Facebook sulges Ida-Virumaa venelaste grupi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sputniku loodud salavõrgustikus oli 13 Eestile suunatud lehekülge.
Sputniku loodud salavõrgustikus oli 13 Eestile suunatud lehekülge. Foto: Postimees

Facebooki poolt eelmisel neljapäeval suletud 13 Venemaa propagandavõrgustikku kuulunud lehekülje seas oli ka grupp "Russkie v Ida-Virumaa" ("Venelased Ida-Virumaal").

Postimees kirjutas, et Vene propagandaväljaande Sputnik salavõrgustikku kuulus kaheksa otseselt Eestile suunatud Facebooki lehekülge. Veel viis lehte puudutasid Baltimaid tervikuna.

"Konkreetselt Eestile suunatud lehekülgedel oli kokku 19 000 jälgijat. Kõige populaarsem oli «Meie Tallinna» leht, järgmistena «Venelased Eestis» ja üks kriminaalsete sündmuste kajastamisele spetsialiseerunud lehekülg," ütles Postimehele üks võrgustiku lahtiharutajatest, Nika Aleksejeva USA mõttekoja Atlantic Council juures tegutsevast Digital Forensics Labist.

Facebooki ja Digital Forensics Labi analüüside järgi ei tegutsenud nende lehekülgede loojad ja kureerijad ausate kavatsustega, vaid kasutasid valeidentiteeti. Lehekülgede taga olid tegelikult Sputniku töötajad ning lehtede eesmärk võimendada ja levitada Venemaa propagandakanali sisu. Oma tegevuse maskeerimiseks jagati osal Eestit puudutanud lehekülgedel ka näiteks Postimehe, Delfi ja ERRi sisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles