Ratas riigikogus: Kohtla-Järvele tuleb sajaprotsendilise eestikeelse õppega kool, kus õpitakse ka vene keeles (2)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Peaminister Jüri Ratas pidi kolmapäeval riigikogus vastama teravatele küsimustele, mis on seotud Keskerakonna hariduspoliitikaga Kohtla-Järvel. 

Peaminister Jüri Ratas läks emotsionaalseks, kui teda hakati süüdistama eestlaste väljatõrjumises Ida-Virumaal ning eestikeelse gümnaasiumi likvideerimises.

Ratas väitis korduvalt, nagu ka tema erakonnakaaslasest haridusminister Mailis Reps, et Kohtla-Järvele tuleb 100protsendilise eestikeelse õppega gümnaasium mööndusega, et seal hakatakse õpetama ka vene keeles. 

Ratas süüdistas korduvalt Keskerakonna kritiseerijaid Eesti ühiskonna lõhestamises. 

Allpool toome ära riigikogu istungi stenogrammi teemal, mis puudutas kolmapäevast vaidlust Kohtla-Järve eestikeelse hariduse üle. 

1. 13:01 Eesti keel Kohtla-Järvel

Esimees Eiki Nestor 

Esimene küsija on Jüri Saar, esimene vastaja on peaminister Jüri Ratas. Palun, Jüri Saar!

Jüri Saar 

Aitäh, lugupeetud esimees! Austatud peaminister! Kohtla-Järve riigigümnaasiumi õppetöö teemal on viimastel päevadel puhkenud elav arutelu, sest juhtum erutab ilmselgelt paljusid inimesi nii regioonis kui ka üle terve Eesti. Haridusminister on püüdnud näidata õppekeele küsimust puht praktilise probleemina, mis tuleks lahendada enne 1. septembrit – kust tulevad õpetajad-õpilased. Härra peaminister, kas praeguse valitsuse silmis ja teie arvates on Kohtla-Järve riigigümnaasiumil lisaks praktilisele ka oluline sümbolväärtus? Kui jah, milles see seisneb? Aitäh!

Peaminister Jüri Ratas 

Austatud Riigikogu esimees! Head Riigikogu liikmed! Hea küsija! Kuna kõik kolm esimest küsimust sel teemal on, siis lubage mul alustada ka natukene laiemalt ja eks me läheme siis kitsamale edasi. Eile sai kahjuks selgeks, et meie riigi tulevikku puudutavaid küsimusi, nagu haridus, pole võimalik valimiskampaania ajal tasakaalukalt arutada. Kiusatus kahjurõõmsalt valeuudiseid levitada ning meie inimesi rahvuspõhiselt vastandada viib meid lahendustest ainult kaugemale. Meil on ainult üks Eesti Vabariik ja üks demokraatia. Pole vahet, kas seda murendavad valede ja võltsuudistega vaenulikud meediakanalid või meie enda poliitikud, tagajärg on täpselt sama. Valeuudiste levitamine on kahjustanud demokraatlikke protsesse terves maailmas, ka suurtes riikides ja vanades tugevates demokraatiates. Tõde asendatakse üha sagedamini lõhestavate tunnetega. Meie tegeleme valeuudiste tõrjumisega Euroopa Liidus ja NATO-s, aga sellest on saamas üha levinum relv meie sisepoliitikas. See ei tohi nii olla. 

Kõik erakonnad peavad vastutustundlikult tegutsema ning ühiskonna sidusust hoidma, mitte seda lõhkuma. Sotsiaalmeedias libauudiseid levitanud poliitikud teadsid väga hästi, et Kohtla-Järvel Eesti ja Euroopa lipu kõrval oli heisatud Venemaa lipp ainult seetõttu, et linnas olid parasjagu külalised Novgorodist. Teadlikult ja tahtlikult valede seoste loomine ning vaenu külvamine on lubamatud võtted, mis ei sobi kuidagi 101. aastapäeva tähistavale Eesti Vabariigile. Haridusalaste otsuste kiskumine valimisvõitlusesse ja õpilaste ärakasutamine poliitilise relvana on vastuvõetamatu. Olgu Riigikogu valimisteni 10, 100 või 1000 päeva, ühelgi erakonnal pole õigust Eestit lõhki tõmmata. Riigijuhtide kohus on pakkuda inimestele kindlustunnet ja parimat tulevikku, mitte seda õõnestada. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor 

Jüri Saar, palun!

Jüri Saar 

Aitäh! Ma proovin konkreetsemelt jätkata. Millised on need konkreetsed soodustused, mis kehtivad praegu nendele Ida-Virumaa õpetajatele, kes viivad seal õppetööd läbi eesti keeles? Kui võimalik, palun tooge palun välja need, mis on kehtestatud teie valitsuse ajal! Aitäh!

Peaminister Jüri Ratas 

Aitäh teile selle küsimuse eest! Kõigepealt alustame siis nendest, mis on seotud kõige olulisema tasemega, ehk siis lasteaedadest. Lasteaedades on sellel aastal esmakordselt toodud tänase valitsuse poolt sisse 1,5 miljonit eurot, mis annab selle võimaluse, et venekeelsetesse lasteaedadesse tuua just lasteaiarühmadesse eestikeelseid õpetajaid juurde. Hetkel on kokku siis 53 õpetajat, see on 30 rühma, kümnes lasteaias Tallinnas ja 32 rühma 11 lasteaias Ida-Virumaal. Väga konkreetne näide! Nüüd, kui siit edasi minna, siis kindlasti me peame oluliseks seda, et aidata kaasa, Ida-Virumaal on hetkel kolm kooli ja see programm või see projekt on edasi minemas, et suurendada palgafondi ühe kolmandiku võrra nendele õpetajatele, kes täna Ida-Virumaa kolmes koolis õpetavad. Aga kindlasti minu arvates lähiajal peab astuma järgmiseid samme ja neid koole, kus palgafond on suurem just eestikeelset õpet tagades, peab rohkem olema. Aitäh teile!

Esimees Eiki Nestor 

Arto Aas, palun!

Arto Aas 

Aitäh! Hea peaminister! Ma ei saa teie agressiivsest toonist aru, keda siin täpselt süüdistatakse. Esiteks, loomulikult on haridus valimiste teema. Ongi erinevatel erakondadel erinev nägemus, kas Eesti haridussüsteem peab olema ühtne eestikeelne või mitte. Meie arvame Reformierakonnas, et peab olema, Keskerakonnas arvatakse teistmoodi. Aga see selleks. Kui te üldse peaksite kellegi peale praegu häält tõstma, siis minu arvates omaenda valitsusliikme Mailis Repsi peale. Tema on Kohtla-Järvel ja Ida-Virumaal segaduse tekitanud. Tema on kohaliku Eesti kogukonna viinud endast välja ja pannud sügavalt muretsema, mis saab eestikeelsest õppest. Ministeeriumi seisukohad muutuvad iga nädal ja iga kuu, kuni selleni välja, et Reps ... Kui te olite vist eile või üleeile valitsuses teinud mingi töörühma selle küsimuse arutamiseks, siis eile Mailis Reps ütles, et see töörühm on täiesti mõttetu ja üldse on mõttetud ka riigigümnaasiumid. Nii et äkki peaks ikkagi nende hädade põhjust otsima haridusministeeriumist. 

Esimees Eiki Nestor 

Küsimus?

Arto Aas 

Aitäh! 

Peaminister Jüri Ratas 

Aitäh, hea küsija! Selle poolega, et haridusdebatt võib ja peab olema enne Riigikogu valimisi arutelu all ja laual, olen ma nõus. Ma ei ole nõus ainult sellega, et selle haridusdebati fassaadi varjus tegelikult tuuakse taas lauale rahvuskaart. Tuuakse taas lauale tegelikult see kaart, nagu ma vastasin selle esimesele küsimusele, mis selgelt lõhestab Eesti ühiskonda. Ja selle osas olen ma väga kurb, olen ma kindlasti valmis tegema kõik selleks, et me ei lõhestaks meie ühiskonda. Sest see, mis eile toimus sellesama lipu näitel, oli ju konkreetselt soov parastada ja näidata näpuga ja lõhestada, teades, et selle taga on valeuudis. Me võitleme igapäevaselt nende liba- või valeuudistega terves maailmas. Ja see on väga ohtlik tendents. Minu ametikaaslased NATO-s ja Euroopa Liidus, see on kogu aeg meil laual, et nende vastu seista. Ja mul on väga kahju, härra Arto Aas, et Reformierakond toodab valeuudiseid, jagab valeuudiseid. See on väga suur probleem, ma arvan, Eesti sidususele ja demokraatiale. 

Nüüd, kui rääkida sellest haridusest ja Kohtla-Järve gümnaasiumist, siis see on täpselt sama reegel, mis reegel oli näiteks 2015, kui Jõhvis avati riigigümnaasium. Minu seisukoht on see, et Kohtla-Järve riigigümnaasiumis peab olema sada protsenti eesti keele õpe – kõigile. Need, kes ei suuda täna seda rakendada mõnede kursuste või tundide osas, siis tuleb neile tõesti pakkuda seda nende emakeeles, mis ei tähenda mitte mingil juhul seda, et me ei peaks selle eesmärgini liikuma teatud perioodi jooksul. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor 

Lõpetan selle küsimuse käsitlemise.

Üles Tagasi

2. 13:08 Ida-Viru venestamine 

Esimees Eiki Nestor 

Järgmise küsimuse peaminister Jüri Ratasele esitab Martin Helme. Palun, Martin Helme!

Martin Helme 

Aitäh, lugupeetud spiiker! Hea peaminister! Te siin meile esinesite n-ö avaldusega, kus te räägite rahvuspõhisest vastandumisest ja ühiskonna sidususe lõhestamisest ja sellest, kuidas haridusteemad ei peaks olema kampaania osaks. Minu meelest on täiesti ilmne, et selle Kohtla-Järve gümnaasiumi keeleküsimuses on Eesti praegune valitsus, Keskerakonna juhitud valitsus vastandunud eestlastele Kohtla-Järvel ja Ida-Virumaal. Selle rahvuspõhise vastandumise eestvedajaks on teie valitsus. Ühiskonna sidususe lõhestajaks on teie valitsus ja selle peale loomulikult on inimestel põhjust väga pahane olla ja seda võtta väga ohtliku tendentsina. Haridusotsused on teil väga selgelt langetatud: teadlikult te lähete seda teed, et te teete venekeelset haridust, et mobiliseerida oma vene valijaid. Mul on teile lihtne küsimus: kas te usute, et teil õnnestub ka seekord jätkata sedasama trikki, mis alati, et te räägite Vene valijatele ühte ja ei kaota Eesti valijaid?

Peaminister Jüri Ratas 

Aitäh! Kõigepealt ma arvan, et sõnum kõigile eestimaalastele saab ja peab olema üks, ükskõik mis keeles me seda sõnumit kanname – olgu see eesti keel, olgu see inglise keel, olgu see vene keel või mingi muu keel. Punkt kaks: see mida täna valitsus on teinud, ta on ju teinud seda, et aidata igapidi kaasa läbi ka selle riigigümnaasiumi loomise Kohtla-Järvel eesti keele õppe parandamisele, eesti keele taseme tõstmisele õpilaste seas. Ma saan aru, et seda on nii mõnus öelda kümme päeva enne valimisi – nagu oli teie küsimuses –, et soovitakse eesti keel jätta tagaplaanile. Ma rõhutan: see kool saab olema sada protsenti eestikeelne. Need, kes seda täna ei suuda panustada alates 1. septembrist 2019, saavad mõningad loengud, kursused läbi viia oma emakeeles. Mis ei tähenda seda, et me kuidagi taganeksime sellest soovist või eesmärgist, et ühel hetkel on kõik kursused ja loengud seal sada protsenti eesti keeles. 

Ma arvan, et tänases debatis enne valimisi on väga mõistlik hoida erinevaid võimalusi laual. Ja minu meelest on kordades parem, kui poliitikud siiralt püüavad välja pakkuda mingeid lahendusi. Näiteks on sotsiaaldemokraatide erakonna esimees Jevgeni Ossinovski pakkunud ühe lahendusena, et Järve gümnaasium võiks jätkata. Vähemalt on püütud otsida mingit lahendust selles olukorras, et eesti keele õpet seal parandada ja hoida. Aga see, et ainult lõhestada rahvuspinnal – selle vastu ma tõesti olen. Ja ma ei nõustu ka teie küsimuse algusega, kus te ütlesite, et ma ütlesin, et haridusdebatt ei tohi olla laual. Vastupidi, ma ütlesin, et haridusdebatt peab olema laual, aga mitte fassaadina laual. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor 

Martin Helme, palun!

Martin Helme 

Aitäh! No väga raske on pidada mingisugustki debatti, kus te nagu lihtsalt räägite midagi, mis ei vasta tõele. On fakt, et praegune valitsus kavatseb kinni panna Kohtla-Järvel ainult eesti keeles toimiva gümnaasiumi – see on puhas fakt –, ja on fakt, et see kool, mida sügisel plaanitakse avada, ei tööta ainult eesti keeles, see on kakskeelne. Veel õudsem, selles kakskeelses koolis on eestlased, eesti emakeelega lapsed selges vähemuses ja hakkavad õppima venekeelses keskkonnas venekeelsete inimeste ülekaalus. See ongi venestamine, see on Ida-Virumaa venestamine, see on eestlaste väljaajamine Eesti valitsuse poolt Ida-Virumaalt. See on kandikul Ida-Virumaa kinkimine vene huvisfääri. Ja sellega tegeleb teie valitsus. Kui te ei ole suutnud kahe aastaga valitsuses olles ette valmistada ühe eestikeelse kooli avamist Ida-Virumaal, siis millega te üldse olete saanud hakkama hakkama peale kõnede pidamise?

Peaminister Jüri Ratas 

Aitäh! Öeldakse nii, et ära kutsu kurja välja. Ka rahvatarkus on see, et kui karjapoiss hüüab, et hunt on seal lambakarjas, ja küla tuleb appi ja avastab, et seda hunti seal ei ole, siis, kui see hunt ühel hetkel seal on ja karjapoiss seda küla appi hüüab, siis küla ei tule enam appi. Ma loodan väga, härra Martin Helme, et te ikka päriselt adute ja mõistate oma sõnade kaalu, mida te siin ütlete, isegi üheksa või kümme päeva enne valimisi. Need on päris rängad sõnad. Ja ma arvan, et peaministrina ma kindlasti ei saa kuidagi seda kõrvalt kuulata, vaid ma vastan teile selgelt, et minu soov ja ülesanne on hoida Eesti arengut tasakaalustatud teel, hoida sidusal teel, mitte lõhestada seda ühiskonda. Te kohe nagu mõnuga toote välja selle 25%-26% Eesti ühiskonnast. Veel puudub lause, et te ütleksite, et minge siit minema. See ei ole minu meelest enam nali, mis te teete, te mängite minu meelest tulega. 

Riigigümnaasium Kohtla-Järvel saab olema eestikeelne. Punkt. See, kui me loome riigigümnaasiumi, kui see on olnud riigi poliitika viimased 15 aastat, on olnud selge siht ka sellel, et teised gümnaasiumid kaovad sealt kõrvalt, mis on munitsipaalgümnaasiumid. Kohtla-Järvel on täna kaks venekeelset keskkooli või gümnaasiumi ja üks eestikeelne, lisaks veel täiskasvanute kool. Ja see on olnud kogu aeg see eesmärk, et need lapsed ja need noored tuua ühte kooli ja läbi selle parandada keeleõpet sajaprotsendiliselt olevas Eesti koolis. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor 

Henn Põlluaas, palun!

Henn Põlluaas 

Aitäh! On ju tore siin hundist ja karjapoisist rääkida, aga see on, anna andeks, see on ju udu. Sul on internet seal ees laua peal, telefon, võta Eesti põhiseadus lahti ja loe, milleks on Eesti riik loodud! Eesti keele, rahvuse ja kultuuri säilitamiseks läbi aegade. Aga see, mis toimub Ida-Virumaal, on kõike muud, see on põhiseadusvastane. Ja kui sa väidad, et sa oled ühiskonna lõhestamise vastu ja puha, siis tegelikult oma tegudega te ju seda just tekitate ja tingitegi. Väide, et haridus peab olema 100% eestikeelne – tõepoolest, 10 punkti! Aga kuidas lause jätkub, see on jälle absoluutselt valelik ja demagoogiline. Kui saab ka vene keeles selles 100% eestikeelses koolis jätkata, siis ta ei ole 100% eesti kool. Ja te ei otsigi mitte mingisugust muud lahendust sellele probleemile ...

Esimees Eiki Nestor 

See ei ole nüüd küsimus.

Henn Põlluaas 

... millega tõepoolest anname Eesti ära. Ma tahaksin küsida peaministri enda sõnadega: kas sa ise adud, mida te meile siin räägite ja mida te taha tahate? Aitäh!

Peaminister Jüri Ratas 

Aitäh! Mina tahan teha seda, mis on meie hinges ja põhiseaduses kirjas: et Eesti riik kestaks, et sinimustvalge lehviks, meie keel ja kultuur oleks hoitud ja arendatud. Seda tahan teha! Ja et meie rahvaarv kasvaks, et Eesti inimesed tuleksid tagasi välismaalt Eestisse tööle ja oma peret looma, et Eesti peredes sünniks rohkem lapsi kui täna. Seda tahan teha! 

Nüüd, kui te räägite nii täpselt sellest Kohtla-Järvest ja Ida-Virumaast, ega ma päris kindel ei ole, kas te olete selles ringkonnas käinud ja nende inimestega kohtunud. Kui teie ütlete seda, et 1. septembrist teie tagate, härra Henn Põlluaas koos EKREga, et kõik Kohtla-Järve noored räägivad 100% eesti keeles ühes koolis, siis tuleb öelda, et kahjuks me ei ole seda suutnud viimase 28 aasta jooksul saavutada. See ei ole ju realiteet! Me oleme liikunud edasi ja ma arvan, et see suund on olnud väga õige. Ma arvan, et ka sellel tänasel hetkel me ei saa kuidagi peatuda ja öelda, et me ei lähe edasi. Loomulikult läheme edasi! Ma arvan, et riigigümnaasiumi loomine eestikeelse koolina on väga õige samm, on väga õige suund. Eile kohtus haridus- ja teadusminister ka venekeelsete koolide õpetajate, juhtide ja lastega. Ma küsisin temalt ja sealt ei tulnud mitte kordagi välja see mõte, et nad ei teeks püüdlusi ega sooviks, et ühel hetkel õppida sada protsenti eesti keeles. Mulle tundub, et teie retoorikasse on tulnud see Reformierakonna retoorika mõte, et kui me paneme Exceli tabelisse numbrid kirja, siis on asi tehtud. Päriselu, olgu see Sauel või Tallinnas või Kohtla-Järvel on midagi muud. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor 

Lõpetan selle küsimuse käsitlemise.

Üles Tagasi

3. 13:18 Riigigümnaasiumi teemal

Esimees Eiki Nestor 

Ja nüüd küsib Maris Lauri peaminister Jüri Rataselt. Maris Lauri, palun!

Maris Lauri 

Aitäh, hea juhataja! Hea peaminister! Riigigümnaasiumide eesmärk on tagada ühtlaselt tugev, rohkeid valikuvõimalusi pakkuv haridus kõikjal Eestis. Üldjuhul on riigigümnaasiumide rajamine olnud edukas, eks igaühel on olnud omad probleemid, nüüd Kohtla-Järve puhul on neid probleeme olnud tavapärasest rohkem. Siin on ilmselt mitmed põhjused, üks on see, et valitud direktor oli nõrk, ei tulnud päris hästi selle asjaga toime, aga ilmselgelt oli ka see, et kohalikke olusid ei tajutud ja ei tunnetatud poliitilisel tasandil päris hästi. Ma julgeksin öelda, et veel ka eelmisel nädalal ja isegi selle nädala alguses oli seda tajuda. Kas te tunnistate, et selle rajamisel on ka tehtud poliitilisel tasemel vigu? Aitäh!

Peaminister Jüri Ratas 

Aitäh teile! Kõigepealt, ma tahan eile öelda ühes episoodis suur tänu. Ma vaatasin eile seda "Esimest stuudiot", kui mul töökohustused lõppesid Helsingis, siis videona järgi. Ja ma tahan öelda aitäh teile selle, ma siiski ütleks, tasakaaluka minu meelest kompromissi otsimise osas koos Mailis Repsiga. Nüüd, kui te küsite, kas on tehtud vigu. Te olete olnud ise selle lepingu hoidja teatud kuude jooksul ka haridus-teadusministrina. Seda lepingut Kohtla-Järve puhul on hoidnud, võib öelda, kolm erinevat erakonda: sotsiaaldemokraadid, Reformierakond ja Keskerakond. Ma arvan, et kõik need kolm erakonda on tegelikult oma hinges kogu aeg soovinud ühte – soovinud seda, et Kohtla-Järve haridustase tõuseks, soovinud seda, et Kohtla-Järvel eesti keele õppe tase tõuseks, soovinud seda, et Kohtla-Järve noored, kelle emakeel on eesti keel, saaksid parema õppe eestikeelsena ja nende oskused gümnaasiumi lõpetada oleks C1. Kindlasti olen soovinud ka seda, et eestimeelsus ja patriotism tõuseb. Ja ma arvan, et see kõik on õige suund. 

Kui küsite, kas midagi võinuks või saanuks teha teistmoodi alates 2014. aastast, siis ma ei arva seda, et me peaksime valima täiesti uue suuna. Ma arvan, et see põhimõtteline suund on õige. Minu meelest täna on oluline see, et me kõik pingutaksime selle nimel, et see kool võimalikult ruttu mitte ei ole ainult eestikeelne, vaid seal on ka sada protsenti kõik loengud ainult eesti keeles. Ja ma arvan see on see, kus me saaksime poliitikutena panna selgu rohkem kokku, mitte kaevata kraave oma vahele. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor 

Maris Lauri, palun!

Maris Lauri 

Aitäh! Hea peaminister! Mina olen selle Järve Gümnaasiumi vilistlane. Ja võib-olla ma tõesti olen nende asjadega paremini kursis kui teised ja ka teie ja haridusminister. Minu soov ei ole olnud kunagi seda asja poliitiliseks ajada, vaid leida lahendusi. Need probleemid hakkasid teravalt kuhjuma novembris, aga see selleks. Minu soov on jõuda lõpliku lahenduseni. Te siin alguses rääkisite politiseeritusest, aga väga halb oli lugeda teie erakonnakaaslase artikleid ja mõningaid väljaarvamisi, siin näiteks Lasnamäe linnaosa vanem, kes süüdistas, et püütakse eestlasi ja venelasi hoida eraldi. Te ju teate väga hästi, et Kohtla-Järve eestlased õpivad koos venelastega.

Esimees Eiki Nestor 

Palun küsimus!

Maris Lauri 

Jah. Kas te palun tuletaksite ka oma erakonnakaaslastele meelde, et see asi ei tohiks ajada poliitiliseks? Aitäh!

Peaminister Jüri Ratas 

Aitäh! Ma võtan kõigepealt teie küsimuse alguse ja lõpu. Te vihjasite küsimuse alguses sellele, mida ma kõigepealt siin rääkisin, ja lõpus, et kas ma tuletaksin meelde ka oma erakonnakaaslasele. Ma alustan sellest, millest ma alguses siis rääkisin. Ma rääkisin sellest, kui teie kodukant on seesama Ida-Virumaa ja Kohtla-Järve kool olnud, Järve kool, siis te peaksite väga hästi teadma, mida tähendab selliste libauudiste, täielikult valeuudiste levitamine ja forsseerimine. Kahjuks, auväärt Riigikogu liige Maris Lauri, ka teie tegite seda eile oma Facebooki leheküljel. Ma usun, et te selle kandi tubli inimesena teate te väga hästi, et Eesti Vabariigi mitte ühelgi 79-st omavalitsusest ei lehvi niisama Vene Föderatsiooni lipp. Ei lehvi ka sellepärast, et sinna läheb kohale Riigikogu liige või valitsuse liige. Ja ma arvan, et see on väga ohtlik tendents, mis me teeme. Me mängime tulega, nagu ma ütlesin härra Martin Helmele. Ta jäi väga mõtlikuks, ma loodan, et ta sai aru, sellest, mida ma mõtlesin, ma väga loodan selle peale. 

Nüüd see, et meil ei oleks eraldi koole. ma tulen selle Eesti 200 selle trammipeatuse plakati kampaania juurde. Kas see oli õigesti tehtud või valesti tehtud, aga ma tõesti ei soovi seda, et ühed on ühes nurgas ja teised on teises nurgas. Ma soovin, et Kohtla-Järve riigigümnaasium sajaprotsendiliselt eestikeelne kool toimiks ja saaks toimima oma loengutega ka võimalikult ruttu. Nagu te palusite, kas ma tuletaksin meelde Lasnamäe linnaosa vanemale, siis ma tuletan kõigile meelde: meil ei ole õigust meie riiki lõhkuda, meie riigi sidusust lõhkuda, me peame seda hoidma ja kaitsma. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor 

Martin Helme, palun!

Martin Helme 

Aitäh! Te enne mulle siin ütlesite, et puudub veel, et EKRE ütleks venelastele, et minge minema. Me ei ole kunagi midagi sellist öelnud. Me oleme alati öelnud, et meie oleme seda meelt, Eesti on rahvusriik, kus kõik peavad rääkima eesti keeles, ja selle nimel peab töötama Eesti haridussüsteem. Kes sellest aru ei saa, sellel tõesti on vaja mõelda, kas tal sobib Eestis elada. Aga minu meelest on palju hullem see, et teie valitsus ja teie haridusministeerium ju ütleb praegu eestlastele selge sõnaga, oma praktilises tegevuses ütleb eestlastele Ida-Virumaal selge sõnaga: minge siit minema! Eesti lastele Kohtla-Järvel öeldakse: minge siit minema! Eesti lapsevanematele Kohtla-Järvel öeldakse: minge siit minema! Teie valitsus teist ei hooli, teie mure ei lähe korda! Haridusminister ei jõua isegi kohale sinna enne, kui asi läheb poliitiliselt nii kuumaks, et on vaja mingi näopäästmisüritus teha. Mul on küsimus: te räägite sellest, et peaks koos õppima ja koos ei tohi eraldi olla. Kui palju on see proportsioon, kui palju on neid eesti lapsi, kes selles koolis käima hakkaks venelastega koos venekeelses koolikeskkonnas? Kui palju neil on võimalik säilitada oma emakeelne haridus selles koolis? Aitäh!

Peaminister Jüri Ratas 

Sada protsenti! Need eestikeelsed lapsed, kes soovivad, aga mitte ainult eestikeelsed, vaid ka need teise emakeelega lapsed, kes suudavad õppida eesti keeles – see on sada protsenti. Kui me räägime sellest suhtest 60 : 40 või mõningatest loengutest, siis olgu öeldud, et 60 ei ole mitte vene keel, vaid 60 on eesti keel. Ma tahan öelda veel seda, et kui te nii tõsiselt seda haridustemaatikat, härra Martin Helme, käsitlete, siis võtke palun see Jõhvi riigigümnaasiumi näide. Kui see alustas 2015, oli see samuti 60 : 40. Ma arvan siiski, et Jõhvi gümnaasium on positiivne lugu Eesti haridusmaastikul. Ja täna minu teada see 60% on tõusnud ja 40% on kahanenud ehk vähenenud. Ja ma arvan, see ongi see õige tee. Ma väga loodan, et sama juhtub ühel päeval Kohtla-Järve riigigümnaasiumis, kus on need protsendid 100 : 0. Selle nimel ma olen kindlasti valmis töötama iga tund ja iga päev. See, mida te soovite teha koos Reformierakonnaga, tõsi, eile ka Vabaerakonna esinumber ühes piirkonnas jagas väga võimsalt seda uudist – see on tõesti tulega mängimine. See on tõesti kurja väljakutsumine ja selle vastu ma seisan. Ma arvan, et minu ülesanne on täna tagada seda, et selliseid provokatsioone, selliseid valeuudiseid, et need kunagi ei muutuks reaalsuseks. Ja ma loodan, et see ei ole ka EKRE valijate huvi. Ma olen selles veendunud. Aitäh teile!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles