Ida-Virumaa juhid tegid testlennu Lõuna-Soome

Copy
Idavirulased Soome suunduvale lennukile asumas.
Idavirulased Soome suunduvale lennukile asumas. Foto: Alar Tasa

Ida-Virumaa omavalitsusjuhid lendasid reedel Narva-lähedaselt lennuväljalt Lõuna-Soomesse Pyhtäässe, et testida lennuühenduse avamise võimalusi.

Narva-Olgina lennuväljalt startinud kümnekohaline Šveitsis valmistatud lennuk Pilatus, mille pardal olid Narva, Sillamäe ja Narva-Jõesuu omavalitsuse ning Ida-Virumaa ettevõtluskeskuse esindajad, maandus pärast pooletunnist lendu Pyhtää lennuväljal, vahendas Soome rahvusringhääling Yle.

Pyhtää lennuvälja teenindava ettevõtte Redstone Aero tegevjuht Esa Korjula ütles, et regulaarlendude alustamisest ei saa siiski veel juttu olla, pigem võiks hakata Narva vahet toimuma nõudepõhised lennud ehk õhutakso.

"Minu hinnangul on see eksperimendi algus, et anda inimestele aimu, kuidas on lennata 35 minutiga kohale ja milline on lennuk, millega nad lendavad," rääkis Korjula.

Kunagi võiks siiski üks või ka mitu ettevõtet sellel liinil opereerima hakata, lisas ta. Tehniliselt oleks Pyhtää lennuväli selleks valmis, kinnitas Korjula.

Narva-Jõesuu linnapea Maksim Iljin ütles, et peab liini avamist täitsa võimalikuks. "Lend kestis ainult 35 minutit. Seega saab igaüks ise mõelda, milliseid võimalusi see avab Kirde-Eesti ja Kagu-Soome vahel," ütles ta.

"Aasta tagasi leppisime Soome poolega kokku, et alustame aktiivset koostööd, et juba lähiajal tuleks Olgina alevikku lennujaam. Pyhtää linnas asuv lennujaam on üles näidanud väga suurt huvi meie projekti vastu ja täna lähemegi nendega lähemalt tutvuma," selgitas Iljin enne lendu.

Visiidi eesmärk on demonstreerida Ida-Virumaa ja Kagu-Soome vahelise lennuühenduse korraldamise võimalust. Lisaks soovitakse tutvuda Pyhtää linna juhtkonnaga, et arutada ühiseid väljakutseid Venemaa piiri läheduse valguses ja rääkida meie territooriumil asuvate lennuväljade arendamise plaanidest. Samuti on plaanis arutada võimalikku koostööd ka tulevasel Euroopa Liidu programmiperioodil ühisprojektide ettevalmistamisel ja elluviimisel, teatas Narva-Jõesuu linnavalitsus.

Ei Soome ega Eesti ametnikud ei soovinud siiski veel öelda, millal võiks lennuühendus käivituda.

Pyhtää vallavanem Terhi Lindholm rõhutas, et see ei saa veel nii pea alata. Siiski näeb ta võimalusi nii tööstuse, kaubanduse kui ka turismi arendamiseks kogu Kymenlaakso maakonnale, mille koosseisu Pyhtää kuulub.

Naabruses asuva Kotka linnapea oli sama meelt. "See on hea algus. Me asume logistikapiirkonnas, seega tasub uurida, kas selliseks ühenduseks on tingimused olemas," ütles Kotka vallavanem Esa Sirviö.

Yle meenutas, et Kotka piirkonnas on välja käidud ka idee käivitada Kirde-Eestiga laevaühendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles