JUHTKIRI Eesti inimeste solvaja peab leppima põlastusega

Põhjarannik
Copy
Mihhail Stalnuhhin.
Mihhail Stalnuhhin. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Ida-Virumaa populaarsemaid poliitikuid Mihhail Stalnuhhin solvas räigelt suuremat osa Eesti elanikest, kui nimetas Eesti võime fašistideks ja Eesti ametlikku ideoloogiat natsistlikuks.

Tema järgnenud selgitust, et ametlikust ideoloogiast rääkides pidas ta silmas valitsust, mitte aga eesti rahvast, ei saa tõsiselt võtta. Staažika parlamendiliikmena teab ju Stalnuhhin väga hästi, et valitsus ei ole mingi elanikest eraldi seisev isehakanute kamp, kes on ei tea kuidas võimule pääsenud. Demokraatlikus Eestis on võimul need poliitilised jõud, kelle on sinna valinud suurem osa kodanikest. Valitsuserakondi toetab valdav osa Eesti inimestest. Muu hulgas oli ülekaalukas osa Eesti elanikest mitmete küsitluste põhjal ka selle poolt, et Narva tank ja teised Kremli ideoloogilisteks relvadeks muutunud punamonumendid maha võetaks.

Sõnavabadusega riigis saab Stalnuhhin sildistada valitsust natsistlikuks ja fašistlikuks ning teda ei panda selle eest trellide taha. Küll aga peab ta arvestama, et selle eest saab talle osaks valdava osa elanike nördimus ja põlastus.

Küllap kalkuleeris Stalnuhhin sellist avaldust tehes põhjalikult, kuidas see mõjub tema poliitilisele kapitalile, mis on viimastel valimistel hakanud sulama, kuigi on endiselt märkimisväärne. Valitsuse fašistideks kuulutamine võib mobiliseerida ja tuua selja taha neid valijaid, kes jagavad tema vaateid. Kuid kui Keskerakond peaks jätma ta oma ridadesse, siis oleks see erakonnale kordades suurem kaotus. Väljaheitmise korral jääks Stalnuhhinile võimalus jätkata poliitilist karjääri üksinda või luua uus partei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles