Ida-Virumaal poliitilised jõujooned ei muutunud

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonnast sai Ida-Virumaalt riigikogusse kolm esindajat. Peale valimisplakatil olevate Yana Toomi ja Martin Repinski teenis koha välja ka Mihhail Stalnuhhin. Valeri Korb saab riigikogusse naasta juhul, kui oma kohast peaks loobuma Jõhvi vallavanem Repinski. Euroopa Parlamendi liikme Toomi koha saaks endale Dmitri Dmitrijev.
Keskerakonnast sai Ida-Virumaalt riigikogusse kolm esindajat. Peale valimisplakatil olevate Yana Toomi ja Martin Repinski teenis koha välja ka Mihhail Stalnuhhin. Valeri Korb saab riigikogusse naasta juhul, kui oma kohast peaks loobuma Jõhvi vallavanem Repinski. Euroopa Parlamendi liikme Toomi koha saaks endale Dmitri Dmitrijev. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Keskerakond kaotas äsjastel valimistel Ida-Virumaa ringkonnas küll ühe parlamendikoha, kuid laias laastus on nende ülekaal maakonnas endiselt mäekõrgune. 

Pärast esmaspäeval toimunud häälte ülelugemist kujunes Keskerakonna võidutulemuseks Ida-Virumaal 13 700 häält ehk 50,7 protsenti, mis annab neile kolm ringkonnamandaati, mille said Yana Toom, Mihhail Stalnuhhin ja Martin Repinski. 

Ida-Virumaal on riigikogu uues koosseisus kuus esindajat 

Ringkonnamandaadiga valitud:

Yana Toom, Mihhail Stalnuhhin, Martin Repinski (kõik Keskerakond), Katri Raik (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) ja Eerik-Niiles Kross (Reformierakond).

Kompensatsiooonimandaadiga valitud: 

Riho Breivel (EKRE).

Keskerakonna toetus vähenes pisut

Neli aastat tagasi kogus Keskerakond Ida-Virumaal 59 protsenti häältest ja sai neli riigikogu kohta. Seekordne tulemus on küll pisut lahjem, ent ülekaal konkurentide ees on siiski jätkuvalt mäekõrgune. 

Nii nagu neli aastat tagasi, said ka seekord Ida-Virumaalt ühe ringkonnamandaadi üsna võrdse tulemuse teinud sotsid ja Reformierakond ning need läksid nende esinumbritele Katri Raigile ja Eerik-Niiles Krossile. Sotsid said 14,8 ja Reformierakond 14 protsenti häältest. Sotsid tegid enam-vähem samasuguse tulemuse nagu 2015. aastal, Reformierakonna toetus kasvas mõne protsendi võrra. 

Võrreldes eelmiste riigikogu valimiste 3,1 protsendiga sai Ida-Virumaal neil valimistel märksa rohkem toetust EKRE, kuid 8,3 protsendist ei piisanud ringkonnamandaadi saamiseks. Küll aga läheb Ida-Virumaalt EKRE esindajana riigikogusse endine maavanem Riho Breivel, kes saab tänu 13. asetusele parteinimekirjas kompensatsioonimandaadi. Samas oli Breivel Ida-Virumaal EKRE nimekirjas ülekaalukalt kõige usinam häältekoguja, saades 979 häält.

Üsna kaugele jäi ringkonnamandaadist ka pikaajaline valitsuspartei Isamaa, kes sai vaid 6,5 protsenti häältest. Nende esinumber Ida-Virumaal Siim Kiisler sai üksnes 379 häält, mis on praeguse valitsuse liikmetest kõige kehvem tulemus neil valimistel. Kiisleril oli küll erakonna nimekirjas kõrge, üheksas asetus, ent kompensatsioonimandaatide saajate seas osutus ta esimeseks "varumängijaks". 

Uustulnuk Eesti 200 piirdus Ida-Virumaal 3,7 protsendi häältega. Kõigi ülejäänud erakondade häältesaak jäi siin ringkonnas alla ühe protsendi. 

Keskerakond võib saata riigikogusse asendusliikmed

Kuigi kuus Ida-Virumaalt riigikogusse saajat on selgunud, ei tähenda see veel, et kõik nad sinna ka lähevad. Yana Toom on andnud mõista, et kavatseb jätkata tööd  Euroopa Parlamendis. Tema asendusliikmeks riigikogus peaks saama Dmitri Dmitrijev, kes on olnud samas rollis ka eelneval neljal aastal. 

Selget vastust, kas ta läheb riigikogusse või mitte, pole andnud ka praegune Jõhvi vallavanem Martin Repinskil. Juhul, kui ta loobub riigikogu liikme kohast, saab selle endale alates 2007. aastast sinna kuulunud Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna esimees Valeri Korb. Neil valimistel jäi Korbi tulemus varasematest kordadest nigelamaks − 798 häält oli Ida-Virumaal keskerakondlaste seas alles viies tulemus.

Kõige märkimisväärsem muutus Ida-Virumaal neil riigikogu valimistel eelmistega võrreldes oli veelgi väiksem valimisaktiivsus. Kui 2015. aastal käis Ida-Virumaal valimas 55 protsenti hääleõiguslikest kodanikest, siis seekord kõigest 48,2 protsenti − Eesti keskmisest, mis oli 63,7 protsenti, jääb siinne valimisaktiivsus kõvasti maha. 

Ida-Virumaa valimistel osalemise näitaja vedasid alla eelkõige siinsed suuremad linnad. Narvas oli osalusprotsent 41, Sillamäel 43 ja Kohtla-Järvel 45.

20 paremat häältekogujat Ida-Virumaal

1. Yana Toom (KE) 6195

2. Mihhail Stalnuhhin (KE) 2653

3. Katri Raik (SDE) 2112

4. Eerik-Niiles Kross (RE) 1110

5. Riho Breivel (EKRE) 979

6. Martin Repinski (KE) 976

7. Dmitri Dmitrijev (KE) 943

8. Aivar Surva (RE) 888

9. Valeri Korb (KE) 798

10. Tarmo Tammiste (KE) 632

11. Maksim Volkov (KE) 619

12. Eduard Odinets (SDE) 573

13. Eevi Paasmäe (KE) 529

14. Ahti Puur (Eesti 200) 454

15.-16. Maris Toomel (RE) 448

15.-16. Marja-Liisa Veiser (Isamaa) 448

17. Andrea Eiche (RE) 416

18. Tiit Salvan (Isamaa) 382

19. Kersti Kracht (EKRE) 373

20. Maksim Iljin (SDE) 369

Toom taas suurim häältemagnet

Individuaalselt tegi taas parima tulemuse Keskerakonna esinumber Yana Toom, kes kogus 6195 häält, mis on aga üle viie tuhande vähem kui 2015. aastal. Ligikaudu tuhat häält vähenes nelja aastaga ka Mihhail Stalnuhhini tulemus, kellele nüüd jagus 2653 häält. Sotside esinumber siseminister Katri Raik kogus paremuselt kolmandana 2112 häält. Üle tuhande hääle − 1110 − kogus ka Reformierakonna esinumber Eerik-Niiles Kross. 

Yana Toom sõnas esmaspäeval ERRile, et Narva käis tema vastu suunatud kampaania. 

"Narvas ju antakse välja lehte, kus oli iga nädal mingi üleskutse boikoteerida valimisi jne. See oli päris massiivne. Väga rahul tulemustega olla ei saa, sest eelmise korraga võrreldes toetus kahanes," sõnas Toom, kes polnud aga nõus sellega, et Keskerakond oleks Ida-Virumaal neil valimistel põrunud.

Häälte jagunemine erakondade vahel Ida-Virumaa valimisringkonnas

Eesti Keskerakond

13700

 

50,7%

 

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

4008

 

14,8%

 

Eesti Reformierakond

3769

 

14,0%

 

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

2234

 

8,3%

 

Isamaa Erakond

1767

 

6,5%

 

Erakond Eesti 200

1011

 

3,7%

 

Erakond Eestimaa Rohelised

204

 

0,8%

 

Eesti Vabaerakond

149

 

0,6%

 

Elurikkuse Erakond

106

 

0,4%

 

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei

65

 

0,2% 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles