Eesti otsib nurmenukke

Eestimaa Looduse Fond
Copy
Nurmenukul on Eestis registreeritud üle saja rahvapärase nimetuse, tuntumad neist kanavarvas, kikkapüks ja taevavõti.
Nurmenukul on Eestis registreeritud üle saja rahvapärase nimetuse, tuntumad neist kanavarvas, kikkapüks ja taevavõti. Foto: Vikipeedia

Eestimaa looduse fond, Tartu ülikooli teadlased ja talgupäeva "Teeme ära" korraldajad kutsuvad sel kevadel liituma ühe põneva kodanikuteaduse algatusega − Eesti otsib nurmenukke! Üle-eestilise kaardistamisega on plaan koguda teadustööks vajalikud andmed üle Eesti vaid nende paari kevadnädalaga, mil nurmenukud õitsevad.

Meile kõigile tuttav kevadlill nurmenukk on selline eriline taim, millel isegi palja silmaga on võimalik õie järgi geenitüüpi eristada. See lill aitab meie teadlasi olulise eesmärgi saavutamisel: hinnata Eesti looduslike taimeliikide ja nende kasvukohtade käekäiku. Tavaliselt on nurmenukukogumikes eri õietüüpidega taimede osakaal võrdne ehk umbes 50:50. Kui see tasakaal on paigast ära, võib see mõjutada taimede elujõulisust. Just õietüüpide osakaalu kaardistamine ongi eesmärk. Nurmenuku abil kogutud andmetega saab ülevaate nurmenuku ja temaga seotud liikide käekäigust Eestis: saab hinnata, millised piirkonnad on looduslikult terviklikud ning millistes piirkondades on olukord halvemaks muutumas. 

Nurmenukutalgutel võib osaleda igaüks. Hakatuseks tuleb leida looduslik nurmenuku kasvukoht (niit, metsaserv, teeäär), võtta kaasa üks interneti ligipääsuga nutiseade (või paber-pliiats), avada nurmenuku nutiveeb nurmenukk.ee ja alustada vaatlusandmete sisestamist (rakendus avaneb aprilli lõpus, nurmenuku õitsemisperiood on enamasti mai alguses ning kestab kaks-kolm nädalat). Vaadelda tuleks võimaluse korral saja nurmenuku õit. Nurmenukul on kahte tüüpi õisi ning neil on lihtne peale vaadates vahet teha.  

Rohkem informatsiooni eesmärkide ja vaatluse kohta leidub aprilli lõpus nurmenukk.ee lehel, juba praegu saab lisainfot aadressil http://elfond.ee/naturallyest/tegevused/eesti-otsib-nurmenukke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles