Korraldajad tegid ohutuse huvides Eskola jooksu raja lühemaks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anto Eskola auks joostakse laupäeval Narvas ja selle ümbruses kavandatud 21 km asemel ligikaudu 15.
Anto Eskola auks joostakse laupäeval Narvas ja selle ümbruses kavandatud 21 km asemel ligikaudu 15. Foto: arhiiv

Et hoida ära osalejate sattumist lumerohkel maanteel sõidukite rataste alla, otsustasid laupäeval esmakordselt toimuva Eskola jooksu korraldajad viimasel hetkel teha rada lühemaks.
 

Esialgse kava kohaselt pidanuks Eesti Vabadussõjas Narva vabastamisel silma paistnud soomlase Anto Eskola auks korraldatav 21 km pikkune poolmaraton toimuma Utriast kuni Narva raekoja platsini. Sel moel oleks matkitud sama teekonda, mida Eskola poolt juhitav kompanii 100 aastat tagasi ette võttis ja 18. jaanuaril edukalt Narva jõudis.

Jooksurada pidanuks osaliselt, ligikaudu nelja kilomeetri ulatuses, kulgema ka mööda tiheda liiklusega Tallinn-Narva maanteed. Reedel sündinud otsuse järgi ei stardita aga mitte Utriast, vaid raekoja platsilt. Mööda rattateed  joostakse ligikaudu 7,5 km Narva-Jõesuu suunas ja siis tehakse tagasipööre. See raja osa kattub Eskola poolt sada aastat tagasi läbitud marsruudi viimase osaga.

Jooksu ühe korraldaja, Soome saatkonna pressiesindaja Hannele Valkeeniemi ütles, et raja muudatus tuli teha seoses ohtra lumega. "Maantee servad on paksult lund täis, sõidetav osa on niigi kitsas. Sellisel maanteel jooksmine on ohtlik," selgitas ta.

Esimese Eskola jooksu start antakse Narva raekoja platsilt laupäeval kell 10. ”Loomulikult on väga kahju, et pole võimalik läbida kogu sama ajaloolist marsruuti, aga saan aru tänapäeva turvalisusnõuetest. 100 aastat tagasi sõja ajal oli turvalisuse mõiste teistsugune kui praegu. Nüüd elame aga vabas riigis, kus ametivõimude ülesandeks on kindlustada kodanike turvalisus. Selle üle tuleb rõõmustada”, tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles