Narva tänavanimede konflikti tuleb selgust tooma rahvusvahelise õiguse professor

Põhjarannik
Copy
Lauri Mälksoo.
Lauri Mälksoo. Foto: akadeemia.ee

Esmaspäeval, 13. märtsil kohtub Tartu ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo Narvas linnaelanikega, et arutada Balti riikide õigusliku järjepidevuse ja tänavanimede üle rahvusvahelise ja Eesti riigiõiguse perspektiivist. Tema ettekande pealkiri on "Teine maailmasõda, rahvusvaheline õigus ja Eesti ajalugu".

Rahandusministeeriumi hinnangul on lisaks Ancis Daumani ning Albert-August Tiimanni tänavale Narvas kohanimeseadusega vastuolus veel viis ehk kokku seitse Narva linnas asuva tänava nime: Aleksei Juhhanovi tänav, Arsenti Bastrakovi tänav, Igor Grafovi tänav, Mihhail Gorbatši tänav ja 26. juuli tänav. Linnavalitsuse esitatud punaarmeelaste nimedega tänavate ümbernimetamine ei ole seni Narva linnavolikogu liikmete toetust saanud.

Äsja riigikogusse pääsenud Narva volikogu liikme Aleksei Jevgrafovi sõnul on eestlaste seisukohad Tiimanni ja Daumani tänava übernimetamise puhul selged, kuid Gorbatši, Bastrakovi, Juhhanovi ja Grafovi tänava ümbernimetamise otsus tekitab suuri küsimusi nii volikogu ajaloopärandi komisjonile kui ka paljudele linnakodanikele. "Kui Daumani ja Tiimanni tänava ümbernimetamise otsuse eelnõu esitati linnavolikogu töösse, siis oli sellega kaasas ajalooline õiend Tartu ülikooli teadlastelt. Kahjuks teises küsimuses teavet ei olnud, seega arvan, et kõik huvitatud kodanikud peaksid saama vastuse küsimusele: milles on süüdi neli Punaarmee sõdurit Grafov, Bastrakov, Juhhanov ja Gorbatš, kes võitlesid üldtunnustatud kurjuse, fašismi vastu, kes hukkusid lahingutes, vabastades Eesti natsivägedest? Miks riik nõuab nendenimeliste tänavate ümbernimetamist?" lisas Aleksei Jevgrafov, kes on ka Narva linnavolikogu ajaloolise pärandi komisjoni juht.

"Volikogu liikmed on korduvalt rõhutanud, et enne otsuse langetamist tänavanimede muutmise kohta on vajalik saada ekspertiis Tartu ülikooli teadlastelt. Loodan, et kohtumine akadeemik Lauri Mälksooga, kes on ühtlasi Tartu ülikooli professor, annab oodatud vastused. Kohtumine on avatud kõigile huvilistele, seega ootame arutelust osa võtma kõiki selle teema vastu huvi tundvaid linnakodanikke," ütles Narva linnapea Katri Raik.

Tartu ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo käsitleb ettekandes lähemalt Nõukogude okupatsiooniperioodiga tõstatuvaid rahvusvahelise õiguse küsimusi, näiteks 1940. aasta suve sündmused rahvusvaheliste lepingute ja õiguse seisukohast, nõukogude massirepressioonid Eestis 1940-1941, Eesti Vabariigi taastamine 1991. aasta riikliku järjepidevuse doktriini alusel. Vaadeldakse ka Euroopa inimõiguste kohtu suhtumist nõukogude okupatsiooniperioodi.

Arutelu toimub kell 16 Tartu ülikooli Narva kolledžis (Raekoja plats 2) eesti keeles ja sellega kaasneb sünkroontõlge vene keelde. Kohtumist saab jälgida ka otseülekandena aadressil https://www.facebook.com/LinnNarva/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles