Reede oli Ida-Virumaal meeleavalduste päev

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallavõimu vastu avaldas meelt ka tuntud arstidest abielupaar Koit ja Sirje Makke.
Jõhvi vallavõimu vastu avaldas meelt ka tuntud arstidest abielupaar Koit ja Sirje Makke. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Reede oli Ida-Virumaal meeleavalduste päev: Jõhvis protestiti sotside eestvedamisel vallavõimu vastu, Kohtla-Järvel nõudsid Vabaerakond ja EKRE eestikeelse gümnaasiumihariduse säilitamist.

Kella kümneks hommikul kogunes Jõhvi vallamaja juurde ligikaudu poolsada inimest. Käes hoiti plakateid näiteks kirjadega "Ei korruptsioonile!", "Ebaseaduslikud vallandamised. Ei!". Protestiti valla eelarveraha raiskamise ja  onupojapoliitika vastu ametikohtade täitmisel, nõuti kaasava eelarve rakendamist. 

Vallavanem õue ei tulnud

Meeleavaldusel osalenud, varem arstidena töötanud abielupaar Koit ja Sirje Makke,  kes kolisid kolm aastat tagasi Jõhvi elama, sõnasid, et tulid protestima, kuna pole sugugi rahul sellega, mis vallas viimasel ajal toimub.  "Oleme huvitatud sellest, et meie maksuraha ei läheks nii palju vallavalitsuse ja volikogu liikmetele palgaraha maksmiseks," rääkisid nad, lisades, et kui mitmed aastad varem oli palju märke sellest, et Jõhvis muutub elu paremaks ja ilusamaks, siis praeguse vallavõimuga on tekkinud seisak ja liigutakse samas suunas, kuhu on jõudnud naaberlinn Kohtla-Järve.

"Tahaks loota, et sellised meeleavaldused aitavad midagi muuta, kuigi väga suurt usku sellesse pole," sõnasid nad. 

Protestijad hõikasid õue tulema ka vallavanem Martin Repinskit ja teisi vallajuhte. Volikogu esimees Eduard East väljus küll vallamaja uksest, kui lahkus protestijatest välja tegemata.

Keskerakonna nimekirjas riigikogusse kandideeriv Repinski sõnas Põhjarannikule, et kavatses alguses välja minna, aga kui nägi, et protestijad on põhiliselt tema poliitilised konkurendid, siis ei pidanud ta seda vajalikuks. "Ma oleksin läinud, kui oleks võimalik pidada konstruktiivset dialoogi. Aga mulle öeldi, et seal räägitakse vaid sellest, kui palju paha on Keskerakond teinud. Vaatasin neid inimesi, kes seal olid − see on ju selge, et see on valimiskampaania, las nad teevad oma kampaaniat ise, ma ei taha selles osaleda," ütles ta, lisades, et suhtleb meelsasti vallakodanikega vastuvõttudel ja vastab ka nende telefonikõnedele.

Meeleavalduse kokkukutsuja ja põhikõneleja oli Pavel Prokopenko, kes kandideerib sotside ridades riigikogusse. Kõnelejate seas olid ka Eesti200 nimekirjas kandideeriv Nikita Lumijõe ja Reformierakonna kandidaat, endine Jõhvi vallavanem Aivar Surva. Samuti oli meeleavaldajate seas mitmeid Jõhvi vallavolikogu opositsiooni liikmeid.

Prokopenko märkis hiljem sotsiaalmeedias Repinski suhtlema tulekust keeldumise kohta, et pole midagi parata, kui Repinski peab üksikute poliitikute kõrval meeleavaldusel osalenud 80aastasi pensionäre ja lihtrahvast oma konkurentideks.  

Kaks parteid avaldasid meelt Kohtla-Järvel

Vabaerakonna poliitikud lõid reede keskpäeval oma telgi püsti Kohtla-Järvel Virula väljakul ja pidasid kõnesid eestikeelse gümnaasiumihariduse toetuseks.

Vabaerakonna meeleavaldus Kohtla-Järve Virula väljakul.
Vabaerakonna meeleavaldus Kohtla-Järve Virula väljakul. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik
EKRE avaldas meelt Kohtla-Järvel Katse tänaval Järve gümnaasiumi naabruses.
EKRE avaldas meelt Kohtla-Järvel Katse tänaval Järve gümnaasiumi naabruses. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Sama tegi EKRE Katse tänaval Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi aia ääres. Endine maavanem, nüüd riigikogusse pürgiv Riho Breivel sõnas, et ta pelgab kõige rohkem seda, et sel moel, nagu haridusministeerium Kohtla-Järvel riigigümnaasiumi kavatseb luua, kaob ära see väärtuste süsteem, mis on Järve gümnaasiumis aastakümneid püsinud. "Me oleme mures, et Ida-Virumaal ja Kohtla-Järvel eestlust hoidvate inimeste lapsed lähevad siit ära ja ka nad ise hakkavad siit üha rohkem ära minema," sõnas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles