Kaitsealuseid luhtasid hooldavad veised saavad söödamaad juurde

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Esimesed neli aastat tuli Mihkel Oldil luhaheina söönud veistele peale maksta, mullu oli esialgsel hinnangul esimene aasta, kui ilma hakkama saadi.
Esimesed neli aastat tuli Mihkel Oldil luhaheina söönud veistele peale maksta, mullu oli esialgsel hinnangul esimene aasta, kui ilma hakkama saadi. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) taastab Vasknarva lähedal Karoli luhal 73 hektarit võssa kasvanud kooslusi, mida paari aasta pärast asuvad veised edasi hooldama.

Eelmisel aastal taastas RMK 200 hektarit poollooduslikke kooslusi, mida saab taas heina- ja karjamaadena kasutada. Kõige suuremas mahus tehti töid Alutaguse rahvuspargis Vasknarva ligiduses Karoli luhal, mis oli tugevalt võssa kasvanud, lagedamad alad mättaid täis ning kõige kõrgemad ja kuivemad alad metsastunud.

Tööd Karoli luhal on veel pooleli, rääkis RMK looduskaitsespetsialist Leevi Krumm. Osal alal on puittaimestik maha võetud, mättad freesitud ning rohurinne purustatud, osal alal aga tööd veel käivad. Tänavu hekseldatakse kogu ala üle ning seejärel annab RMK selle rentnikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles