JUHTKIRI Kohtla-Järve kibe eeskuju

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve linnavalitsuses on juulist 18 töökohta vähem.
Kohtla-Järve linnavalitsuses on juulist 18 töökohta vähem. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve tegi Ida-Virumaa omavalitsuspoliitikas pretsenditu sammu, kaotades korraga 18 töökohta. Suure tõenäosusega ei jää see viimaseks koondamiseks. Koos linnaasutustega on Kohtla-Järve kaotanud sel aastal ligikaudu sada töökohta, mille palgaraha tuli maksumaksjatelt.

Kohtla-Järve on suure koondamislaine ette võtnud pärast sundseisu sattumist. Pidevalt kahanev linnaelanike ja maksumaksjate arv ei võimalda endisel moel ülal pidada kõiki linnaasutusi ega hoida ametis kõiki töötajaid. Samas on igasugune tegevuse ja töökohtade koomaletõmbamine inimlikus mõttes kibe ja põhjustab meelehärmi. Kuid arvestades toimuvat, ei ole ka oluliselt paremaid valikuid.

See, kuidas Kohtla-Järve maadleb üle võimete kasvanud kulutustega, võib saada eeskujuks ka mitmetele teistele linnadele ja valdadele. Rahaline olukord on erinev, ühtedel on kaelas suuremad laenud, mille järsult tõusnud intressid toimetulemist pigistavad, teistel on hingamisruumi rohkem. Kuid maksumaksjate vähenemine ja samal ajal kulude kasvamine on võrrand, millega on vastamisi kõik siinsed omavalitsused.

Mida kaugemale ebamugavaid koondamisotsuseid lükata, seda valusamaid tuleb üldjuhul hiljem teha. Infotehnoloogia areng ja selle nutikas kasutamine võimaldab samas omavalitsuste tööd korraldada ka väiksemate ametnike arvuga nõnda, et kohalikud elanikud nende kärbete tõttu võimalikult vähe kannataksid.

Peale omavalitsuste käib see ka riigivõimu kohta. Kõva pressimisega said võimuparteid hakkama elanikele ja äridele suurema maksukoormuse turjale heitmisega. Loodetavasti jätkub sama palju tahet ka valitsemiskulude kärpimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles