Ida-Viru kortermajad saavad jaanuarist remonditoetust taotleda

Põhjarannik
Copy
Toetust antakse muu hulgas maja kandekonstruktsiooni ja välisfassaadi renoveerimiseks.
Toetust antakse muu hulgas maja kandekonstruktsiooni ja välisfassaadi renoveerimiseks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

24. jaanuaril avab KredEx toetusvooru korterelamute rekonstrueerimiseks Ida-Virumaal. Toetust on oodatud taotlema Ida-Virumaa korteriühistud ning ka omavalitsused, kui kortermaja on tervikuna nende omandis. Vooru maht on 9,4 miljonit eurot.

KredExi eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juht Triin Reinsalu julgustab kõiki taotlust esitama, sest kunagi varem pole Ida-Virumaal olnud paremaid võimalusi riikliku toe abil oma kodumaja korda teha. "On võimalik otsustada nii osalise kui ka tervikliku rekonstrueerimise kasuks ning mõlema puhul on võrreldes varasemate aegadega suurem toetuse määr," sõnas ta. Kui varem kattis toetus tervikliku rekonstrueerimise puhul 50%, siis nüüd 70% tööde maksumusest. Osalise rekonstrueerimise puhul on toetusmäär 40%, varem oli see 30%.

Lisaks suurele toetusmäärale abistavad riiklikud teenused ühistuid ka omafinantseeringuga toimetulekul. Kui pank laenu ei anna, saab taotleda KredExi korterelamu renoveerimislaenu. Samuti on abiks KredExi korterelamulaenu käendus, mida saab taotleda pangast.

Abiks on ka KredExi spetsiaalselt Ida-Virumaale mõeldud tasuta nõustamine. Ida-Viru korteriühistuid teavitab KredExi Ida-Viru konsultant, keda saab kutsuda ka ühistu koosolekule. Kortermaja seisukorra ja rekonstrueerimisvajaduse kohta annab soovitusi KredExi tehniline ekspert. Enne vooru avanemist korraldab KredEx üle maakonna kõigile huvilistele infopäevi. Teave nõustamiste ja infopäevade, samuti toetuse tingimuste kohta on leitav veebilehelt kredex.ee/et/ida-virumaa.

Osalise rekonstrueerimise korral peab hoone muutuma vähemalt ühe klassi võrra energiasäästlikumaks. Terviklahenduse puhul tuleb saavutada C- või kõrgema klassi energiatõhususnäitaja. Toetust antakse muu hulgas maja kandekonstruktsiooni ja välisfassaadi renoveerimiseks, vee- ja kanalisatsioonisüsteemi ehitamiseks ning sademevee kogumise süsteemi paigaldamiseks, rõdude remondiks, elektriautode laadimistaristu rajamiseks, hoone elektrisüsteemi rekonstrueerimiseks jne. Toetusel puudub miinimummäär. Tervikliku rekonstrueerimise korral on toetuse maksimummäär 1,5 miljonit eurot, osalisel maksimummäära ei ole.

Taotlusi saab esitada jooksvalt kuni vooru eelarve ammendumiseni riigi e-toetuste keskkonnas.

Taotlusvooru rahastab Euroopa taaste- ja vastupidavusrahastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles