Jõhvi võim vabanes kahest kogenud ametnikust (12)

Erik Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauaaegsed Jõhvi vallaametnikud Sirli Tammiste ja Piia Lipp  kaotasid sel nädalal töö, kuna praegune võimuliit soovis neist vabaneda.
Kauaaegsed Jõhvi vallaametnikud Sirli Tammiste ja Piia Lipp kaotasid sel nädalal töö, kuna praegune võimuliit soovis neist vabaneda. Foto: Matti Kämärä / Peeter Lilleväli

Jõhvi võimuliit vabanes sel nädalal kahest kogenud ametnikust, kellele avaldati survet ametist lahkumiseks.  

Kolmapäeval kutsuti vallavalitsuse ette kauaaegne vallasekretär Piia Lipp ning survestati teda päevapealt ametit maha panema. Lipp ei soostunud temaga juhtunut kommenteerima ning lõpetas kiirelt telefonikõne, kuid Põhjarannikule teadaolevalt pakkus vallavalitsus 13 aastat vallasekretärina töötanud Lipule hüvitist 6 kuu töötasu ulatuses.

Ähvardati distsiplinaarmenetlusega 

Eile sai samasuguse "musta märgi" 19 aastat Jõhvi sotsiaalteenistust juhtinud Sirli Tammiste, kes kutsuti hommikul vallavalitsuse liikmete ette.

"Tehti ettepanek lõpetada töösuhe poolte kokkuleppel ja nii see läks. Olen seda juba pikemalt mõelnud. Vaadates ka seda, mis Piiaga juhtus, tundsin, et ega mul siin pikalt töötada ei lasta. See väärtusbaas, mida praegune vallavalitsus kannab, ja need väärtused, mis minul on, on ikka väga erinevad, "sõnas Tammiste Põhjarannikule. Sotsiaalteenistuse juhile pakuti lahkumise eest hüvitist kolme kuupalga ulatuses.  

Sotsiaalosakond on ju selles mõttes väga suur tööpõld, kus saab hakata endale hääli kokku korjama. 

Niina Neglason

Tammiste sõnul püüti tema survestamiseks leida mingeid ettekäändeid, kuid tegelikult teavad nii tema kui vallavalitsuse liikmed, et see on poliitiline otsus. "Mulle öeldi, et kui ma ei nõustu seatud tingimustega, siis on võimalik distsiplinaarmenetlus, mida on võimalik algatada mõningatel asjaoludel. Mina mõtlen nii, et kui need juhid ei taha mind, siis nad teevad kõik selleks, et minust vabaneda. Mis ma siis hakkan siin vaidlema?" selgitas Tammiste oma nõustumist vabastada sotsiaalteenistuse juhi koht. 

Tema sõnul jääb tal pooleli kaks suuremat sotsiaalteenustega seotud projekti: puudega inimestele korterite kohandamise projekt ja Kaare 3 asuva sotsiaalmaja baasil plaanitav puudega inimeste kogukonnas elamise projekt. Samuti jääb lõpetamata veel mitmeid väiksemaid asju. "See ongi kogu selle asja juures kõige kurvem," lisas ta. 

Eelolevast nädalast sõidab Sirli Tammiste varem plaanis olnud puhkusele, 25. märtsil naaseb üheks päevaks tööle, annab asjad üle ning siis on vaba.

"Ma arvan, et ma ei jää viimaseks, kellega nii käitutakse."  

Vallavanem ei kommenteeri 

Vallavanem Martin Repinski keeldus kahe ametniku ootamatut lahtilaskmist kommenteerimast, põhjendades seda poolte kokkuleppega asjast avalikult mitte rääkida. "Ma ei saa seda kokkulepet rikkuda. Kõik asjassepuutuvad dokumendid on dokumendiregistrist kättesaadavad," ütles Repinski. 

Jõhvi volikogu opositsiooni juht Niina Neglason kommenteeris kahe kogenud ja olulisel positsioonil olnud ametniku vabastamist kui "puhastust, et panna nende asemele inimesed, kes hakkavad tegema ettevalmistustööd järgmisteks valimisteks − mis puudutab näiteks Sirli lahtilaskmist". Tema sõnul on Sirli Tammiste sotsiaalosakonna juhina olnud poliitiliselt alati neutraalne ning pole kasutanud oma positsiooni näiteks abivajajate suunamiseks valimistel. "Sotsiaalosakond on ju selles mõttes väga suur tööpõld, kus saab hakata endale hääli kokku korjama. Kindlasti on see poliitiline otsus. Sirli on inimene, kes on oluliselt tõstnud Jõhvi mainet, tegelnud projektidega ning kogu sotsiaaltöö siin üles ehitanud − lasta ta nüüd niimoodi päevapealt lahti ... Mul pole lihtsalt sõnu," ütles Neglason, meenutades, et kui Martin Repinski möödunud aastal vallavanemaks sai, lubas ta, et ei hakka ametnikke lahti laskma. "Nüüd me näeme, kuidas asi tegelikult toimub," lausus ta.  

Rääkides kauaaegse vallasekretäri Piia Lipu vabastamisest, ütles Neglason, et tema on inimene, kes tunneb väga hästi seadust ja on asjaajamises väga täpne. "Vallavalitsusel oleks Piia-suguse inimesega olnud seetõttu väga kerge töötada ja see inimene väärib, et teda hoida, mitte ära koristada. Piia poleks kindlasti läinud kaasa mingite sigaduste ja seaduse piiril tegutsemisega," sõnas Neglason.

Põhjaranniku küsimusele, kas vallavalitsusel on lähiajal kavas veel kedagi ametnikest lahti lasta, ei soovinud vallavanem Martin Repinski vastata, põhjendades seda soovimatusega kommenteerida vallavalitsusesisest personalipoliitikat.

Küsimusele, miks tema tegevus ei lähe kokku 8 kuud tagasi ametisse astudes antud lubadustega, et ta ei hakka vallavalitsuse ametnike seas puhastusaktsioonidega tegelema, vastas Repinski: "Selle aja jooksul on väga palju muutunud ja juhtunud. Ka mina tulin tol hetkel esimest korda omavalitsusse ja minu arvamus paljudes omavalitsusega seotud küsimustes on muutunud."   

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles