Jõhvi koolilapsed said kingiks kodukanti tutvustava raamatu

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uut raamatut kätte andes keelitas Erika Prave koolilapsi oma kodukandi ajaloo vastu senisest suuremat huvi tundma.
Uut raamatut kätte andes keelitas Erika Prave koolilapsi oma kodukandi ajaloo vastu senisest suuremat huvi tundma. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Leaderi projektitoetuse abil on valminud 48-leheküljeline raamat "Jõhvi lood lastele", projekti elluviija on MTÜ Tubli Laps. Värske raamat on abiks õpilastele Jõhvi ajaloo tundmaõppimisel ja koduloo tutvustamisel ning pakub rohkelt uudistamist nii õpetajatele kui ka õpilastele. Eesti Vabariigi 101. aastapäevale pühendatud pidulikul aktusel jagati uued raamatud kätte kõikidele Jõhvi koolide 4.-6. klasside õpilastele − kokku üle 600 eksemplari.

Äsja ilmavalgust näinud ja veel värske trükivärvi järele lõhnavad raamatud andis klasside esindajatele üle raamatu autor, ajakirjanik ja Jõhvi elanik Erika Prave. Tema sõnul kulus ideest teostuseni kolm aastat, kuid mõte säärane raamat välja anda ei sündinud juhuslikult: Prave armastab oma kodukanti siiralt ning soovib, et ka teised oma linna armastaksid ja tunneksid, eriti pealekasvav põlvkond. Seetõttu on uus raamat mõeldud eelkõige kooliõpilastele ning ilmunud eesti ja vene keeles.

Väike viktoriin, mille Prave otse pidulikul aktusel korraldas, kinnitas tema kahtlusi, et noorem põlvkond ei tunne kõiki põnevaid fakte oma linna ajaloost. Ning uus raamat on nende tundmaõppimisel lastele kindlasti abiks.

48-leheküljeline illustreeritud raamat pajatab ajaloolise Jõhvi märgilistest mälestusmärkidest, hoonetest ja muudest nurgakestest, aga ka tänapäevase linna vaatamisväärsustest.

Erika Prave ja MTÜ Tubli Laps entusiastid nägid kõvasti vaeva, et lapsed oma kodukanti senisest paremini tundma õpiksid.

"Teadmised aitavad oma linna senisest rohkem armastada ja väärtustada ning võimalik, et just see innustab kedagi kodukanti jääma või pärast õpinguid siia tagasi tulema, et siin elu edendada," usub Prave. "Soovisin väga jagada neid teadmisi ja ajaloolisi leide, mida kogusin, veetes palju päevi Iisaku muuseumis. Kirjutasin projekti ning saanud Leaderi fondi ja Jõhvi võimude toetuse, asusin raamatu kallal tööle. Kuid rõhutan, et see väljaanne valmis meeskonnatööna. Info kogumisel ja raamatu kujundamisel olid mulle abiks paljud inimesed, teiste seas Jõhvi gümnaasiumi vilistlane Polina Luur, kes tegi pildid."

Jõhvi vene põhikooli direktor Irina Šulgina on jõudnud raamatu juba läbi lugeda ning tema sõnul on see mitte ainult huvitav ja kasulik, vaid ka lastele arusaadav ja köitev.

"See annab ülevaate Jõhvi ajaloost ja on suurepäraselt illustreeritud, seda on meeldiv käes hoida ning seda kohe tahaks lugeda. Peale selle on raamatus interaktiivsed ülesanded, mida lahendades on noortel lugejatel lihtsam infot meelde jätta. See on meie linna lastele tõepoolest kõige toredam pidupäevakingitus."

Samal päeval anti raamatud kätte ka Jõhvi põhikooli õpilastele. Uue väljaande saavad ka kooli- ja linnaraamatukogud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles