Haridusministeerium: Kohtla-Järve eesti kogukonna murega tuleb tegelda

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve riigigümnaasiumi seinad juba kerkivad, aga lastevanemad on teadmatuses, milline tuleb uue kooli sisu.
Kohtla-Järve riigigümnaasiumi seinad juba kerkivad, aga lastevanemad on teadmatuses, milline tuleb uue kooli sisu. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve lastevanemate mure eestikeelse gümnaasiumihariduse säilimise pärast jõudis eile ühispöördumise kujul haridus- ja teadusministeeriumisse, kus lubati, et soovitud kohtumine siinse kogukonnaga toimub esimesel võimalusel.

Ühises pöördumises lepiti kokku eelmisel neljapäeval toimunud koosolekul, kus osales 40 inimest, peamiselt Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi lastevanemad ja vilistlased.

Pinged kasvavad 

"Uue hoone ehitus juba käib, kuid nii lastevanemad kui ka õpilased on teadmatuses, missugused on uue gümnaasiumi visioon ja õppesuunad, kuidas plaanitakse leida õpetajaid, et tagada vähemalt sama tugev teadmiste tase kui sügisel töö lõpetavas ainukeses Kohtla-Järve eesti gümnaasiumis. Kõige olulisem on aga teadmatus, kuidas tagatakse tugev ja kvaliteetne eestikeelne haridus ning eestimeelne keskkond," kirjutas koosoleku kokku kutsunud Mare Roosileht − Järve gümnaasiumi vilistlane, lapsevanem ja vanematekogu esimees.

Ei loodava riigigümnaasiumi omanik ega direktor ole suutnud tekkinud pingeid leevendada. 

Roosileht lisas, et kirjeldatud mure on olnud üleval juba mitu kuud, kuid ei kooli omanik ega direktor ole suutnud neid pingeid leevendada, võita kohaliku kogukonna poolehoidu ega anda kindlustunnet.

"Kuna pinged kogukonnas üha kasvavad, on paljud noored andnud teada, et usaldamatusest loodava kooli vastu otsivad nad gümnaasiumiõpinguteks alternatiivseid võimalusi ja pered peavad Ida-Virumaalt lahkumise plaane."

Pöördumises edastatakse soov kohtuda jaanuarikuu jooksul ministeeriumi esindajatega ja uue gümnaasiumi direktori Irina Putkoneniga, kes tutvustaks loodava kooli visiooni ja uusi õppekavasid ning tegevuskava, kuidas säilitatakse koolis eestikeelsus ja -meelsus, leitakse kvalifitseeritud õpetajad ja tugevad õppijad.

Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Irina Putkonen ütles, et kohtub täna ministeeriumi esindajatega. "Arutame koos, kuidas ja millal kohtumine korraldada. Riigigümnaasiumi visioon on valmis, aga mina üksinda ei saa seda avalikustada ega kooli kodulehele panna," tõdes ta.

Kooli veebilehelt leiab praegu info, et õpingud hakkavad toimuma kahe õppekava järgi: 100 protsenti eestikeelse ning 60 protsenti eesti- ja 40 protsenti venekeelse kava järgi.

"Tegeleme praegu uue kooli õppekava arendusega. Info 2019/20. õppeaasta 10. klasside õppesuundade kohta avaldame 2019. aastal," seisab riigigümnaasiumi kodulehel. Samas saab teada, et 11. ja 12. klassides jätkavad õpilased oma õpinguid endiste koolide, so Järve gümnaasiumi, Järve vene gümnaasiumi ja Ahtme gümnaasiumi õppekavade järgi.  

Osapooled kuulatakse ära 

Haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu osakonna juhataja Raivo Trummal nentis, et viimasel ajal meedias kõlanud Kohtla-Järve lastevanemate mured on arusaadavad ning nendega tuleb kohe tegelda.

"Kinnitame, et ka ministeeriumi prioriteet on eelkõige riigigümnaasiumi õpilased, kes peavad saama parima võimaliku hariduse. Kohtla-Järve riigigümnaasium avab oma uksed juba järgmise õppeaasta alguses, mistõttu peame tegutsema ratsionaalselt ning kuulama ära kõikide osapoolte ettekujutuse olukorra lahendamiseks. Kohtume esimesel võimalusel osapoolte esindajatega ning seejärel saame välja öelda konkreetsed otsused." 

Trummal lisas, et riigigümnaasiumide loomise peamine eesmärk on võimaldada kõigile piirkonna õpilastele kvaliteetset gümnaasiumiharidust ja tagada efektiivsem koolikorraldus. "Riigigümnaasiumi luuakse tihedas koostöös kohaliku omavalitsusega, kes esindab oma elanikkonna huve ja oskab hinnata oma piirkonna koolivõrgu vajadusi ja eripära."

Kohtla-Järve gümnaasiumihoone ehitus algas eelmisel sügisel ja see läheb maksma 5,2 miljonit eurot. 2800 ruutmeetri suurune ja 300 õppekohaga liginullenergiaga koolimaja ehitatakse endise Pärna põhikooli hoone asemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles