Irina Putkonen lahkub riigigümnaasiumi direktori ametist

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu kevadel Kohtla-Järve riigigümnasiumi direktoriks valitud Irina Putkonen on esitanud lahkumisavalduse.
Mullu kevadel Kohtla-Järve riigigümnasiumi direktoriks valitud Irina Putkonen on esitanud lahkumisavalduse. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Läinud kevadel tulevase Kohtla-Järve riigigümnaasiumi direktoriks valitud Irina Putkonen, kelle suhtes tekkis tugev vastuseis kohaliku eesti kogukonna seas, teatas kolmapäeva õhtul, et lahkub ametist.
 

Kolmapäeva õhtul saatis Putkonen haridus- ja teadusministeeriumile ja koostööpartneritele pöördumise, milles andis teada, et lahkub ametist isiklikel põhjustel.

"Annan Teile teada, et alates 1. veebruarist 2019 astun tagasi Kohtla-Järve gümnaasiumi direktori ametist isiklikel põhjustel. Olen tänulik oma toetajatele haridus- ja teadusministeeriumist, kes andsid võimaluse panustada uue kooli loomisesse," kirjutas Putkonen.

Ta tänas kõiki koostööpartnereid, sealhulgas Narva ja Virumaa kolledži, integratsiooni sihtasutust, Kohtla-Järve linnavalitsust, kolleege riigigümnaasiumidest ja Kohtla-Järve linna koolidest, kellega koos korraldati erinevatele sihtgruppidele üritusi. "Olen eriti tänulik Kohtla-Järve linna koolide õpilastele ja nende vanematele, kes rääkisid meiega aktiivselt kaasa, jagasid oma mõtteid ja ideid osaluskohvikutes. Soovin teile kõigile jätkuvalt edu ja vahvaid mõtteid!"

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Tarmu Kurm ütles, et ministeerium on Irina Putkoneni lahkumisavalduse saanud ja sellele järgnevad traditsioonilised sammud. "Esiteks räägitakse läbi, kes täidab direktori kohuseid, kuni leitakse sellele kohale uus inimene ja kuulutatakse välja konkurss. Persoonides pole praegu kokku lepitud - üks samm korraga."

Ainuõige otsus

Järve gümnaasiumi vanemate kogu esimees Mare Roosileht leidis, et Irina Putkonen tegi ainuõige otsuse.

Roosileht kutsus jaanuari algul kokku koosoleku, mille järel sündis pöördumine haridus- ja teadusministeeriumi poole, kus kogukond väljendas muret eestikeelse ja -meelse hariduse säilimise üle loodavas Kohtla-Järve riigigümnaasiumis.

Koosolekul kõlas ka üleskutse korraldada riigigümnaasiumi direktori leidmiseks uus konkurss, sest kohtumistel Irina Putkoneniga polevat saadud selgust ei uue kooli visioonis ega selles, kuidas seal eestikeelne haridus tagatakse. 

"Putkonenil oli kaks võimalust: kas astuda julgelt ette, et mul on visioon ja tugev sõnum, või astuda tagasi. Vinduda polnud mõtet," arvas Roosileht.

Tema hinnangul peaks uueks direktoriks saama kogukonnas tuntud ja usaldusväärne inimene. "Ta peaks õppima tehtud vigadest ja tegema endale kiiresti selgeks, kuidas eestikeelsus ja -meelsus riigigümnaasiumis tagada. Sest inimesed ikka ütlevad, et kuna segadust on nii palju, otsitakse gümnaasiumihariduse omandamiseks teisi võimalusi."

 Kas Roosileht oleks valmis ise direktoriks kandideerima?

"Kõik muudkui pakuvad, et kandideeri ise, aga mul on ka Virumaa kolledži ees oma kohustused," ütles kolledži arendusdirektorina töötav Roosileht. "Küll aga olen koos kolleegidega valmis toetama uut juhti, et saaks kiiresti loodud asjalik kool." 

Järve gümnaasiumi hoolekogu esimees Eduard Odinets arvas, et tõenäoliselt oli Putkonenil parem alguses tagasi astuda kui kannatada edasisi rünnakuid. "Arvestades, et ta oli haiguslehel, siis märgid tagasiastumisest olid olemas. Viimati rääkisime üleeile [teisipäeval – toim.]. Ta otse ei öelnud, aga hääles oli tunda väsimust ja nördimust."

1. veebruaril toimub hoolekogu erakorraline koosolek, kuhu oli kutsutud ka Putkonen. "Soovime seal läbi arutada ja esitada oma visiooni, milline võiks meie arvates olla riigigümnaasium. Saame seda omavahel ikka arutada ning esitada oma ettepanekud uuele direktorile ja ministeeriumile," märkis Odinets.

Jõhvi gümnaasiumi direktor Tatjana Ait ütles, et mõistab inimlikult Irina Putkoneni otsust, kuna kogukonna vastuseis oli väga tugev. "Uut direktorit ootab aga väga suur väljakutse, sest kooli avamiseni on jäänud mõned kuud."

Mare Roosileht ütles, et kogukond ootab endiselt kohtumist haridus- ja teadusministeeriumi esindajatega. Ministeeriumist teatati, et koolivõrgu osakonna juhataja Raivo Trummal tuleb lähiajal Kohtla-Järvele. Ta kohtub eri osapooltega, et uus olukord rahulikult läbi rääkida. 

Lubab kogukonnaga arvestada

Reformierakondlasest riigikogu liige, praeguse Järve gümnaasiumi vilistlane Maris Lauri, kes taunis palju poleemikat tekitanud riigigümnaasiumi rajamist Kohtla-Järvele, on viidanud ka riigigümnaasiumi direktori tegematajätmistele. "Kohaliku kogukonna arvates ei tegele uue riigigümnaasiumi direktor gümnaasiumi avamiseks hädavajalike sisuliste küsimustega," kirjutas ta haridus- ja teadusministeeriumisse saadetud järelepärimises.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps vastas Laurile kolmapäeval, et väga suurte pingete tõttu Kohtla Järve riigigümnaasiumi loomisel halvenes valitud direktori tervis ning ta teatas oma lahkumisest direktori kohalt. "Lähiajal kuulutame välja uue direktori valimise avaliku konkursi."   

Reps kinnitas vastuses, et ministeerium võtab väga tõsiselt nii Kohtla-Järve riigigümnaasiumi käivitamise protsessi kui ka  kogukonna muresid. "Oleme paljude huvipoolte koostöös kooli esmase visiooni loonud, aga kindlasti on veel lähikuudel vaja üheskoos vaadata rakendamise kava ning selle vastavust kogukonna ootustele." 

Irina Putkoneni töötelefonile helistades vastati, et Putkonen on haiguslehel. 

Kohtla-Järve riigigümnaasium, kus ühe katuse all asuvad õppima nii vene kui eesti õppekeelega põhikoolide lõpetajad, peaks uksed avama 1. septembril. Gümnaasiumisse on kavandatud 300 õppekohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles