Narvas ja Jõhvis mälestatakse märtsiküüditamise ohvreid

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune küünalde aktsioon märtsiküüditamise ohvrite mälestuseks Narvas Raekoja platsil.
Mullune küünalde aktsioon märtsiküüditamise ohvrite mälestuseks Narvas Raekoja platsil. Foto: Inimõiguste Instituut

Esmaspäeval, 25. märtsil tähistatakse üle Eesti 70 aasta möödumist suurküüditamisest, mille ohvriks langes rohkem kui 20 000 inimest. Ida-Virumaal on nende ürituste kese Narvas ja Jõhvis.

Ida-Virumaal tegutseb kaks Memento organisatsiooni: kommunistide repressioonide all kannatanute Alutaguse organisatsioon Memento ning õigusvastaselt represseeritute Narva koondis.

"70 aastat tagasi, 1949. aasta 25. märtsi varahommikul prõmmisid kommunistid, nende kaasajooksikud ning Nõukogude sõdurid seitsme ja poole tuhande eesti perekonna ustele ja akendele, tungisid nende kodudesse, kiskusid veel unesoojad lapsed vooditest välja ning kamandasid ehmunud vanemad asju kokku pakkima, et saata need perekonnad määramata ajaks Siberi avarustesse," kommenteerib ammusi sündmusi Alutaguse Memento esimees Lembit Prits.

Kokku küüditati Eestist tollal 7552 perekonda ehk 20 702 isikut. Et nii traagilist ajaloojärku mitte unustada ja rahva mälu edasi kanda, kutsutakse kõiki märtsiküüditamise mälestusüritustele.

Kell 16 toimub Jõhvi raudteejaamas näituse "Siberi lapsepõlv" avamine. Jõhvis asub üks kuueteistkümnest raudteejaamast, kuhu paigutatakse näitus üle-eestilise kunstiprogrammi "Siberi lapsepõlv. 70 aastat märtsiküüditamisest" raames.

Korraldajate sõnul on programmi eesmärk tähistada märtsiküüditamise 70. aastapäeva ning tuua esile, et viimane põlvkond, kes neid saatuslikke sündmusi mäletab, on "Siberi lapsed" ehk inimesed, kes lastena Siberisse küüditati või seal sündisid.

"Lastel on Siberi-aastatest vastuolulised mälestused. Ühelt poolt on sinna jäänud ka soojad ja ilusad lapsepõlvemälestused, teisalt on "Siberi lapsed" teadlikud ja tundlikud oma emadel lasunud raskustest. Näituseprojekti läbiviimise jooksul on tehtud väga palju koostööd represseeritutega ning erinevalt senistest käsitlustest on pööratud palju tähelepanu küüditatute toimetulekumehhanismidele. Mis aitas neil Siberis hakkama saada? Kuidas nad tagasi Eestisse tulles kohanesid siinse eluga?" kirjutavad näituse korraldajad.

Kell 17 toimuvad meenutus- ja mälestusminutid Jõhvis Kaare tänaval asuva märtsiküüditamise mälestuskivi juures. Kavas on sõnavõtud ja pärgade panek. Kell 18 algab Jõhvi Mihkli kirikus mälestuskontsert, kus esinevad Neeme Ots (trompet) ja Tiia Tenno (orel). 

Narva koondise esimehe Rein Steinfeldti sõnul toimub Narvas kell 12 raudteejaamaesisel platsil represseeritute monumendi juures miiting. Steinfeldti sõnul on seal lubanud osaleda ka näiteks kohalikku volikokku kuuluv siseminister Katri Raik. Järgneb koosviibimine Narva eesti majas, kus on kohaletulnuile kaetud kohvilaud.

Kell 18 süüdatakse Narvas Raekoja platsil märtsiküüditamise ohvrite mälestuseks juba kolmandat aastat järjest küünlad − neid on suisa 3000. Ettevõtmise taga on noorteühing Avatud Vabariik koos Eesti noorteühenduste liidu ja Eesti õpilasesinduste ning Eesti üliõpilaskondade liiduga. See ettevõtmine on üle-eestiline, toimudes ka Tallinnas, Tartus ja Pärnus. 

Vaba Lava Narva teatrikeskuses näeb kell 19 etendust "Oota mind, ma tulen tagasi". Video vahendusel näidatakse Norilski draamateatri kunstilise juhi Anna Babanova dokumentaallavastust Norilski Gulagi laagritest ja nende agitbrigaadidest. Sissepääs sinna on tasuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles