Vasknarva külakeskus saab uue jume

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik vanemaid maju paikneb Vasknarvas otsaga külatänava poole.
Enamik vanemaid maju paikneb Vasknarvas otsaga külatänava poole. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Alutaguse vallavalitsus otsib Vasknarva külakeskuse kujundusprojekti koostajat.

Narva jõe lähte vasakul kaldal asuvas 99 elanikuga Vasknarva külas on Peipsi rannikule omane küla plaanistruktuur ja hoonestus. 

Küla moodustub ühe tänava äärde, mis algab kiriku juurest ja kulgeb piki Narva jõe kallast. Enamik vanemaid maju paikneb otsaga külatänava poole, seda traditsiooni järgivad osaliselt ka uuemad hooned. Nüüdisaegsemaid elamuid on ehitatud ka pikiküljega paralleelselt külatänavaga, mistõttu on osaliselt suletud varem majade vahelt avanenud vaated Narva jõele. Paljud eluhooned on säilinud originaalses mahus ja kujundusega − väikesemahulised viilkatusega ehitised, mille väliskujunduses domineerivad laudvoodri erinev paigutusviis ning detailid.

Vasknarvas on paadisadamad, piirivalvekordon, kalmistu, ordulinnuse varemed, buunid ja Kuremäe kloostri Vasknarva prohvet Eeliase skeeta. Kõigil projektiala piiresse jäävatel avalikel aladel on olemas oma väljakujunenud kasutus ja otstarve; esindusväljakut külas ei ole. 

Vallavalitsuse soov on luua Vasknarva külakeskusest kujundusprojekti abil ühtse kujunduskeelega terviklik keskkond, parandades sellega küla sidusust ja mimekesistades ajaveetmise võimalusi. Kujunduslahendus peab siduma kogu ala ühtseks visuaalseks ja kujunduslikuks tervikuks ning tooma lisaks olemasolevatele funktsioonidele välja ka alternatiivsed funktsioonid, millega muuta külakeskus atraktiivsemaks. 

Lisaks küla läbivale Jõhvi-Vasknarva tugimaanteele tuleb kujundusprojekti koostamisel arvestada suuremate kõrvaltänavate (eriti oluline on Muuli tee) ning olulisemate avalike objektide (Vasknarva linnuse varemed) ja aladega (buunid ja külaplats), sealhulgas tagada neile ligipääs ja luua ühtne kujunduskeel.  

Olulisemate kujundusaladena on esile toodud Sõrenetsi tee, Muuli tee (juurdepääs rajatava sadamani), bussipeatused, külaplats, ordulinnuse varemete ümbrus koos promenaadi ja võimaliku kaiga ning buunide eksponeerimine ja ligipääsetavus. Lahendust oodatakse ka teedele ja jalgteedele, haljastusele, väikevormidele, välisvalgustusele ning liiklusele ja parkimisele. 

Hinnapakkumusi kujundusprojekti koostamiseks oodatakse 6. märtsiks.

Eelmise aasta lõpus valmisid Alutagusel Iisaku ja Tudulinna aleviku kujundusprojektid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles