Reedel avaldatakse meelt Jõhvi võimu ja Kohtla-Järve gümnaasiumireformi vastu (1)

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mõned aastad tagasi avaldas Martin Repisnki meelt põllumeeste eest, siis reedel toimub meeleavaldus tema vastu.
Kui mõned aastad tagasi avaldas Martin Repisnki meelt põllumeeste eest, siis reedel toimub meeleavaldus tema vastu. Foto: Riigikogu

Reedel toimub Ida-Virumaal kolm meeleavaldust: neist üks Jõhvi vallavalitsuse tegevuse vastu ning kaks tunniajase vahega Kohtla-Järvel eestikeelse hariduse toetamiseks. 

Reede hommikul kell 10 toimub meeleavaldus Jõhvi vallavalitsuse sissepääsu juures. Protestiaktsiooni taga on  Eesti noorsotside juhatuse liige Pavel Prokopenko, kes ka ise partei ridades riigikogusse kandideerib. Noormehe kinnitusel pole tegemist siiski partei liinis ettevõtmise, vaid kodanikualgatusega, millega nõutakse eelarvega laristamise ja onupojapoliitika lõpetamist. 

Prokopenko avaldas koos protestiaktsiooni üleskutsega nimekirja asjadest, mida vallavalitsuselt nõutakse. Kokku oli seal seitse punkti, mis puudutasid loodud töökohti, mis on täidetud endale lähedalseisvate inimestega, ebaseaduslikult vallandatud inimestele töökohtade ennistamist, palgatõusu peatamist ja N&V-le makstava summa tõstmisest loobumist. 

Kokku loodab Prokopenko näha vallavalitsuse juures meelt avaldamas kuni pooltsada inimest.  

Kui Prokopenko eelistab, et tema protestiaktsiooni ei seotaks poliitikaga, siis EKRE nimekirjas Ida-Virumaal riigikokku kandideeriv Kersti Kracht tunnistas, et nende korraldatud protestiaktsioon reedel kell 13 Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi ees on puhtalt valimistega seotud. "Me soovime näidata, et seisame eestikeelse riigigümnaasiumi eest," ütles ta. 

Krachti sõnul on nende sõnum see, et pärast seda, kui Eesti riik on olnud iseseisev 27 aastat, ei saa rääkida sellest, et inimesed ei oska eesti keelt. "See näitab, et midagi on tehtud väga valesti, ja eesti keele õpetamise poliitika eest ei paneks ma haridusministeeriumile isegi kahte," ütles ta, lisades, et kui inglise kolledž, prantsuse lütseum ning saksa gümnaasium suudavad oma lapsed panna rääkima võõrkeelt sellisel tasemel, mis on piisav Inglismaale või Prantsusmaale ülikooli minekuks, siis on eriti kahetsusväärne, et Ida-Virumaal ei õpetata riigikeelt sellisel tasemel, et gümnaasiumis suudaksid lapsed selles keeles õppida. 

Kõigest sellest tuleb juttu ka protestiga kaasneval kõnekoosolekul. EKRE korraldab protestiaktsioonid peale Kohtla-Järve ka Tallinnas ja Tartus haridusministeeriumi ees.  

Kell 12 teeb samasuguse protestiaktsiooni Vabaerakond. Viimane kutsub inimesi meelt avaldama Kohtla-Järve keskväljakul. 

Krachti sõnul ei olnud neil aimugi, et ka teine poliitiline partei on protestiaktsiooni korraldamas. "Aga iga meeleavaldus kooli toetuseks on teretulnud," lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles