Pärnaõue talu pererahvas muutis Rannapungerja bussipeatused kunstisaalideks

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Vanema vanuseklassi võidutöö autor Varvara Bondarenko kunstisaaliks muutunud Rannapungerja bussipeatuses.
Vanema vanuseklassi võidutöö autor Varvara Bondarenko kunstisaaliks muutunud Rannapungerja bussipeatuses. Foto: Mare Kõrtsini

Pärnaõue pereresto avab sel suvel Rannapungerja tuletornile pühendatud näituse, mille osaks on ka laste joonistused.

Rannapungerja tuletorn saab tänavu 100aastaseks.

Pärnaõue talu pererahvas võttis nõuks juubelit väärikalt tähistada − oli ju talu vanaperenaine Tiiu Pärn selle tulepaagi viimane majakavaht.

Tähistamisega tegi otsa lahti pere noorhärra Parker Pärn, kes juba märtsis kuulutas välja laste ja noorte joonistusvõistluse "Tuletorn kui paigavaimu sümbol".

"Nagu meil kombeks, avame suvel oma õuel järjekordse näituse, seekord muidugi tuletornist. Lapsed ikka hoiavad pintslit ja pliiatsit peos, arvasime, et nende joonistused võiksid olla üks näituse osa," rääkis talu perenaine Pille Põld.

Seda, et joonistusi nii palju tuleb − koguni 80, Mustveest Narvani −, ei julgenud ta loota.

"Oli mõnus tunne küll, et väikesest mõttest võib nii suur asi sündida," tõdes ta.

Žürii eesotsas Iisaku kunstide kooli õpetaja Kaja Tinaga valis välja noorema ja vanema vanusegrupi võitjad, eripreemia pani välja Eesti meremuuseum ning oma lemmikud valisid ka Kauksi külaselts, Iisaku kihelkonna muuseum, proua Rääbis ehk Pille Põld ise ning näituse kunstnik Mare Kõrtsini.

Laupäeval pandi võidutööd kõigile vaatamiseks üles Rannapungerja bussipeatustesse.

Põld rääkis, et kui bussiootepaviljonid sügisel uute ja ilusamate vastu vahetati, mõtles ta neid nähes kohe, et need on nagu kunstisaalid. Nüüd ongi, ühes nooremate, teises vanemate laste joonistused.

Pärnaõue talu neli põlvkonda: Pille Põld (vasakult), Rannapungerja tuletorni viimane majakavaht Tiiu Pärn, Parker Pärn, Kerli Pärn ja Raivo Pärn.
Pärnaõue talu neli põlvkonda: Pille Põld (vasakult), Rannapungerja tuletorni viimane majakavaht Tiiu Pärn, Parker Pärn, Kerli Pärn ja Raivo Pärn. Foto: Mare Kõrtsini

Kõiki konkursile saadetud töid saab suvel näha suuremal välinäitusel "Rannapungerja tuletorn kui paigavaimu sümbol. 100 aastat tulepaagist tuletornini", mille jaoks otsiti arhiividest välja fotod saja aasta jooksul Rannapungerja tuletorni kujutanud kunstnike töödest. Juttu on ka juures, Pille Põllu tehtud intervjuudest kuuldud meenutused ja mälestused.

Näitus pannakse üles õuealale, kust mullune rääbisenäitus kolib ära metsa alla. Üles jäävad mõlemad seniks, kui huvilisi jätkub.

Ja juulikuus saab avatud talude päeval Pärnaõue pererestos jälle joonistada: puuriida taga oodatakse huvilisi juhendatud töötuppa "Joonista oma vetevalitseja".

Kunstipärase aknaga puuriida ladus peremees Raivo Pärn juba üles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles