Narva-Jõesuu saab kaubanduskeskuse ja tankla

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu paiknevad selles hoones Narva-Jõesuu linnaametnikud, kellel on aga pärast kahe omavalitsuse liitumist seal kitsaks jäänud. Kitsavõitu on ka maja juurde pargitud autodel.
Praegu paiknevad selles hoones Narva-Jõesuu linnaametnikud, kellel on aga pärast kahe omavalitsuse liitumist seal kitsaks jäänud. Kitsavõitu on ka maja juurde pargitud autodel. Foto: Ilja Smirnov

Narva-Jõesuud on kaubanduskeskuse ja tankla puudumise pärast alatasa kritiseeritud. Sel aastal saab kuurortlinn lõpuks kauaoodatud supermarketi ja seejärel ka tankla. Rajatav kaubandus- ja ärihoone võtab oma katuse alla ka linnavalitsuse ametnikud, kellel nende senistes kabinettides kitsaks on jäänud − ruumide rentimist peeti uue hoone ehitamisest otstarbekamaks.

2017. aastal Vaivara vallaga liitunud Narva-Jõesuul on oma kasvanud ametnike armeed senistesse ruumidesse raske ära mahutada. Olemasolevates ruumides on kitsaks jäänud ka volikogu liikmetel. Ruumikitsikuse probleem peaks lahenduse saama käesoleval aastal, kui Tartus registreeritud OÜ Alpter Invest rajab Narva-Jõesuusse kaubandus- ja ärihoone, mille teine korrus läheb omavalitsuse käsutusse.

Ei tahaks, et see hoone tuleks ilmetu nagu konservikarp.

Narva-Jõesuu linnavolikogu otsustas 26. detsembril anda hoonestamiseks vana kuurordi südames jõesadama naabruses Jaan Poska tn 26 asuva kinnistu. Nädal aega varem kiitsid saadikud heaks tulevase kaubandus- ja ärihoone teise korruse rendilepingu projekti − rajatava hoone teisel korrusel hakkavad paiknema kohaliku võimu esindajad ja perearstikeskus. Nende otsuste põhjal allkirjastati 9. jaanuaril notariaalne leping kinnisasja koormamiseks, kuu lõpus aga on plaanis alla kirjutada seni veel olematu hoone rendileping.

Narva-Jõesuu linnapea Maksim Iljin rääkis Põhjarannikule, et linnavalitsuse ametnike ruumikitsikuse probleem muutus eriti teravaks pärast liitumist Vaivara vallaga.

"Osa meie ametnikke töötab siiamaani Sinimäel, allasutustest rääkimata. Peale selle pole meie uus, aasta tagasi kinnitatud struktuur senimaani lõpuni täidetud − mõned ametnikud on ikka veel puudu. See on samuti seotud osalt sellega, et neid ametnikke pole kusagile tööd tegema panna. Peale selle pole meil praeguses linnavalitsuses istungisaali," rääkis Iljin.

Fassaad peab olema stiilne

OÜ Alpter Invest lubas omavalitsusele ehitada uue maja valmis juba käesoleval aastal − eeldatavasti sügiseks. Peale linnavalitsuse hakkab seal ruume rentima kaubanduskett Coop. Hoone tuleb kahekorruseline, hoonestuspindala on 2000 ruutmeetrit.

"Arhitektuurilahendusi arutame järgmisel nädalal, kui ettevõtjad tulevad koos arhitektide meeskonnaga kohale, et kooskõlastada välisfassaad ja selle viimistlus. Linnasüdame ja Narva-Jõesuu jaoks üldse on fassaad väga oluline − et see ei tuleks nagu ilmetu konservikarp. Me tahame fassaadil näha ka puidust elemente, mis meenutaksid ajaloolist puitarhitektuuri, mis oli omal ajal meie linnas populaarne," rääkis Maksim Iljin.

Kinnistu planeeringu kohaselt jääb olemasolev parkla tulevase kaupluse klientide parklaks, hoone ehitatakse lähemale jõesadamale ning sinnasamasse rajatakse ka parkla linnavalitsuse töötajatele ja külastajatele. Iljini sõnul hakkab linn juba tänavu planeerima sinna ka tulevast keskväljakut, mis peaks valmis saama 2020. aastaks.

Ühes kaubandus- ja ärikeskusega kavatseb OÜ Alpter Invest rajada automaattankla, ent selle projekteerimine venib keskkonnamõju hindamise tõttu. Linnavõimudega sõlmitud kokkuleppe kohaselt peab tankla tööle hakkama hiljemalt 2020. aasta septembris, seni aga asuvad kuurortlinnale lähimad tanklad Narvas ja Sillamäel.

Rentimine soodsam kui ehitamine

Rajatavas hoones hakkab rendimäär linnavalitsusele olema 8 eurot ruutmeetri eest kuus. Linn võtab enda alla 1150 ruutmeetrit − 9200 euro eest kuus − ja perearstikeskus 200 ruutmeetrit.

Maksim Iljini sõnul kaalus linn ka eraldi haldushoone ehitamist, ent praegune eelarvestrateegia, linnaeelarve koormus ja finantskohustused ei võimalda vajalikku 3-4 miljonit eurot ehitusse investeerida.

Peale selle kerkis uue asukoha küsimus: nii linnavalitsusele kui ka Narva-Jõesuus juba ammu oodatud kaubanduskeskusele sobib ideaalselt just Jaan Poska 26 asuv krunt.

"Olukorras, kus linnaelanikud juba kümme aastat kauplust ootavad, oleks vale sinna ainuüksi linnavalitsuse hoone ehitada, seepärast leidsime sellise kombineeritud lahenduse," selgitas Iljin.

Kinnistu, kus praegu tegutsevad linnavalitsus, volikogu ja perearstikeskus, läheb Iljini sõnul müüki.

"Selle väärtus on selles, et seal on lubatud suur korruste arv ning sinna võiks vabalt tulla näiteks kuni nelja korrusega elumaja," märkis linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles