Narva esitab kultuuripealinna taotluse rahanappusest hoolimata

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva tahab saada Euroopa 2024. aasta kultuuripealinnaks, ent vaevleb juba lõpptaotluse ettevalmistamise järgus rahalistes raskustes.
Narva tahab saada Euroopa 2024. aasta kultuuripealinnaks, ent vaevleb juba lõpptaotluse ettevalmistamise järgus rahalistes raskustes. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narvas korraldatud riigihankekonkursi tulemuste põhjal koostab piirilinna Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna taotluse Tallinnas registreeritud firma OÜ Shiftworks koostöös OÜga Creativity Lab. Teisi huvilisi, kes seda tellimust täita soovinuks, ei leidunud.

Seesama OÜ Shiftworks aitas Narval 2018. aastal edukalt koostada eeltaotluse, mille tulemusena jäid kultuuripealinna tiitlile kandideerima Narva ja Tartu.

Narva linnavalitsuse kultuuriosakonnast anti teada, et OÜ Shiftworks ja OÜ Creativity Lab tegid koostöös riigihankekonkursile pakkumise koostada põhitaotlus ehk nn Bid book hinnaga 75 000 eurot (koos käibemaksuga). Lepingut veel allkirjastatud pole.

Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna taotluse ettevalmistamise protsessi käigus on muu hulgas kavas koostada Narva linna kultuuristrateegia 2030. aastani, panna kokku Euroopa kultuuripealinna kunstiprogramm, kaasata taotluse koostamise protsessi sihtrühmi, viia ellu turundus- ja kommunikatsioonitegevused, tagada koostöö ja kommunikatsioon partneritega nii Eestist kui ka välismaalt jne.

Euroopa 2024. aasta kultuuripealinn selgub 2019. aasta lõpuks, juba suvel aga peavad kandideerivad linnad esitama oma taotlused ühes konkreetsete ürituste plaanide ja muude tegevuskavadega.

Firmade küsitud 75 000 eurot on täpselt see summa, mille kohalikud saadikud selleks eesmärgiks eraldasid, samas kui linnavalitsus tegi alguses ettepaneku eraldada kultuuripealinna taotluse koostamiseks 210 000 eurot. Summa kärpimise poolt hääletanud saadikute meelest polnud niivõrd suured kulutused piisavalt põhjendatud.

OÜ Shiftworks juhatuse liige Helen Sildna lubas lähipäevil rääkida, kuivõrd reaalne on teha nii suur töö ära kõigest 75 000 euroga. Tema partner OÜst Creativity Lab Ragnar Siil aga ütles ERRi uudistele, et selle töö tegemiseks on tarvis vähemalt 150 000 eurot.

"75 000 euro eest ei ole konkurentsivõimelist taotlust, millel oleks ka reaalsed võiduvõimalused, võimalik koostada. Meil ei oleks ju mingit muret see raha vastu võtta ja teha selline keskpärane asi, aga see oleks vastutustundetu. See tähendab, et meie läheme sellesse lepingusse juhul, kui linna poolt on selge ülevaade, et nad on valmis tegevused, mida me oleme ka hankes selgelt välja toonud, omalt poolt ära lahendama," ütles Siil ERRile.

Juba varem anti teada, et Narvas paiknev metallitöötlusettevõte Fortaco Estonia on otsustanud eraldada linnale osa taotluse koostamiseks puudu olevast rahast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles