JUHTKIRI Riigikohtu otsus suurendab Ida-Virumaal tööpuudust

Põhjarannik
Copy
Riigikohus
Riigikohus Foto: Margus Ansu / Postimees

Riigikohtu otsus panna seisma Eesti Energia õlitehase ehitus Auveres toob suure tõenäosusega kaasa töötuse suurenemise Ida-Virumaal.

Otsuse kohaselt peab Narva-Jõesuu linn hakkama uuesti menetlema tehase ehitusluba ja parandama keskkonnamõju hindamise vead, mis puudutavad Puhatu linnuala, kliimatundlikkust ja fenoolvett.

Kas ja kuivõrd nende bürokraatlike protseduuride läbitegemine Puhatu lindude elu parandab, on praegu keeruline hinnata, aga sotsiaal-majanduslikus mõttes on see Ida-Virumaale tuntav hoop.

Senise praktika põhjal nõuab selliste tehaste ehituslubade menetlemine ja keskkonnamõjude hindamine ainuüksi protseduuriliselt palju aega. See tähendab, et nii tehase lõpuni ehitamine kui ka selle käivitamine lükkub plaanituga võrreldes edasi. Praegu ei oska keegi täpselt öelda, kas aasta, kaks või veel rohkemgi.

See tähendab aga seda, et sel ajal ei vaja õlitehas töötajaid ja pole vaja ka kaevandada õlitehase jaoks aastas ca kaks miljonit tonni põlevkivi. Senised plaanid on näinud ette, et põlevkivi kasutamine elektrijaamades muutub väikeseks, kuid osaliselt kompenseeriks seda kadu põlevkivi kasutamine uues õlitehases, mis pidi hakkama õli tootma järgmisel aastal. Suuresti seetõttu on hoitud suurt hulka inimesi tööl ka kaevandustes.

Kui riigikohtu otsuse mõjul lükkub õlitehase valmimine määramatusse tulevikku, siis pole paratamatult pääsu ka koondamisotsustest, mis suurendavad niigi suurt töötuse taset Ida-Virumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles