Selgus Jõhvi tulevase raamatukogu arhitektuurikonkursi võidutöö

Erik Gamzejev
Copy
Jõhvi kogukonnakeskuse arhitektuurikonkursi võidutöö "Lukukivi".
Jõhvi kogukonnakeskuse arhitektuurikonkursi võidutöö "Lukukivi". Foto: Eskiis / ABMÜ

Jõhvi hariduslinnakusse kavandatava raamatukogu ja kogukonnakeskuse arhitektuurikonkursi võitjaks tuli Liis Uustali ja Egon Metusala (arhitektuuribüroo ABMA) ideekavand "Lukukivi".

Jõhvi raamatukogu-kogukonnakeskuse uus hoone on planeeritud Jõhvi linna lõunaosasse, Puru tee ja Hariduse tänava vahele. Arhitektuurivõistlusele, mille kaudu otsiti hoonele parimat lahendust, laekus 20 ideekavandit.

Žürii hinnangul on „Lukukivi“ ideekavand mõjuv, äratuntav ja originaalne, aga mitte liialt keeruline vorm. Hoone suhestub erinevalt paljudest teistest töödest kogu ümbritseva linnaga, paljud peavad meeldivaks peasissepääsu rõhutamist varikatusega.

Tõusev hoone katus ei mõju domineeriva tornina, kuid jääb siiski tänavate ristmiku poolt aktsendina silma ning on hästi vaadeldav ka ajaloolise Jõhvi linnaosa poolt saabudes. Pakutud lahenduse puhul võlus žüriid ka inimmõõtmeline pool-sisehoovi lahendus, mis täidab muidu lageda ala.

Selline peaks arhitektuurikonkursi võidutöö "Lukukivi" kohaselt nägema välja Jõhvi tulevase raamatukogu ja kogukonnamaja siseõu.
Selline peaks arhitektuurikonkursi võidutöö "Lukukivi" kohaselt nägema välja Jõhvi tulevase raamatukogu ja kogukonnamaja siseõu. Foto: Eskiis / ABMÜ

Žürii hinnangul on hoonel tugev karakter ja kontseptuaalne ülesehitus, mis eristub muust – geomeetriline viisnurkne maja on nagu tahukas teiste seas, justkui geomeetriline jõhvikas. Hoone on ruumikas, kaasaegne, valgusküllane ja ei mõju elitaarselt ega kallilt. Ruumijaotus on hea ning soosib raamatukogu töö ja noorte integreerumist. Tööst õhkub soojust ning liutoru laste alas on armas lisanüanss.

Žürii esimees, Jõhvi vallavolikogu esimehe Vallo Reimaa sõnul olid kõik konkursile esitatud tööd väga tugeval tasemel. Ning võitja selgitamiseks tuli žüriil viimasel koosolekul teha mitmeid vaheaegu.  

Reimaa sõnul läheb hoone ehitamine maksma eeldatavalt seitse miljonit eurot, millest suurem osa tuleb riigilt ja Euroopa Liidult. Hoone tuleb ehitada valmis hiljemalt 2027. aasta lõpuks. 

Reimaa sõnul aitab uus raamatukogu ja kogukonna hoone muuta Jõhvi mikrorajooni jalakäijasõbralikumaks linnaruumiks, mis seob omavahel eriilmeliste funktsioonidega ala ümbritsevat hariduslinnakut, korterelamute ala, kaubanduskeskust, selle taga olevat parki ning ajaloolist Jõhvi keskust.

Arhitektuurivõistluse žürii poolt määrataud preemiad

I preemia (13 000 €) ideekavandile märgusõnaga “LUKUKIVI”, autorid: Liis Uustal ja Egon Metusala (ABMA OÜ)

II preemia (10 000 €) ideekavandile märgussõnaga “PÖÖRE”, autorid: Maarja Kask, Ralf Lõoke, Martin McLean (Salto arhitektid OÜ).

III preemia (7000 €) ideekavandile märgusõnaga “KOMPASS”, autorid: Lisette Eriste, Gert Guriev, Markus Kaasik, Jana Pärn, Siim Tiisvelt (Kolm Pluss Üks OÜ)

Ergutuspreemia (3500 €) ideekavandile märgusõnaga “RÄNDRAHN”, autorid: Kevin Yoan Josse, Viesturs Dille, Daila Elksne, Rita Laudere, Karlis Lauders, llze Rukšane, Metra Augškapa, Rain Veidenberg, Alar Tarto (Lauder Architects SIA ja Weidenberg OÜ)

Ergutuspreemia (3500 €) ideekavandile märgusõnaga “ORDOVIITSIUM”, autorid: Ülo Peil, Greta Anet Ojavee, Mia Martina Peil, Eneli Kleemann, Katariina Mustasaar (Arhitektibüroo Peil OÜ)

Võistluse žüriisse kuulusid Jõhvi Vallavolikogu esimees ja žürii esimees Vallo Reimaa, Jõhvi Keskraamatukogu juhataja Eve Kottise, Jõhvi vallaarhitekt Nelli Sameli ning EALi esindajatena arhitektid Lembit-Kaur Stöör ja Kristel Niisuke.

Tagasi üles