Saltõkovid mõisteti tingimisi vangi

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni (vasakul) ja Juri Saltõkov mõisteti kelmuses ja võltsimises süüdi, ent kohtuotsus pole veel jõustunud ja ilmselt jõuab vaidlus Tartu ringkonnakohtusse.
Jevgeni (vasakul) ja Juri Saltõkov mõisteti kelmuses ja võltsimises süüdi, ent kohtuotsus pole veel jõustunud ja ilmselt jõuab vaidlus Tartu ringkonnakohtusse. Foto: Peeter Lilleväli

Endised Kohtla-Järve noortekeskuse juhid ning varem Kohtla-Järve linnavolikokku kuulunud Juri Saltõkov ja Jevgeni Saltõkov mõisteti süüdi kelmuses ning ametialases võltsimises, mille eest määrati neile tingimisi vangistus. 

Kaitsepolitsei käivitas kriminaaluurimise 2014. aasta sügisel, kui Keskerakonda ja Kohtla-Järve linnavolikokku kuulunud Saltõkovid kinni peeti.  Kahtlustuse kohaselt korraldasid isa ja poeg Saltõkovid noortekeskusesse fiktiivselt mitmete isikute tööle võtmise, kes seal tegelikult kunagi ei töötanud. Tööle vormistatud inimeste nimele laekunud töötasu võtsid aga uurimisalused endale, väidab süüdistus.  

Kohtuprotsess algas 2016. aasta jaanuaris Viru maakohtu Rakvere kohtumajas ning jõudis lõpule eelmise aasta 13. detsembril süüdimõistva otsusega.

Mitmetes episoodides mõisteti Saltõkovid ka õigeks, kuid lõppkokkuvõttes leidis kohus, et nad on ikkagi võltsimistes ja kelmustes süüdi. Noortekeskuse endisele juhile Juri Saltõkovile mõistis maakohus karistuseks 2 aastat ja 6 kuud tingimisi vangistust, millest arvestati maha 8 kuud ja 10 päeva, mis mees eeluurimise ajal vahi all oli. 

Jevgeni Saltõkov sai 2 aasta pikkuse vangistuse tingimisi ning temagi karistusest lahutati 8 kuud ja 10 päeva eeluurimise ajal vahi all veedetud aeg. 

Mõlemale määrati ka kolme aasta pikkune katseaeg.  Lisaks peavad isa ja poeg hüvitama osaliselt Kohtla-Järve linnale tekitatud kahju ning maksma omavalitsusele üle 40 000 euro. 

Lisaks mõisteti samas kriminaalasjas kaks naist ja üks mees süüdi grupiviisilises kelmuses ning neile mõisteti eri pikkusega tingimisi vangistus. Veel kolm süüpingis olnud naisterahvast mõisteti aga õigeks. 

Nii prokuratuur kui süüdimõistetud on teatanud, et kaebavad kohtuotsuse edasi. 

Eelmise aasta 19. detsembril peatas Jevgeni Saltõkov oma saadikuvolitused Kohtla-Järve volikogus, viidates esimese astme süüdimõistvale kohtuotsusele. Ta märkis, et kuigi otsus pole jõustunud ja ta kavatseb selle vaidlustada, lahkub ta volikogust, et järgida head poliitilist tava ja mitte heita varju kolleegidele. "Arvan, et nii peab käituma iga korralik mees ja poliitik," sõnas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles