HENDRIK AGUR Sellise hoolimatuse ja ülbusega ei tohi leppida (4)

Hendrik Agur
Copy
HENDRIK AGUR, Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor
HENDRIK AGUR, Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve gümnaasiumi esine kooliväljak Pärna tänaval, kus on ka pingid, välitenniselauad ja korvpalliplats, on eriti sel kevadel saanud populaarseks noorte kogunemiskohaks. Väljak kuulub koolile, kuid see on avatud kõigile. Linnaelanikud on teretulnud puhkama, mängima ja aega veetma. Sel kevadel on aga noorte igapäevased kogunemised ja hängimised lõppenud alati sõna otseses mõttes prügimäega enda järel.

Väljakule visatakse maha ohtralt prügi ja lagastatakse kooli territooriumi. Palli taotakse vastu jalgrattaparkla raudvõrest seina. See purunes mitmest kohast, kool remontis selle ära. Jalgrattahoidla samblakatusel ronitakse, visatakse prahti ja loobitakse palli. Samuti mängitakse palli vastu koolimaja seina ja aknaid. Sülitatakse suuri tatilarakaid puhtale punasele kiviparketile, visatakse maha valgeid nätse, arbuuse, krõpse, värvilisi jooke.

Noorte hoolimatus, arrogantsus ja ülbus sealjuures on hämmastav. Samuti madala kultuuritasemega käitumine. Kohati jääb mulje, et kambas on in see noor, kes rohkem prügi otse üle õla maha viskab, valjemini ropendab ja karjub. Mängitakse kõlaritest valju muusikat. Ropendatakse väga valjult vene keeles.

Suureks probleemiks on suitsetamine ja veipimine. Ka elektroonsed sigaretid on keelatud alaealistele. Isiklikult olen sellistel puhkudel alati sekkunud, kuid noored on õppinud ära põgenema. Olen pöördunud ka politsei poole, kuid kõik mõistavad ju, et selleks ajaks, kui politsei kohale jõuab, on noored lahkunud.

Koolijuhid, palun tulge appi ja õpetage elementaarset käitumiskultuuri, viisakust, korrektsust, eesti keelt ja suhtlemisoskust.

Oleme koolitöötajate ja õpilastega nördinud ja kurvad. Kui noori korrale kutsuma minna, öeldakse, et "mina ei ole teinud" või "ei saa eesti keelest aru" või "kes sa oled, et tuled mulle ütlema" (vene keeles), või irvitatakse kohati väga provokatiivselt käitudes.

Oleme oma koolipere inimestega korduvalt ise vaikselt lihtsalt prügi ära koristanud, sealjuures lagastajate nähes. Ka mina isiklikult direktorina mitu viimast päeva. Noorte 12-16aastaste jalge eest, 30 cm kauguselt: tühjad pakendid, topsikud, suitsukonid, toidujäätmed, kommipaberid, paberitükid jne.

Läinud nädalavahetusel vandaalitseti välimööbli kallal ja lõhuti pingilt lauad välja.

See olukord ei ole normaalne ega jätkusuutlik. Mõelge palun kaasa. Mida sellises olukorras teha ja kui kaua see jätkuda saab? Tegemist on sügavama moraalse, kasvatusliku ja väärtuste kriisiga. Neil noortel ei ole nii-öelda põhja all. Nad ei ole saanud sellist kasvatust ja eeskuju, mis ärgitaks mõtlema ja käituma ühiskonna normide järgi. Empaatia, hoolivus, uhkus oma kodulinna, keele ja kultuuri vastu on puudulik.

Kust on selline käitumine ja suhtumine pärit? Kindlasti muidugi kodudest. Kuid mitte ainult, võtmeroll on ka koolidel endil, nende väärtustel, koolikultuuril, hoiakutel, kasvatustööl, eeskujul, nõudmistel.

Küsimus ei ole enam kaugeltki Pärna 47 kinnistu heakorras − see on tehniline küsimus. Probleem on selles, millised noored meie koolides õpivad ja kasvavad.

Kes siis konkreetselt on need lagastajad? Need ei ole pätid ja kaabakad kusagilt eemalt ja kaugelt. Need on meie oma linna noored. Tegemist on meie oma linna koolide õpilastega.

Head koolijuhid, tegemist on õpilastega, kes õpivad teie juhitavates koolides. Vanuse põhjal on need lagastajad põhikoolide õpilased. Osa ka kutsehariduskeskuse õppurid. Seega palun tulge nüüd appi ja aidake nii meid kui tegelikult linna ja eelkõige noori endid ning õpetage neile elementaarset käitumiskultuuri, viisakust, korrektsust, eesti keelt ja suhtlemisoskust. Sellest kõigest on praegu suur puudujääk.

Me ei soovi vastanduda linna teiste koolide noortega. Vahel oleme neid majja sisse kutsunud, lubanud neil kuulata soovitud muusikat ja tegelda huvitavate vaba aja tegevustega. Kuid jällegi, riigigümnaasium ei suuda avatud linnaruumiks oleval territooriumil tegelda linna koolide sotsiaalsete ja kasvatuslike tegevustega. Iga kool peaks endale otsa vaatama ja võtma ette tegevusi, et kasvatada tänapäevaste vaadetega, viisakalt käituvaid, korrektseid ja õigete väärtushoiakutega noori inimesi. Palun mõelge kaasa ja tehke endast olenev, et noortest tuleksid inimesed.

Palun Kohtla-Järve linnavalitsusel võtta ette tegevusi, et tagada noorte korrarikkumiste ärahoidmine ja heakorrast kinnipidamine ning rikkumiste puhul sekkumine kohapeal linnaruumis, sealhulgas Pärna 47 territooriumil Kohtla-Järvel.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles