Kiviõli tervisekeskuse ehitus läheb kevadel lahti

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli tervisekeskus tehakse korda kogu mahus: maja soojustatakse väljast, ehitatakse uus parkla ning tuuakse esimese korruse vabadele pindadele apteek.
Kiviõli tervisekeskus tehakse korda kogu mahus: maja soojustatakse väljast, ehitatakse uus parkla ning tuuakse esimese korruse vabadele pindadele apteek. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Lüganuse valla perearstidele uute ruumide ehitamine läheb lahti märtsis ning lõpeb septembris, seejärel peaks perearstide kõrval alustama vastuvõttu ka füsioterapeut, ämmaemand, sotsiaaltöötaja ja psühholoog. 

Lüganuse vallavalitsuse hanke Kiviõli polikliiniku teise korruse ümberehitamiseks esmatasandi tervisekeskuseks võitis Tartu firma AS Eviko. Kokku läheb ehitus maksma 1,8 miljonit eurot, suure osa sellest katab riik toetusena Euroopa regionaalarengu fondist. 

Sisuga täita raskem 

Eviko oli ainus ettevõte, kes hankele pakkumise tegi. Lüganuse vallavalitsuse arendusnõuniku Anu Needo sõnul oli see ootamatu ning vald kaalus ka uue hanke väljakuulutamist. "Aga kuna ehitaja vastas kõikidele kvalifitseerimistingimustele ning pakkumine jäi projektis plaanitud eelarve piiridesse, otsustas vallavalitsus pakkuja edukaks tunnistada," ütles ta. Ettepanek lepingu sõlmimiseks on ettevõttele esitatud. Lepingut ennast veel sõlmitud pole. 

Ehitustööd Kiviõli polikliiniku teisel korrusel on planeeritud märtsist septembrini.  Esmatasandi tervisekeskuses hakkavad tegutsema neli perearsti, kes ka praegu samas majas tegutsevad. Lisaks perearstipraksistele saavad seal ruumid koduõendus, füsioterapeut, ämmaemand, sotsiaaltöötaja ning psühholoog.

Kuidas kõik need kohad täidetud saavad ja tegevused sujuvad, ei oska prognoosida.

Anu Needo

"Kuidas kõik need kohad täidetud saavad ja tegevused sujuvad, ei oska prognoosida, sest töötajate või teenusepakkujate leidmine piirkonnas ei ole kuigi kerge," tõdes Needo. Seda kinnitab ka just korraldatud, järjekorras juba kolmas perearstikonkurss Lüganuse vallas vabaneva nimistu ülevõtmiseks. Huvi puudub, hoolimata terviseameti korraldatud konkurssidest, riigi võimaldatavast lähtetoetusest ning valla pakutavast motivatsioonipaketist. "Lüganuse vald on valmis lisaks tänapäevasele töökeskkonnale pakkuma elamispinda. Meil on tugevad koolid ja korras lasteaiad, tegelda saab huviharidusega, spordiga, turismiga, nautida loodust. Siiski tundub, et puuduvad perearstid ei ole ainult kohaliku tasandi probleem, vaid Eestis tervikuna tekkinud kitsaskoht, mis hädasti lahendamist vajab," rääkis ta.

Vastuvõtt korraldatakse samas majas

Remondiperioodil jätkavad perearstid töötamist samas majas. Alguses varupindadel ning sealt edasi järjekorras juba valminud ruumides. Esimesel korrusel asuvaid Ida-Viru keskhaigla ruume, mis jätkavad tavapärast tööd, remont oluliselt ei puuduta. 

"Planeerime hoone ehitajale üle anda osade kaupa, esmalt 2. korruse vasaku tiiva ja hiljem parema tiiva," rääkis Needo. Seejärel liigutakse töödega esimesele korrusele. 

Esimese korruse vabaks jäävatele ruumidele kasutuse leidmiseks korraldatakse avalik rendikonkurss apteekidele, et ka see teenus tervisekeskusele lähemale tuua.  

Polikliiniku hoone soojustatakse ka väljast, vahetatakse aknad, rajatakse parkla. "Need tööd ei ole kõik täies mahus abikõlblikud ning neid ei rahastata fondist. Seega tuleb vallal oma eelarvest panustada lisaraha, et hoone tervikuna ikka korda saaks," ütles Needo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles