Tehnika puudus ei võimalda põlevkivi kaevandamist kiiresti suurendada (3)

Erik Gamzejev
Copy
Viimased kaks ja pool aastat on Estonias põlevkivi kaevandatud vaid idatiivas, seal asub ka efektiivne kamberlaava, kus töö käib korraga 700 meetri pikkusel frondil.
Viimased kaks ja pool aastat on Estonias põlevkivi kaevandatud vaid idatiivas, seal asub ka efektiivne kamberlaava, kus töö käib korraga 700 meetri pikkusel frondil. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Estonia kaevanduse läänetiivas, mis kaks aastat tagasi rohepöördest tingitud nõudluse kukkumise tõttu kinni läks, hakati sel nädalal jälle põlevkivi kaevandama.

Tootmismahu kasvatamiseks märkimisväärselt võib kuluda siiski veel aasta, sest puudu on kaevandamistehnikast. Kopplaadurite, buldooserite ning laeankurdamise ja muude masinate hanked kuulutas kaevandust haldav Enefit Power välja kohe pärast jaanipäeva, kui sai selgeks, et praeguses energiakriisis kasvab taas põlevkivi nõudlus. Masinate tootjad, kes olid samuti tootmist rohepöörde tingimustes koomale tõmmanud, lubavad need Estonia kaevandusse toimetada järgmise aasta kevadeks, osa aga alles aasta pärast.

ANDRES VAINOLA

Oleme leidnud inimesed, kellega taas rohkem põlevkivi kaevandada, aga masinaid ei ole.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles