Asmeri mõte viisavabast tsoonist tekitas pahameeletormi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Toivo Asmeri viisavaba ala idee peaks kunagi teostuma, siis saaks Venemaalt ilma viisata tulla kuni Jõhvini.
Kui Toivo Asmeri viisavaba ala idee peaks kunagi teostuma, siis saaks Venemaalt ilma viisata tulla kuni Jõhvini. Foto: Peeter Lilleväli

Ida-Viru valimisringkonnas Reformierakonna teiseks numbriks oleva Toivo Asmeri mõte luua siinse majanduse elavdamiseks 50 kilomeetri raadiuses piirist viisavaba ala Venemaaga pahandas nii poliitilisi konkurente kui oma partei juhtfiguure. 

Toivo Asmer käis 30. detsembril Põhjarannikus ilmunud arvamusloos "Parem piirikaitse tugevdaks ka Ida-Virumaad" muu hulgas välja mõtte, et kui piiri kaitsmist oluliselt parandada, siis viisavaba ala loomine   võimaldaks senisest märksa paremini edendada maakonnas turismi. "Viisavaba ala loomine kuni 50 kilomeetri kaugusele piirist ei tohiks olla enam mingi "oht", vaid just see, mida Ida-Virumaa majanduse edendamiseks vaja on, kasutades ära Ida-Viru geograafilist eelist," kirjutas Asmer Põhjarannikus.

Siseminister: rumal mõte

Siseminister ja Reformierakonna juhatuse liige Hanno Pevkur hindas BNSi vahendusel Asmeri ideed "rumalaks mõtteks", mis ei ole mõeldav. "Arvestades Venemaa tegutsemist Ukrainas, kus jutumärkides viisavaba tsoon tekitati sõjaliselt, on meie esmane ülesanne Eesti piiri tugevdada ja mitte tegelda uitmõtetega viisavabadusest," ütles Pevkur erakonna pressiesindaja vahendusel. "Mõistan, et mõningatele huvigruppidele pakuks selline vabatsoon mitmesuguseid võimalusi, aga ma ei näe selleks Venemaa praeguse käitumise juures mingisuguseid võimalusi."

Pevkur kinnitas, et Asmeri öeldu ei ole Reformierakonna positsioon. "Kuigi Reformierakond ei ole teemat juhatuses arutanud ja ma ei pea seda isegi vajalikuks, julgen väita, et erakonna positsioon on selles küsimuses eitav," ütles Pevkur.

Skeptiliselt suhtus Asmeri plaani samuti Reformierakonna nimekirjas kandideeriv Jõhvi vallavanem Aivar Surva. "See on küll väga kummaline mõte. Ma ei kujuta hästi ette, kuidas meil siin Jõhvi kandis hakatakse seda viisavabaduse piiri kontrollima. Kas siia tehakse teine piirivalve liin?" imestas Surva.

Ühe Asmeri konkurendi riigikogu valimistel, IRLi esinumbri  Anvar Samosti hinnangul  on viisavaba ala loomine ohuks Eesti riiklusele. "Vaadates Venemaa tegevust mitte ainult viimase aasta jooksul, vaid tegelikult peaaegu kogu Putini režiimi ajal, peaks igale mõtlevale inimesele selge olema, millist selget ohtu Eesti riiklusele ja inimeste turvalisusele kujutaks endast idapiiri äärde 50kilomeetrise viisavaba, õigupoolest kontrollimatu tsooni loomine," ütles Samost BNSile.

Tema sõnul oleks Venemaal sellise tsooni olemasolul lihtne saata Eestisse ükskõik milliseid üksusi ja seltskondi. "Põhimõtteliselt täpselt nagu Ukrainasse möödunud aasta alguses," lisas Samost.

Sotside nimekirjas Ida-Virumaal kandideeriv politoloog Kristiina Kallas leiab, et ettevõtluse ergutamiseks ei ole vaja astuda niivõrd kardinaalset sammu nagu viisavabaduse kehtestamine, kuna see oleks ohtlik ja soodustaks ka kuritegevust. "Venemaa turist on Ida-Virumaa majanduse arengule väga oluline. Minu ettepanek on kaaluda tasuta nädalavahetuse viisade sisseviimist," märkis Kallas ja selgitas, et tegu oleks  72 tundi reede hommikust kuni pühapäeva ööni kehtiva viisaga, mis oleks vabastatud riigilõivust.

Samuti peab Kallas vajalikuks konsulaarteenuste parandamist ning piiri läbilaskevõime suurendamist, et ooteaeg piiril väheneks.

Pahameeletorm üllatas

Toivo Asmer ütles eile, et negatiivsed reaktsioonid tulid talle üllatusena. "Ma ei mõelnudki ju seda, et viisavabadust oleks võimalik kehtestada praegu, kui pinged Venemaaga on nii teravad. Kuid vaadata tuleb ka ettepoole ja mõelda sellele, mismoodi siis riik saab Ida-Virumaa ettevõtlust reaalsete tegudega toetada," ütles Asmer.

Ta leidis, et pahameeletorm tema suhtes puhkes sellest, et paljud hinnangu andjad ei olnud lugenud tema artiklit tervikuna, vaid üksikuid lauseid. "Minu põhisõnum oli, et piirikaitsesse tuleb oluliselt tugevdada ja selleks on vaja riigil Ida-Virumaale senisest märksa rohkem panustada. Julgeolekut tugevdab tõhus kontroll piiril, aga mitte viisad, " sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles