Kaks Kohtla-Järve lasteaeda jäävad pooleks aastaks tühjaks

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkilille lasteaed saab peagi sootuks uue ilme.
Rukkilille lasteaed saab peagi sootuks uue ilme. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve lasteaedade Karuke ja Rukkilill lapsed ja õpetajad peavad neile harjumuspäraseks saanud seinte vahelt juba 1. veebruariks välja kolima, kuna sealsetes ruumides algab kapitaalremont.

Kahe lasteaia remonti investeeritakse üle 800 000 euro: lasteaeda Karuke 413 905 eurot ja Rukkilille 413 406 eurot. Raha eraldas rahandusministeerium ning ligi pool kulutustest kaetakse linnaeelarvest.

Tööde tegija leidmiseks korraldatud konkursi võitis Kohtla-Järve firma OÜ Värimal ning sel nädalal allkirjastatakse nendega leping. Kohtla-Järve linnavalitsuse ehitusnõunik Jelena Toots ütles, et viie kuu jooksul tehakse mõlemas lasteaias ära suured renoveerimistööd, mille põhieesmärk on energiasäästlikkuse tõstmine.

"Kavas on hoonete soojustamine nii seest kui ka väljast, sokli remont ja fassaadide viimistlus, akna- ja ukseavade väljavahetamine seal, kus seda varem tehtud polnud, katusevahetus ning uute ventilatsiooni- ja küttesüsteemide paigaldus," loetles ta. "Osaliselt vahetatakse välja ka elektrisüsteemid, sh elektrikilbid ja -kaablid, edaspidi aga hakatakse lasteaedades kasutama ainult energiasäästlikke valgusteid."

Ettevalmistused algasid ammu

Lasteaedade ruumid peab vabastama 1. veebruariks, ent kuna ettevalmistused kolimiseks algasid juba ammu, siis ei tohiks ees ootav kolimine lasteaiajuhtide sõnul mingeid probleeme kaasa tuua.

Askeldamist ja muretsemist muidugi jagub, kuid oleme ees ootavate muutuste üle rõõmsad.

Lasteaias Rukkilill käib 195 last ning kollektiivis töötab 56 inimest, kellest pooled on õpetajad.

"Askeldamist ja muretsemist jagub meil muidugi küllaga, kuid oleme ees ootavate muutuste üle siiralt rõõmsad," rõhutas Rukkilille lasteaia direktor Janika Narusk. "Kuna saime rekonstrueerimisplaanidest teada rohkem kui aasta aega tagasi, jõudsime me välja töötada kogu logistika, et kolimine võimalikult kergelt läheks. Usun, et tuleme tähtajaks toime."

Lapsed jaotatakse ära Ahtme lasteaedadesse Punamütsike, Tareke ja Tuhkatriinu. Nad kolivad sinna ühes oma õpetajatega; teenindav personal − kokad, kojamehed jt töötajad − on samuti hõivatud nimetatud õppeasutustes ning mingeid koondamisi või sundpuhkusi plaanis ei ole.

Narusk lisas, et kui tekib olukordi, kus kaks või rohkem ühe pere last satuvad eri lasteaedadesse, vanemad aga tahaksid, et nad käiksid ühes lasteaias, siis püüavad nad neile sellise võimaluse ka leida.

Karukeses algab kolimine 23. jaanuaril

Karukese lasteaia nimekirjades on ligikaudu 160 last ja 59 töötajat. Lasteaia direktor Svetlana Sokolova on seal ametis juba lasteaia avamisest peale − 1980. aastast. Ta sõnas, et hooldusremonti tehakse neil küll pidevalt, ent nii suurt renoveerimist pole neil olnud mitte kordagi: fassaad ei rõõmusta enam ammu silma, katus vajab väljavahetamist.... Seepärast teeb ees ootav uuendus neile suurt rõõmu.

Lasteaia kollektiiv kavatseb kolimist alustada 23. jaanuaril ning plaanib sellega toime tulla nädala ajaga. Olemas on kokkulepped transporditööliste ja laadijatega, kuid appi palutakse ka lastevanemad − koosolekud toimuvad rühmades juba lähipäevil. Osa asju saab jätta lasteaia seinakappidesse, kuid enamik seadmeid, õppevahendeid ja muid esemeid tuleb ümber kolida ning hea koha nende säilitamiseks on neile eraldanud Kohtla-Järve kunstide kool.

Kolm eesti keele süvaõppega rühma kolivad lasteaeda Kirju-Mirju, veel viis rühma kolitakse ajutiselt ümber lasteaeda Aljonuška, jaotades nad kolme gruppi. Kõige väiksemad lapsed − sõimerühma omad − võtab enda juurde lasteaed Väikemees.

"Meil kõigil tuleb veidi koomale tõmmata, kuid küll me toime tuleme," on Sokolova veendunud. "Rõõmu teeb, et meie kolleegid on väga vastutulelikud ning valmis meile kõiges abiks olema. Mõned vanemad on otsustanud lapsed remondi ajaks lasteaiast koju jätta ning linnavalitsus tuleb neile selles vastu: neile jääb lasteaiakoht alles ja kohatasu neil sel ajal maksta ei tule."

Ehitajad peavad lasteaedade renoveerimise valmis saama viie kuuga: juba suve lõpuks naasevad lapsed ja õpetajad oma majja, et alustada uut õppeaastat uuenenud ruumides ja senisest mugavamates tingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles