle Saka mõisa. Sarnast tüüpi lennukiga tegi kuulsa lennu ka Rust. 

Ajaloolane Küllo Arjakas märkis, et 18aastase Saksa pangaametniku õpilase lend häbistas kogu Nõukogude Liitu ja andis Mihhail Gorbatšovile võimaluse vabaneda talle ebasobivatest marssalitest ja kindralitest eesotsas kaitseminister Sergei Sokoloviga. 

Saka külas elav Margus Kivisto rääkis, et 35 aastat tagasi nägid mitmed küla elanikud taevas väikest põrisevat lennukit. Nad arvasid esialgus, et see lennuk väetab või mürgitab põlde. "Alles õhtul kuulsime Ameerika Häälest, kes meie külast üle lendas," rääkis Kivisto märkides, et Saka on nüüd ilmselt  ainuke koht maailmas, kus on mälestussammas piiririkkujale. 

Kunagi varem ega hiljem kui 1987. aasta kevadel pole ka Kohtla-Järve linn nii palju sattunud maailma uudistesse. Nimelt märgiti suurema kohana, kus Rusti lennuk riigipiiri ületas, "Kohtla-Järvet". Tõnis Kaasiku sõnul pidi see järelikult kusagil Saka juures olema ning sellest tekkis tal ka mõte see koht ja sündmus tähistada.

Sajandi alguses Mathias Rustiga kohtunud ettevõtja Argo Pungas, kinnitas, et Rust ületas piiri Sakast umbes 10 kilomeetrit lääne poole jääva Purtse jõe suudme juures.

Tõnis Kaasik loodab, et uus mälestusmärk suurendab natuke huvi ka Saka mõisa ja Ida-Virumaa vastu. Üks põneva looga huvitav koht, kus pilti teha, tuli juurde.

Mathias Rusti lend

* Saksa harrastuslendur Mathias Rust, kes oli tollal alles 18aastane, tõusis 28. mail 1987. aastal väikelennukiga Cessna F172P õhku Helsingist, ületas Saka lähedal illegaalselt Nõukogude Liidu piiri ja lendas takistamatult Moskvani, maandudes Punase väljaku lähedal Bolšoi Moskvoretski sillal. Sealt juhtis ta lennuki Punase väljaku äärde Vassili Blažennõi katedraali juurde. Enne vahistamist jõudis Rust tund aega jagada autogramme teda uudistama tulnud inimestele.

* Rust nimetas oma lendu mõttelise silla loomiseks Itta, et vähendada Ida ja Lääne vahelisi külma sõja aegseid pingeid.

* Rusti lend piirivalurite päeval läbi NSV Liidu väidetavalt läbitungimatu õhuruumi kaitsesüsteemi häbistas NSV Liidu relvajõude ja tõi kaasa suurpuhastuse selle juhtkonnas. Ametist pidi taanduma ka kaitseminister Sergei Sokolov. Piirivalvurid ja sõjaväelased nägid võõrast lennukit, mis ei vastanud raadiokutsungitele, ning teda saatsid õhus ka Tapa lennuväljalt õhku tõusnud hävitajad. Moskva sõjaväeringkonna automaatne õhuruumi kaitsesüsteem oli aga samal ajal profülaktiliseks hoolduseks välja lülitatud.

* Kohus mõistis Rusti neljaks aastaks üldrežiimiga vanglasse. Teda süüdistati huligaansuses, lennuliiklusreeglite rikkumises ja ebaseaduslikus NSV Liitu sisenemises. Määratud karistusest oli Rust vangis 14 kuud.

* Lennuk, millega Rust lendas, asub praegu Berliini tehnikamuuseumis.

Allikas: wikipedia.ee

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles