Aseris immitseb merre masuuti (2)

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Masuuti voolas välja nagu allikast.
Masuuti voolas välja nagu allikast. Foto: Koit Oras

Neljapäevane madal veetase tõi Aseris nähtavale merre jooksva masuudinire; päästeamet tõkestas reostuse liikumise poomide ja saepuruga, ent keskkonaohtlike vanade mahutitega peab edasi tegelema maaomanik.

Neljapäeval märkasid Aseri elanikud, et rannas voolab merre õline vedelik. Kohale kutsutud keskkonnainspektorid võtsid omakorda ühendust päästeametiga, kes reostuskolde hilisõhtuks lokaliseeris.

Madal veetase tõi nähtavale

"Mere ääres sadamamuulist paremat kätt on kaldaservas vana tehase territooriumil suured veneaegsed masuudimahutid, mis on hakanud lekkima," rääkis endine Asri vallavanem, nüüd Viru-Nigula vallavolikogu aseesimees Koit Oras.

Lekkinud on need mahutid juba päris pikka aega, ent tavaliselt pole seda mererannas näha.

"Neljapäeval oli veetase väga madal ja seetõttu oli hästi näha, kuidas 150 - 200 meetri pikkusel rannalõigul masuut vikerkaarevärvides sillerdas. Leidsime ka ühe sellise koha, kus masuuti nagu allikast välja ajas," kirjeldas Oras.

Lekkepiirkond on tema sõnul Aseri kandis ainuke liivasem koht, mistap inimesed põhiliselt seal rannas ja ujumas käivadki.

"Kui see solk sinna sisse jookseb, milline on siis vee kvaliteet? Ja mida see kogu Läänemerele teeb?" arutles Oras.

Kaldaäär sillerdas vikerkaarevärvides.
Kaldaäär sillerdas vikerkaarevärvides. Foto: Koit Oras

Masuuti imbub merre ju pidevalt, iseasi, et enamasti pole seda palja silmaga näha.

"Tavaliselt on veepiir viis - kümme meetrit kalda poole, siis jääb lekkekoht vee alla. Reostus seguneb veega ära ja kui veel lainetus ka on, siis ei märkagi, et vesi sillerdab."

Vana reostus

Endises Aseri vallas saadi lekkivatest masuudimahutitest teada juba viis aastat tagasi.

"Mina hakkasin selle küsimusega tegelema siis, kui Aseris kaevati vee- ja kanalisatsioonitrasse - sealtsamast reostuskoha lähedalt läheb sisse Aseri uue reoveepuhasti süvamerelask. Kaevamise käigus tuligi masuudireotus välja, leidsime isegi ühe toru, kust masuuti välja valgus. Kutsusime keskkonnainspektsiooni välja, päästeamet tuli ja lokaliseeris selle koha ära ning käskis kaeviku kiiresti kinni ajada," meenutas Oras.

Tollal juhtis ta probleemile volikogu tähelepanu ja revisjonikomisjonis, mille koosoleku protokolli pandi kirja, et  tuleb survestada maaomanikku, kelle maale jäävad sadama piirkonnas keskkonnaohtlikud maa-alused mahajäetud masuudimahutid, et takistada masuudi lekkimist merre.

"Need mahutid on sadama territooriumil, minu teada tegi keskkonnainspektsioon tookord maaomanikule ka ettekirjutuse, aga täidetud seda seni ei ole," märkis Oras. "Nüüd leidsime liiva all nagu mingeid asfalditükke, inspektroid arvasid, et seesama masuut on seal tahkunud. Järelikult see reostus on seal ikka pikalt kestnud, võibolla juba kümneid aastaid."

Päästjad panid tõkked ette

Ida päästekeskuse pressiesindaja Liina Järvi ütles, et  päästeamet sai Aserisse väljakutse neljapäeval kell 20.38, kohale saadeti kaks päästeautot ja õlihaagis. Päästjad lokaliseerisid reostuse poomide ja saepuruga ning lõpetasid töö kell 22.52.

Keskkonnainspektsioonist reedel kommentaari saada ei õnnestunud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles