Keemiatund tuhamäel õpetas gümnasiste nägema jäätmetes varandust

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
"Millest põlevkivituhk koosneb?" küsis Alar Saluste ja andis Püssi tuhamäe sisu lähemalt vaadata ning soovi korral ka katsuda. Seejärel näitas ta, millised näevad välja kaltsiumkarbonaat, magneesiumhüdroksiid ja teised ühendid, mille Ragn-Sells on koostöös teadlastega suutnud sellesama tuha seest välja võtta.
"Millest põlevkivituhk koosneb?" küsis Alar Saluste ja andis Püssi tuhamäe sisu lähemalt vaadata ning soovi korral ka katsuda. Seejärel näitas ta, millised näevad välja kaltsiumkarbonaat, magneesiumhüdroksiid ja teised ühendid, mille Ragn-Sells on koostöös teadlastega suutnud sellesama tuha seest välja võtta. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Püssi tuhamäel toimunud keemiatunnis said Jõhvi ja Kohtla-Järve gümnasistid teada, et tööstusjäätmed pole mitte Ida-Virumaa häbiplekk, vaid materjalipank, mida nad saavad ise juba peagi targalt väärindama hakata.

Tuhamägedest avastatud rikkustest ja sellest, kuidas tööstusjäätmetest väärtuslikke materjale toota, rääkis koolinoortele Ragn-Sellsi põlevkivituhkade väärindamise projekti juht Alar Saluste. Kuulajad said teada, et Ida-Virumaal on ladestatud ligemale miljard tonni tööstusjäätmeid ning sellest umbes poole moodustab põlevkivituhk. Just seda materjali on Ragn-Sells Eesti tütarettevõte R-S OSA asunud väärindama.

Ettevõte on välja töötanud lahenduse, kuidas põlevkivituhast kaltsium välja võtta, sellesse CO2 siduda ja lõpuks oma tulevases Narva tehases kaltsiumkarbonaati toota. "See on ülipuhas, seda võib maitsta," lasi Alar Saluste ringi käima valge sisuga purgi, lisades, et kaltsiumkarbonaati pannakse ka näiteks veganpiima ja juustu sisse, samuti tablettidesse, et neile valget värvi anda.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles