Ida-Virumaa aasta äriteo auhinna sai tubli töökohtade looja

Erik Gamzejev
Copy
Mihhail Fomitšovi sõnul laiendab Aquaphor tootmist veelgi ja võtab tööle ka uusi inimesi.
Mihhail Fomitšovi sõnul laiendab Aquaphor tootmist veelgi ja võtab tööle ka uusi inimesi. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaa aasta äriteo auhinna pälvis veesüsteemide tootja Aquaphor International, kes laiendab tootmist ja on suurendanud hea palgaga töökohtade arvu.

Kümme aastat tagasi Ida-Virumaal tegutsema hakanud ettevõte on rajanud tehased Sillamäele ja Narva, kus tänavu valmis ka tehase teine järk. Ettevõtte juhatuse liige Mihhail Fomitšov ütles, et tootmismaht kasvab ligikaudu kaks korda.

Pärast tootmishoone rajamist ja seadmete paigaldamist värbab ettevõte samm-sammult ka uusi töötajaid. Kui viis aastat tagasi andis Aquaphor Ida-Virumaal tööd 300 inimesele, siis praeguseks on töötajate arv kasvanud 640ni ja Fomitšovi sõnul kasvab veelgi.

Ida-Virumaa ettevõtluskonkursi laureaadid ja nominendid

  • Noorte ettevõtlik tegu 2022: õpilasfirma Aiamehed, nominendid minifirma Suure Sõbra Abi ja õpilasfirma Väike Rõõm
  • Ettevõtjate sõber 2022: MTÜ Pimedate Ööde Filmifestival, nominendid Enskied OÜ ja põlevkivi kompetentsikeskus
  • Eurorahade rakendaja 2022: OÜ Purtse Pruulikoda, nominendid Code 7 (Jõhvi batuudikeskus) ja Sillamäe linn (rannapromenaadi rajamine)
  • Uustulnuk 2022: Testimis OÜ, nominendid Alex Kohvik OÜ ja Comeford OÜ (Mon Lauree kommid)
  • Turismiettevõte 2022: Mehntack OÜ (Mäetaguse SPA), nominendid MTÜ Open World ja Aleksandr Openko ning Trogar OÜ (Tulivee villa)
  • Väikeettevõte 2022: OÜ NTT, nominendid EPCM Consulting OÜ ja tervisekeskus Silmarõõm OÜ
  • Äritegu 2022: Aquaphor International, nominendid Fortaco Estonia ja Mast Europe
  • Rohepöörde tegu 2022: Astri Grupp − Fama ja Astri keskus Narvas, nominendid TalTechi Virumaa kolledž ja AS Toila Sanatoorium

Aquaphor on tõusnud suurettevõtteks

2021. aastal oli ettevõtte käive 77,5 miljonit eurot ja puhaskasum ligemale seitse miljonit eurot. Nii töötajate, käibe kui maksude tasumise poolest on Aquaphor International tõusnud Ida-Virumaa üheks suuremaks ettevõtteks. Ettevõtte keskmine brutokuupalk ulatub ligemale 1700 euroni.

Fomitšovi sõnul on muutused maailmamajanduses mõjutanud ka Aquaphori ja see puudutab eelkõige energiakulude kasvu. Samal ajal on aga tõusujoonel veepuhastussüsteemide nõudlus. "Aastatega vesi puhtamaks ei muutu. Selles on üha rohkem soolasid. Joogivett võetakse aina sügavamatest puurkaevudest. Meie tooted võimaldavad veekogude, aga ka vähesoolast merevett muuta joogikõlblikuks ja vastavaks kõigile Euroopa Liidu nõuetele," ütles ta.

Aquaphor müüb Sillamäe ja Narva tehastes valmivaid veepuhastussüsteeme peaaegu kõikidesse Euroopa Liidu riikidesse, aga ka Iisraeli ning osasse endise SRÜ riikidesse.

Eesti kaubandus-tööstuskoja Jõhvi esinduse juhi Margus Ilmjärve sõnul on ettevõte investeerinud järjepidevalt ja arukalt oma tootmisvõimsuste laiendamisse Sillamäel ja Narvas ning investeerimistegevus jätkub. "Ettevõte panustab hoogsalt veepuhastustehnoloogiate uurimis- ja arendustegevusse, mille lõpptulemuseks on kristallpuhas vesi ning parem tervis meile kõigile," sõnas ta.

Ida-Virumaa aasta äriteo nominendid olid sel aastal kaks Narvas tegutsevat metalliettevõtet: Fortaco Estonia ja Mast Europe.

Võitjad selgusid kaheksas kategoorias

Aasta turismiettevõtte auhinna pälvis Alutaguse vallale kuuluv Mehntack OÜ julguse eest muuta keerulistes majanduslikes oludes püsima jäämiseks Mäetaguse mõisahotell täiskasvanute spaahotelliks. Hotelli perenaine Terje Rattur võitles auhinda vastu võttes pisaratega ja tunnistas, et selle vajaliku pöörde tegemine on olnud keeruline, kuid see on hotelli külastatavust esimestel kuudel tõstnud.

Aastav väikeettevõtte auhinna pälvis Narvas juba 35 aastat tegutsev OÜ NTT, kes püsib globaalses konkurentsis oma lauatennisereketitega, eksportides neid ligemale 30 riiki.

Võitjad selgusid veel järgmistes kategooriates: Ida-Viru noorte ettevõtlik tegu 2022 (õpilasfirma Aiamehed), Ida-Viru ettevõtjate sõber 2022 (MTÜ Pimedate Ööde Filmifestival), Ida-Viru eurorahade rakendaja 2022 (OÜ Purtse Pruulikoda), Ida-Viru uustulnuk 2022 (Testimis OÜ) ning Ida-Viru rohepöörde tegu 2022 (Astri Grupp − Fama ja Astri keskus Narvas).

Konkurss Ida-Virumaa ettevõtete tunnustamiseks toimus tänavu juba kuuendat korda ning selle kuulutasid ühiselt välja Ida-Viru ettevõtluskeskus, Eesti kaubandus-tööstuskoja Jõhvi esindus, Ida-Virumaa omavalitsuste liit, SA Ida-Viru Tööstusalade Arendus, Europe Directi Jõhvi kontaktpunkt ja Ida-Virumaa ajaleht Põhjarannik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles