Mehed naistepäeval lilledega ei koonerda

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Anderson Äri floristidel tuli kogu naistepäevale eelnenud öö tööd teha, jäid nende kaupluse uksed reedelgi hilisõhtuni avatuks.
Ehkki Anderson Äri floristidel tuli kogu naistepäevale eelnenud öö tööd teha, jäid nende kaupluse uksed reedelgi hilisõhtuni avatuks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Traditsiooniliselt täitusid paljud kauplused naistepäeva eel igat sorti lilledega, kusjuures mitte ainult spetsialiseeritud kauplused − lillemered tekkisid ka kaubanduskettide poodidesse. Lilli osteti kümnete kaupa, sest ehkki kalendris on 8. märts tavaline tööpäev, teavad mehed, et naised ootavad neilt meeldivaid üllatusi ikka.

8. märtsi hommikul oli lillemüüjatelt intervjuud raske saada: kõikjal looklesid suuremas osas meesterahvastest koosnenud järjekorrad ning floristidel olid käed-jalad tööd täis. Sellest hoolimata õnnestus meil lillemüüjatele mõned küsimused esitada ning saime teada, et naistepäeval mehed rahaga ei koonerda ning ostavad oma lähedastele lilli mitte tükikaupa, vaid tervete bukettidena. 

Anderson Äri läheneb loominguliselt

Kohtla-Järve ühe suurema lillekaupluse, ligi 20 aastat turul tegutseva Anderson Äri juhataja Jekaterina Šmeljova ütles, et naistepäeva puhul pikendasid nad oma kaupluse lahtioleku aega: neljapäeval oli nende esinduskauplus avatud kella 20ni, reedel 22ni. Et kõik eeltellimused täidetud saaksid, ei läinud kaupluse töötajad naistepäevale eelnenud ööl isegi koju, sest tarvis oli valmis teha mitusada lillekimpu. Ning ehkki lilli tellisid nad tavapärasest rohkem, tuli neid hiljem juurde tellida, sest müüjad teadsid oma kogemusest − kõige pingelisem päev oli alles ees.

Tänavu eelistatakse mitte lihtsalt bukette, vaid millegi erilisega kaunistatud kimpe.

Jekaterina Šmeljova

"Mingid kindlad eelistused on vaid üksikutel tellijatel, enamasti öeldakse meile ikka, et teeksime oma äranägemise järgi," rääkis Šmeljova. "See kinnitab, et oleme oma klientide usalduse välja teeninud. Palju on püsikliente, see tähendab, et neile meeldib, mida me teeme. Tänavu eelistatakse mitte lihtsalt bukette, vaid millegi erilisega kaunistatud kimpe, nii et floristidel tuleb fantaseerida. Hea, et end ettenägelikult kõikide vajalike materjalidega varustasime."

Sellest hoolimata ei näinud lillekaupluse müüjad väsinud välja, vastupidi − lausa särasid õnnest.

"Naistepäev on nii tore ja helge püha," arutlesid nad. "Väsimus kaob kui iseenesest ja meeleolu on ülev, sest meie saame ju kõige rohkem õnnitlusi ja häid soove: me lausa supleme lillede ja komplimentide meres."

Kulleritel tuleb tööd juurde

Enam-vähem samasugune oli olukord ka teistes piirkonna lillekauplustes. Kõikjal osteti enamasti traditsioonilisi kevadlilli: tulpe, nartsisse, mimoose. Ent meelsasti soetati ka alpikanne, anemoone ja teisi lilli, kusjuures mitte ainult lõike-, vaid ka potililli. Traditsiooniliselt kõige populaarsemad lilled − tulbid − on tänavu kallimad: kui möödunud aastal maksis kõige kallim tulp 1,30 eurot, siis tänavu nägime neid müügis ka 1,60eurose hinnaga.

Kõik lillemüüjad tõdesid, et iga aastaga kasvab lillede kohaletoimetamiseks tehtud tellimuste arv − inimesed saadavad oma lähedastele lilli nii eri linnadest kui ka riikidest.

Kõva konkurents

Ahtme kaupluse OÜ Mascarena perenaise Natalja Ossadtšajaga ei saanud me kaua jutule − kliente oli palju ja kõigil kiire.

"Tellimuse tegime nagu tavaliselt, kuid eks päeva jooksul selgu, kas lilli jätkub või tuleb neid juurde tellida," sõnas ta. "Meil on suurte poekettidega konkureerida raske: nad asuvad siinsamas meie kõrval ja lilled on seal tunduvalt odavamad − nemadki ju valmistusid pidupäevaks. Ent meie valmistame individuaalseid kimpe ning selle teenuse järele on iga aastaga üha suurem nõudlus. Me teeme koostööd ka Interfloraga (lillede kohaletoimetamisega tegelev rahvusvaheline firma − I.K.), kust tuleb samuti palju tellimusi lillede kohaletoimetamiseks. Nii et tööd jagub kõigile."

Maiustusi eriti ei osteta

Lillekaupluste omanike sõnul erinevalt varasematest aastatest komme ja suveniire kingiks enam peaaegu ei osteta. Ent lillede ostmisel mehed rahaga ei koonerda ning kui vaja, siis on valmis välja käima ka mitukümmend eurot.

Mida lillemüüjad ise naistepäeval kingiks saada sooviksid? Tuleb välja, et ikka ka lilli. "Töö tööks, ent alati on meeldiv, kui sulle lilli tuuakse."

"Minu mees mõtleb alati ise kompositsiooni välja ja teeb selle ka ise valmis," rääkis Jekaterina. "Ta leiab alati, millega üllatada. Minule on iga tema järjekordne loomepuhang alati väga meeldiv ja ootamatu üllatus." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles