Toila vald kaalub uue lasteaia ehitamist

Erik Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila lasteaed Naerumeri.
Toila lasteaed Naerumeri. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Toila vald kaalub uue lasteaia ehitamist Kohtla-Järve külje alla Järve külla, et hoida kokku raha, mis praegu Kohtla-Järvele lasteaiakohtade eest makstakse. 

Pärast 2017. aasta sügisel toimunud haldusreformi, kus Toila vallaks ühinesid senine Toila, Kohtla ja Kohtla-Nõmme vald, sai Toila endale Kohtlaga ühinemise tulemusel kohustuse maksta viimase territooriumil elavate laste lasteaiakulud.

Aastas pool miljonit

Kohtla vald oli piirkonnas üks väheseid omavalitsusi, kus polnud ei oma kooli ega lasteaeda, ning geograafilist asukohta arvestades käisid valla lapsed peamiselt Kohtla-Järve lasteaedades ja koolides. 

"Tegelikult on summa, mida nende laste eest Kohtla-Järvele maksame, päris suur ja esialgu oleme arvestanud, et sellest piisaks, et ise oma lasteaeda üleval pidada," ütles Toila valla arendusnõunik Mehis Luus. Aastas maksab Toila vald Kohtla-Järvele oma laste lasteaiateenuse eest pool miljonit eurot. Praegu käib Kohtla-Järvele 72 Toila vallas elavat lasteaialast, enamik neist endise Kohtla valla territooriumilt.   

Kui meil kohti üle jääb, saame pakkuda neid ka teiste omavalitsuste lastele, siis hakatakse hoopis meile maksma.

Eve East

Toila vallavanem Eve East ütles, et Kohtla-Järvel käivate endise Kohtla valla laste arv on tegelikult niivõrd suur, et vallal on tõesti võib-olla mõistlik ehitada oma lasteaed, eriti kui vaadata, millise rahasumma eest on võimalik ehitada näiteks moodullasteaeda. "Ja kui meil kohti üle jääb, saame pakkuda neid ka teiste omavalitsuste lastele, siis hakatakse hoopis meile maksma." Selleks on tema sõnul vaja teha tasuvusanalüüs. "Kui eelarve saab vastu võetud, siis hakkamegi võtma hinnapakkumisi, et see tasuvusanalüüs tellida," sõnas ta. 

Easti kinnitusel leidis mõte uue lasteaia ehitamisest positiivset vastukaja ka volikogus. "Aga enne tasuvusanalüüsi ei otsustata midagi."

Toila vallas on praegu kolm lasteaeda: Vokas, Toilas ja Kohtla-Nõmmel. Kahes esimeses on kõik kohad täis, Kohtla-Nõmmel mõned vabad kohad on. Osalt on see seotud asjaoluga, et näiteks Toila lasteaeda, mis on eralasteaed, tuuakse 38 protsenti lastest teistest omavalitsustest. "Kui vaadata, kui suur arv lapsi käib meilt Kohtla-Järvel lasteaedades, siis need on ju meie enda lapsed ning peaksime andma neile võimaluse oma valla lasteaias käia," ütles Eve East. 

Ühinemisest enam ei räägita  

Uue lasteaia ehitamise teema tuli jutuks esmaspäeval Toila vallavalitsuses toimunud Toila, Jõhvi ja Alutaguse vallajuhtide kohtumisel, kus arutati koostöövõimalusi hariduse, kultuuri ja spordi vallas. Kui kaks nädalat tagasi toimunud Jõhvi ja Toila kohtumisel räägiti ka kahe valla ühinemiskõneluste alustamisest, siis seekord võimalikku ühinemist keegi ei maininud. Vaid Alutaguse volikogu esimees Raivo Raap ütles kohe koosoleku sissejuhatuses, et nemad mingist ühinemisest kellegagi ei räägi. 

Kohtumisel räägiti sellest, et kolm omavalitsust võiksid omavahel koostööd teha näiteks ürituste korraldamisel, et ei oleks dubleerimist. Samuti pole mõtet kõigil omavalitsustel investeerida paralleelselt suurematesse objektidesse, samal ajal kui ühel omavalitsusel on näiteks kultuuri- või spordiotstarbeline rajatis olemas ja seda saavad kasutada naabervalla elanikud. 

Kolme vallajuhi arvates on oluline teha koostööd ühistranspordi korraldamises, eriti selle valguses, kuidas valdade elanikud kasutavad naaberomavalitsuste teenuseid. 

Järgmine kokkusaamine lepiti kokku märtsikuu lõppu ning see toimub Alutaguse vallas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles