VIDEO ⟩ Kohtla-Järve tähistas esmakordselt Eesti lipu päeva Ahtme uuel linnaväljakul

Erik Gamzejev
Copy
Eesti lipu päeva tähistamisele Ahtme linnaväljakul kogunes paarsada inimest.
Eesti lipu päeva tähistamisele Ahtme linnaväljakul kogunes paarsada inimest. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Kohtla-Järve tähistas esmakordselt Eesti lipu sünnipäeva eelmisel aastal valminud Ahtme linnaosa väljakul, mis on üks suuremaid linnaväljakuid Eestis. 

Väljakule kogunes vihmasajule vaatamata paarsada inimest. Oma lippudega olid kohal linna koolid. 

Kohtla-Järve linnavolikogu esimees Eduard Odinets tegi linnaelanikele üleskutse, et nad avaldaksid mõju oma korteriühistute juhtidele, et nad ei unustaks lipupäevadel Eesti lippe majade külge lehvima panna. 

"Meie sinimustvalge on nii eriline, nii ilus. Mitte kellelgi teisel ei ole selliseid värve. Me ise oleme ka kõik erilised ja meie riik on eriline. Miks mitte näidata seda erilisust võimalikult paljudel puhkudel ja võimalikult tihti," sõnas ta märkides, et Eesti lipp lehvib küll Kohtla-Järve majadel üha sagedamini, aga seda võiks olla rohkem.

Kohtla-Järve linnapea Virve Linder meenutas orkestrant Paul Kipparit, kes viis okupatsiooniajal, 1961. aastal, Eesti sünnipäeva eel sinimustvalge lipu lehvima Kohtla-Järve 144 meetri kõrguse telemasti otsa. See püsis seal mitu päeva, kuna vastavad organid ei märganud uduse ilmaga seda.

Paul Kippar mõisteti sinimustvalge heiskamise eest kolmeks aastaks vangi. 2005. aastal tunnustas Eesti Vabariik teda selle teo eest teenetemärgiga. "Ajalugu on alati muutumises," märkis Linder. 

Kohtla-Järve linnapea ütles, et tänasel päeval lehvivad Eesti linnades sinimustvalge kõrval ka sinikollased Ukraina lipud. "Seda sellepärast, et Ukraina lipp sümboliseerib alates 2022. aasta 24. veebruarist ka nõrgema võitlust kurjuse vastu. See on meie kõigi vapruse sümbol. Selle lipu heiskavad kõik need, kes mõistavad selle kurjuse hukka," ütles ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles