KAUNIS KODU Lüganuse Koolmeistri talust õhkab väärikat iga, aga pererahvas käib ajaga kaasas

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhan saab Urvele oma põlluveerelt rukkililli kinkida. Koolmeistri talu silti kannab kunagine saunamaja, mis on saanud teise korruse ja ihu harimise asemel on seal nüüd perenaise käsitöökoda. "Siin on nii hea! Kedagi ei ole ümberringi. Naabrid käivad suviti, talvel oleme omaette," kiidab pererahvas. Erinevalt naabrite puudusest maapuudust ei ole: maad on kokku 27 hektarit ja kõik on ka kasutuses − põldu harib lapselaps.
Juhan saab Urvele oma põlluveerelt rukkililli kinkida. Koolmeistri talu silti kannab kunagine saunamaja, mis on saanud teise korruse ja ihu harimise asemel on seal nüüd perenaise käsitöökoda. "Siin on nii hea! Kedagi ei ole ümberringi. Naabrid käivad suviti, talvel oleme omaette," kiidab pererahvas. Erinevalt naabrite puudusest maapuudust ei ole: maad on kokku 27 hektarit ja kõik on ka kasutuses − põldu harib lapselaps. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"Siin on nii hea olla," ütlevad Urve ja Juhan Eskor oma valdusi näidates. Kui maakondlik heakorrakomisjon sellele tiiru peale teeb, tajub ta samamoodi Koolmeistri talu erilist aurat − ka külalistel on seal hea olla.

Nii 1904. aastal valminud elumajast kui veidi hiljem kerkinud kõrvalhoonetest õhkab väärikat iga, olgugi et palk- ja paekiviehitisi on aja jooksul hoolega kõpitsetud ja uuendatud.

Elumaja ja kõrvalhoonete keskele jääb traditsiooniline taluõu, kus pererahvas on jätnud peategelasteks vanad taluhooned ega ole neid ohtra õiteiluga võistlema pannud. Taluhoovist edasi peitub aga põlispuude varjus liigirikas ja lopsakas aed, mille igas sopis avaneks justnagu uus maailm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles