Pärimusmuusikud lähevad Ida-Viru koolidesse tuurile

Põhjarannik
Copy
Cätlin Mägi ja Lauri Õunapuu tulevad tutvustama eesti rahvapille, esitades samast paikkonnast pärit muusikat.
Cätlin Mägi ja Lauri Õunapuu tulevad tutvustama eesti rahvapille, esitades samast paikkonnast pärit muusikat. Foto: Erakogu

Järgmisest nädalast tuuritavad Ida-Viru haridusasutustes Lauri Õunapuu ja Cätlin Mägi, et tutvustada Ida-Virumaalt pärit rahvalaule ja pillilugusid.

Eesti pärimusmuusika keskuses on valminud koolikontserdi kava, kus muusikud Lauri Õunapuu ja Cätlin Mägi tutvustavad eesti rahvapille. Sealjuures esitavad nad samast paikkonnast pärit taaselustatud muusikat, mis on kokku kogutud raamatutest või arhiivi varasalvedest.

"Pärimuslabori vahendusel saavad lapsed teadlikumaks oma juurtest ja ajaloost. Muusikud tutvustavad Ida-Virumaalt pärit rahvalaule ja pillilugusid, mille vahele räägivad nii pillidest kui ka selle kandi pillimeestest. Nad toovad välja piirkonna muusikapärandi eripära ning võrdlevad seda teiste piirkondade muusika ja lauludega," selgitas Eesti pärimusmuusika keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Kristjan Priks.

Pärimuslabor on Ida-Virumaal liikvel 19. septembrist 5. oktoobrini, tuues oma kandi pärimusmuusika Iisaku, Mäetaguse, Illuka, Jõhvi, Kohtla-Järve, Maidla, Lüganuse, Kiviõli, Kohtla-Nõmme, Ahtme, Toila, Sillamäe ja Sinimäe koolidesse, kokku 23 õppeasutusse. Detsembris on kavas külastada ka Narva koole. Kõik kontserdid on kultuuriministeeriumi, Eesti kultuurkapitali ja Eesti rahvakultuuri keskuse toel koolidele tasuta.

Eesti pärimusmuusika keskuse üheks sihiks on noorte sidumine esivanemate pärandiga ning kohalikus kultuuris osalejate ringi laiendamine.

Keskus lõi pärimuslabori formaadi 2021. aastal. Selle nime all võetakse tähelepanu alla üks kindel piirkond või maakond ning antakse koolikontserte kõikides sealsetes koolides 1.-5. klassini; väiksemates koolides võimaluse korral kogu koolile. Pärimuslabor on juba käinud Järvamaa ning Saare- ja Hiiumaa koolides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles