Station Narva korraldajad avalikustasid tänavuse festivali esimesed artistid

Põhjarannik
Copy
Septembris esineb Narvas ka NOËP, kelle kontserdid Eestis toimuvad harva.
Septembris esineb Narvas ka NOËP, kelle kontserdid Eestis toimuvad harva. Foto: Station Narva

Septembris toimuval Station Narva festivalil esinevad teiste seas Briti legendid Spiritualized ja Daddy G, Ukrainat kolm aastat tagasi Eurovisioonil esindanud Go_A ja Eesti artistidest  NOËP, Puuluup ning esmakordselt Narvas esinev Singer Vinger. 

5.–8. septembrini Narvas toimuval muusika- ja linnafestivalil Station Narva astuvad Narva linnuses üles orkestraalse rocki bänd Spiritualized, Massive Attacki asutajaliige Daddy G ja nüüdismuusik Belle Chen Inglismaalt, Ukraina folktroonikagrupp Go_A ning kodumaised Puuluup, NOËP, maria kallastu, Sven Grünbergi teoseid esitav Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel ja Singer Vinger.

Seitsmendat korda toimuva Station Narva muusikafestivali tänavune süda on Narva Muuseum ajaloolises Hermanni linnuse, kus seatakse 6. ja 7. septembril üles neli lava: pealava Põhjaõuel, DJ-lava sisehoovis ning siselavad Refectoriumi ja Reconditoriumi saalides.

Tänavuse festivali Station Narva üks peaesinejaid on üle 30 aasta tegutsenud Briti orkestraalse rocki kultusbäbd Spiritualized.
Tänavuse festivali Station Narva üks peaesinejaid on üle 30 aasta tegutsenud Briti orkestraalse rocki kultusbäbd Spiritualized. Foto: Station Narva

Briti orkestraalse rocki kultusbänd Spiritualized täidab ajaloolise Põhjaõue kadunud Ameerika gospelite ja spirituaalide kajade, hüpnootilise gruuvi ja minisümfooniatega. 1990. aastal tripirocki bändi Spacemen 3 pooldumisel laulja ja kitarristi Jason Pierce’i ehk J Spacemani loodud Spiritualized lepitab äärmusi: sügavaid sisekaemusi ja valget müra, raskemeelsust ja eufooniat, minimalismi ja maksimalismi.

Mõjuvaimalt on see talletatud albumil “Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space” (1997) ehk “tabletil vaid auditiivseks tarbimiseks”, ent läbi tule ja vee, elu ja surma lennutab ka Spiritualizedi viimane, pandeemia ajal loodud stuudioalbum “Everything Was Beautiful” (2022).

Millenniumi eelse Bristoli saundi järelkajad toob keskaegsesse linnusesse rühmituse Massive Attack asutajaliige Daddy G (kodanikunimega Grantley Evan Marshall), üks hiphopi ja downtempo sulamist triphopi loojaid.

Daddy G ehk kõige äratuntavamaks kaubamärgiks on tema sügav hääl, ent ta on ka kitarrist, klahvpillimängija ning kultuuride ja stiilide – reggae, pungi, house’i, dubstep’i jne – ühendajast DJ ja produtsent.

Narvas teeb ta ühise seti koos staažika Massive Attacki tuuri-DJ Queen Bee’ga, kes lubab publikut kostitada stiilse dancehalli ja afrobeat’i valikuga.

Välisartistidest on kavas ka Ukraina folktroonikaansambel Go_A, kes saavutas laiema rahvusvahelise tuntuse looga "Шум" ("Müra") 2021. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel viiendale kohale ja Spotify Viral Worldwide tabeli tippu lennates.

Tänavusel Tallinn Music Weekil publikut lummanud Briti nüüdismuusika staar Belle Chen täidab aga linnuse Refectoriumi klaverisaali müstilise vihmametsana kõlava autoriloominguga.

Kodumaistest artistidest esitab Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel kontserdilavade jaoks lahti kodeeritud kava Sven Grünbergi teetähis-albumite “Hingus” ja "OM" ning ulmefilmi “Hukkunud alpinisti hotell" muusikast.

Veissoni tantsu trenni korraldab narvakaile neozombiepostfolk duo Puuluup.

NOËP toob Narva oma pealinna staadionil tuleproovi läbinud elektropopi ja maria kallastu uue põlvkonna moodsa alternatiiv-R&B.

Narvast laulegi ("Aino on ainus") loonud “neuroroki” ansambel Singer Vinger teeb aga oma pea 40 aastat kestnud karjääri esimese etteaste piirilinnas.

House’ist dubstepini ulatuva setiga võõrustavad festivalikülalisi linnuse sisehoovis noored Ida-Viru DJ-d Työmik Bassofsky ja itsmebruh.

Mõlemal Station Narva muusikafestivali õhtul ja ööl jõuab programm ka jõeäärsesse Ro-Ro kultuuriklubisse. Uued esinejad avalikustatakse juuli ja augusti jooksul.

Lisaks õhtusele muusikaprogrammile toimuvad festivalil päevased tasuta linnalava-kontserdid, Narva arutelupäeva sarja BAZAR avalik vestlus, tulevikupäev loomekeskuses OBJEKT, elamustuurid linnas ja selle lähistel, kunstinäitused ning traditsiooniline narvapärane hommikusöök.

Station Narva 2024 festivalipassid hinnaga 45 eurot on müügil TMW veebipoes ja Piletilevis, Augustist maksab pass 55 eurot ja septembrist 65 eurot. Alates tänasest on müügil ka muusikaprogrammi päevapiletid soodushinnaga 25 eurot.

Station Narva 2024 programmi (on täiendamisel) ülevaade

Neljapäev, 5. september

Festivali infopunkt ja kohvikuala avatud

16.00 Arutelude päeva BAZAR avalik vestlus (asukoht avalikustamisel)

Reede, 6. september

12.00–16.00 Tulevikupäev loomeinkubaatoris OBJEKT (Linda 2)

Osalus tasuta, vajalik eelregistreerimine

18.00–00.30 Muusikaprogramm Narva Muuseumis (Peetri plats 4)

Esinejad: Spiritualized (UK), Puuluup, Sven Grünberg ja Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel, maria kallastu, Belle Chen (UK) jt

Sissepääs festivalipassi või päevapiletiga, mis võimaldavad festivali toimumise ajal külastada ka muuseumi ekspositsiooni ja külastusruume.

00.00–04.00 Jätkupidu klubis Ro-Ro (Jõe 3)

Sissepääs festivalipassi, päevapileti või kohapeal müüdava jätkupeo piletiga.

Laupäev, 7. september

11.00–13.00 Narvapärane hommikusöök (asukoht avalikustamisel)

12.00–17.00 Linnalavad ja elamustuurid Narvas ja linna lähistel

18.00–00.30 Muusikaprogramm Narva Muuseumis (Peetri plats 4)

Esinejad: Daddy G (Massive Attack) & Queen Bee DJ set (UK), NOËP, GO_A (UA), Singer Vinger jt.

Sissepääs festivalipassi või päevapiletiga, mis võimaldavad festivali toimumise ajal külastada ka muuseumi ekspositsiooni ja külastusruume.

00.00–04.00 Jätkupidu klubis Ro-Ro (Jõe 3).

Sissepääs festivalipassi, päevapileti või kohapeal müüdava jätkupeo piletiga.

Pühapäev, 8. september

11.00–13.00 Erinevad linnafestivali üritused. Kava avalikustamisel.

Station Narva festivali korraldajad on MTÜ Muusikanädal ja OÜ Shiftworks koostöös Narva tiimiga. Koostööpartnerid: Narva Muuseum, Art Club Ro-Ro, loomeinkubaator OBJEKT, arutelupäev BAZAR, Narva kunstiresidentuur ja VitaTiim. Meediapartnerid: Põhjarannik/Severnoje Poberežje ja Bobe.me (LV).

Festivali toetavad Narva linn, Kultuuriministeerium, Integratsiooni Sihtasutus, Fortaco Estonia, Eesti Kultuurkapital, Briti Nõukogu, Narva Hotell, Hotell Inger.

Tagasi üles