Kevad lükkas joad pahisema

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Aluoja juga.
Aluoja juga. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Pluss- ja miinuskraadide vahel heidelnud veebruar andis jugadele hea stardi ning nädalavahetusest alates pakuvad kõik veelangud juba väärt vaatemängu

Alutaguse matkaklubi juht Ingrid Kuligina käis pühapäeval Ontika-Valaste matkaraja läbi ja tõdes, et vett lahmab igal pool.

"Karjaorus voolas vesi juba veebruaris, kui selle juures köietöö õppust tegime. Praegu on kraavid ja kõik-kõik kohad vett täis," ütles ta, lisades, et seda jätkub kõikidele jugadele.

Valaste juga
Valaste juga Foto: Tanel Leisalu

Kuligina usub, et mõneks ajaks jagub jugades ohtralt vett kindlasti.

"Praegu ikka lund veel ju on, metsa all päris paksult. Ja kui see otsa saab, tuleb rabades järelsulamine. Sel aastal külmus maapind küll vähe, nii järelsulamine tuleb väiksem, aga ära see ei jää."

Valaste kõrval hulk teisi

Tanel Leisalu Alutaguse matkaklubist on jugasid sel kevadel juba mitut puhku kaemas käinud, viimati pühapäeval.

"Otse loomulikult tasub huvilistel nüüd juba vaatama minna," kinnitas ta. "Veetase on päris hea, võrreldes eelmise aastaga, kui lund oli vähevõitu, on praegu päris uhke; tippaeg peaks olema nüüd nädala-paari jooksul."

Leisalu ütles, et enamasti käiakse ikka Valastel ja teisi jugasid suurt ei teatagi, aga kindlasti tasuks alternatiivina minna vaatama näiteks Aluoja juga. Üks huvitavamaid kohti on tema sõnul Karjaoru juga, samuti tasub vaadata Saka juga ja Langevoja juga.

Karjaoru juga.
Karjaoru juga. Foto: Tanel Leisalu

"Vähem tuntud kohad, kus ma nüüd käisin, on näiteks Padaoru juga − jääb küll Ida-Virumaalt välja, aga see ei loe."

Miks Uhaku juga praegu näha ei ole, ei osanud Leisalu öelda.

"Ma ei olegi ise näinud seda töötamas, kui eelmisel aastal käisin, siis seal vett ei olnud. Seal on kaks võimalust joa tekkimiseks: üks on natuke väiksem juga, mille tekkimise praegune veerohkus ilmselt välistab, suure joa jaoks − nagu kirjanduse põhjal võib järeldada − on praegu ehk vett veel vähevõitu. Emb-kumb variant mingil ajal end kindlasti näitab."

Eile õhtul plaanis Leisalu minna Aluoja joale, et seal veeseisu ära kasutades süstaga sõita.

Kõrtsialuse joastik.
Kõrtsialuse joastik. Foto: Tanel Leisalu

Väiksemad joaretked tulekul

Loodusgiid Enn Käiss tõdes, et pole sel kevadel veel jugasid vaatamas käinud, ent plaanib seda lähiajal kindlasti teha. Plaanis on ka huvilistele mõni väiksem retk korraldada.

Looduse Omnibussi Ida-Virumaa jugadega seotud plaanidest polnud ta kuulnud, küll aga arvas, et nemad tahavad oma siiapoole sõitmisi pigem Narva koskedega seostada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles