Saada vihje

Peipsimaa avab laupäeval oma sahvrid

Peipsi toidu tänava sahvrid on avatud 26. aprillil kella 9-17.
Peipsi toidu tänava sahvrid on avatud 26. aprillil kella 9-17. Foto: Alar Kikkas

Peipsiäärsed keldrid ja sahvrid tulevad sel laupäeval Peipsi toidu tänavale: esimesel avatud sahvrite päeval saab varuda väärt kraami, mis veel alles on, aga ka hooajamaitseid.

Laupäeval avavad uksed 31 omanäolist sahvrit Pagarilt Saaboldani, pakkudes soolaseid ja magusaid hoidiseid aiast ning metsast; hapendatud, marineeritud ja kuivatatud saadusi; erinevaid mahlasid, siirupeid ja käsitööveine; kalatooteid; köögiviljataimi ja istikuid.

"Avatud sahvrite päev on kohaliku toidu festival, mis annab erinevatele Peipsi-äärsetele kogukondadele võimaluse pakkuda kõike seda, mis sahvrites veel olemas on ning mis iseloomustab nende perekonda ja paikkonda," ütles Peipsimaa kogukonnaköögi eestvedaja Triinu Akkermann. "Kindlasti saab pererahva käest toredaid nippe ja ideid uueks hoidistamise hooajaks ning maitseelamusi Peipsi äärest enne suure suve tulekut," lisas ta.

Näiteks Avinurmes toimub kõrvitsa marineerimise töötuba ning lisaks saab soetada traditsioonilist puidukäsitööd koriluseks ja hoidistamiseks. Mitmes kohas on võimalik osta köögiviljataimi, seemnekartulit, erinevaid marjaistikuid ja saada nõuandeid nendega toimetamiseks. Saab degusteerida ja ka tummisemalt keha kinnitada.

Ida-Virus kostitab viis sahvrit

Ida-Virumaa piires on avatud viis sahvrit. Pagarilt Põhja Peipsi Köögi tõllakuurist saab osta käsitööna valminud kalahoidised nii praetud kui ka suitsukalast. Saadaval on ka suitsulihast hoidised ja sügavkülmutatud tooted, nagu suitsutatud haugikotletid ja käsitööpelmeenid.

RaJuVe Sälliku külas pakub oma puuvilja- ja marjaveine, vahuveine, siidrit ja mitmesuguseid alkoholivabu rüüpeid.

Päsari köök Kauksi puhkemajas toob oma keldririiulitelt välja mitmesugused hoidised, millele lisab hooajatooted, nagu pesto kevadistest metsaürtidest, naadikaraski ja hapendatud köögiviljad. Kohapeal söömiseks on supid ja ahjusoojad pirukad. Huvilised saavad perenaisega minna jalutuskäigule lähiümbruse metsa, et uurida, millised kevadised taimed on head söömiseks ja mida ei tasu suhu pista.

Seemnekartulist tšillikastmeteni

Kurro talu Kuru külas paneb letile kuivatatud ja röstitud köögiviljakrõpsud, kuivatatud õunad ja moosinahad, aga ka mahlad, mehud ja moosid. Samuti on pakkumisel gurmee seemnekartulid.

KENE Kauksi rannahoones kaupleb tšillikastmete, mooside, karulauguvarresalati ja karulaugupestoga, mis sobib määrimiseks käsitööleivale, seemnerohkele näkileivale ja karaskile. Lisaks on menüüs kukeseenepelmeenid, supid, pirukad ja koogid. Kohapeal saab proovida erinevaid tšillikastmeid.

Sahvrid on avatud 26. aprillil kella 9-17. Google'i kaardi sahvrite ja seal pakutavaga leiab siit

Kommentaarid
Tagasi üles