Kohtla-Järve linn langenud puulehtede äravedu enam ei korralda

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Nüüdsest otsustab iga ühistu ise, mida langenud puulehtedega peale hakata.
Nüüdsest otsustab iga ühistu ise, mida langenud puulehtedega peale hakata. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve linnavalitsus jättis senise igasügisese langenud puulehtede kokkukorjamise ja lehekottide äraveo hanke tänavu korraldamata. Nüüdsest peavad korteriühistud lehtede utiliseerimise eest ise hoolt kandma.

Abilinnapea Erik Setškovi sõnul on põhjusi mitu. "Esiteks peame eelarvet säästma ning saame nüüd 25 000 eurot, mille mullu lehekottide äravedamisele kulutasime, linnaelanike pakilisemate vajaduste rahuldamiseks kasutada. Pealegi hinnad üha kerkivad ja pole välistatud, et praegu oleks see teenus mullusest veelgi kallim," selgitas ta.

"Teiseks panid inimesed lehekottidesse lisaks lehtedele ka olmejäätmeid ning peitsid lehtede alla isegi ehitusmaterjale, mille eest linn pidi lisatasu maksma." Kolmandaks oli see tema sõnul ebaõiglane eramajade omanike suhtes. "Kortermajade juurest veeti lehed ära, eramajaomanikud aga − samasugused maksumaksjad − utiliseerisid puulehti alati ise. Nüüd on kõik ühesugustes tingimustes."

Kohtla-Järve linna heakorraeeskirjas on öeldud, et kinnistu omanik on kohustatud aasta ringi puhastama ja korras hoidma oma krundi siseterritooriumi ning sellega külgneva puhastusala, mis teede ja tänavate äärsetel kruntidel ulatub krundi laiuselt sõiduteeni. Ehitiste ja kinnistute vahelisel maa-alal on puhastusala piiriks nendevaheline mõtteline telgjoon. Pärast lehtede kokkuriisumist peavad korteriühistud need nüüd ise nõuetekohaselt utiliseerima.

"Igal ühistul on oma kogemus: kes kogub lehed kokku ja tellib teenindusfirmalt nende äraveo, kes paigaldab lehtede kogumiseks ajutise konteineri. Mõni aga käib territooriumi niidukiga üle, purustab nõnda lehed ära, need kõdunevad kevadeks ära ja parandavad pinnast," rääkis Setškov. "Ma olen ka ise korteriühistu esimees ning tean, et kümmekonna lehekoti äraveo tellimine ühistu rahakoti pihta ei löö," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles