Kohtla-Järve tulevase spordikeskuse saatus selgub volikogu erakorralisel istungil

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve tulevane spordi- ja tervisekeskus,
Kohtla-Järve tulevane spordi- ja tervisekeskus, Foto: eskiis
  • Ehitushangete hinnapakkumised tulid eeldatust kordades kallimad
  • Kohtla-Järve linn peaks lisama üle 10 miljoni euro
  • Mõtlemisaega tähtsa otsuse tegemiseks pole

Neljapäeval erakorralisele istungile kogunevad Kohtla-Järve linnavolikogu liikmed peavad otsustama, kas võtta linna turjale 11,4 miljoni euro suurune kohustus. Kui nad seda ei tee, lükkub aastaid plaanitud ujulaga spordikeskuse ehitamine veelgi kaugemasse tulevikku.

Pisut rohkem kui aasta tagasi, 2017. aasta novembris andis volikogu rohelise tule Kohtla-Järve osalemiseks vaba aja linnaku arendamise projekti esimeses etapis, mis nägi ette spordi- ja tervisekeskuse rajamist Järveküla teele laste loomemaja naabrusesse. 

Juurde on vaja kümme miljonit

Plaani kohaselt peaks sinna kerkima ligikaudu 20 000 ruutmeetri suurune keskus, kus on 25meetrise basseiniga ujula, tennisesaalid, aeroobikasaal, kolme väljakuga sportmängude saal, kohvik ning muud väiksemad ruumid.  Volikogu otsuses on fikseeritud, et selle ehituse maksumus on 4,99 miljonit eurot, ja volikogu võttis Kohtla-Järve linnale kohustuse, et katab projekti omaosalusena 0,75 miljonit eurot. Ülejäänud 4,24 miljonit eurot tuleks EASi kaudu Euroopa Liidult. 

Mullu kevadsuvel korraldatud ehitushanke hinnapakkumised tulid kavandatust neli korda suuremad ehk 20 miljoni euro ringis. Selline tulemus jahmatas linnavalitsuse ametnikke. Ent juba hanke väljakuulutamise järel märkisid sellel osalenud firmade esindajad, et hoone ehitusmahtu ja Eesti turuhindu arvestades on eeldatav maksumus ilmselgelt alahinnatud. Hange tunnistati nurjunuks. 

Sügisel läks linnavalitsus uuele katsele, lõigates tulevasest spordikeskusest maha jupi ehk pallimängude saali osa, mis moodustas hoonest umbes kolmandiku. Hinnapakkumised tulid selle võrra väikemad ja jäid suurusjärku 14-15 miljonit, mis on ikkagi kolm korda rohkem kui aasta tagasi planeeritud. 

Päevakorras on ligemale 11 miljoni euro suuruse kohustuse võtmine linnale, aga linnavalitsus pole esitanud isegi mingit finantsplaani, millistest allikatest nii suurt kohustust kavatsetakse tulevikus täita.

Eduard Odinets

Otsustamisega on kiire

Eelmisel reedel saatis linnavalitsus volikogule kirja palvega kutsuda võimalikult kiiresti kokku erakorraline istung, et arutada lisaraha eraldamist. Et Euroopa Liidu panus ei muutu, tuleb puuduv osa ehk üle kümne miljoni euro käia välja Kohtla-Järve linnakassast. Luba linna kohustuse suurendamiseks selles projektis 11,4 miljoni euroni küsibki linnavalitsus neljapäeval kokku tulevalt volikogult. Otsustamisega on kiire, sest reedel aeguvad septembris avatud riigihanke hinnapakkumised.

Linnavalitsus märgib volikogule saadetud kirjas, et ehitusindeksi ja miinimumpalga tõusu tõttu uuel aastal on kaks pakkujat juba keeldunud pikendamast oma hinnapakkumiste jõusoleku tähtaegu. "Uue riigihanke korraldamise korral kasvab objekti maksumus eeldatavasti veelgi," on linnavalitsuse seisukoht, millele on oma allkirja pannud linnapea Ljudmila Jantšenko ja abilinnapead Viive Keskküla, Niina Aleksejeva ja Deniss Veršinin. 

Kohtla-Järve linnavolikogu aseesimees ja üks linnas võimul oleva keskfraktsiooni võtmefiguure Arne Berendsen sõnas, et nende fraktsioon pole jõudnud selle küsimusega tutvuda ja seda hakatakse arutama alles kaks tundi enne erakorralist volikogu istungit toimuval koosolekul. "Mulle isiklikult tundub, et kümme miljonit lisaraha on ikka liiga palju," sõnas ta. 

Opositsiooni liider Eduard Odinets ütles kolmapäeval, et tal pole võimalik selles küsimuses seisukohta võtta. "Päevakorras on enam kui 11 miljoni euro suuruse kohustuse võtmine linnale, aga linnavalitsus pole esitanud isegi mingit finantsplaani, millistest allikatest nii suurt kohustust kavatsetakse tulevikus täita. Isegi seletuskirja pole eelnõule koostatud," oli ta nördinud.  

Keskfraktsiooni kuuluv volikogu noorsoo- ja spordikomisjoni esimees Anton Dijev rääkis aasta alguses Põhjarannikule, et seni ei ole spordikeskuse ehituse lisaraha küsimus ka volikogu komisjonideni jõudnud. "Kuid selge on, et selle objekti ehitamise algus on lükkunud aina edasi ja nüüd tuleb lõpuks otsustada, mida edasi teha," sõnas ta, märkides, et esmatähtis peaks olema uue ujula ehitamine, sest olemasolev on täiesti amortiseerunud ning rohkem kui 16 000 elanikuga Järve linnaosas peaks ujula olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles