Viru pataljoni kasarmuehitus sai ringi peale

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad kolisid detsembri lõpus uude kasarmusse, kus eluruumid on senisest avaramad ja ruumi rohkem.
Ajateenijad kolisid detsembri lõpus uude kasarmusse, kus eluruumid on senisest avaramad ja ruumi rohkem. Foto: Matti Kämärä

Viru pataljon avas eile uue kasarmu, tänu millele suudetakse vastu võtta 240 ajateenijat rohkem kui seni. 

Viru pataljoni kasarmu ehitamine maksis 3,3 miljonit eurot, millega rajati juurde 3900 ruutmeetrit kogupinda ehk kahe jalaväekompanii jagu ajateenijaid. Kokku suudab Viru pataljon nüüd vastu võtta 240 ajateenijat rohkem kui varem. Juba praegu on noormehi pataljonis sadakonna jagu rohkem kui seni ja paari kuu pärast suureneb koosseis veelgi.

Moodne linnak 

Ootamatult haigestunud kaitseministri Sven Mikseri asemel eile Viru pataljoni uhiuue kasarmu avanud kaitseministeeriumi kantsleri Mikk Marrani sõnul on maja olulise tähendusega seetõttu, et Eesti on panustanud kaitseväe arendamisse ja selle aastaga jäävad kasutusest välja viimased Nõukogude sõjaväele kuulunud hooned ning kõikidel sõduritel on nüüdisaegsed ja mugavad elamistingimused.

Kaitseväe arengukava näeb ette kaitseväe väeosade koondamise suurematesse ja moodsamatesse linnakutesse ning 1. jalaväebrigaadi koosseisu kuuluv Viru pataljon on üks nendest. Pataljonis on kolm kasarmut, millest vanim, 1990ndate alguses ehitatud hoone, läheb lähitulevikus renoveerimisele. "Seal ei ole rahalised mahud küll nii suured," tunnistas Marran, kuid lubas, et kindlasti parandatakse sealses kasarmus ajateenijate sportimistingimusi ning ka sõdurikodu saab olema senisest mõnusam ja mugavam.

"Me avame kasarmu keerulisel ajal, mil julgeolekuolukord on muutunud. Ka seetõttu on Eesti kaitseväes tehtavad investeeringud olulise tähtsusega ja see maja tähendab rohkem kui vaid tükikest betooni," lisas Marran.

Uue kolmekorruselise kasarmu alumisel korrusel on lao- ja õpperuumid, teisel ja kolmandal korrusel on samuti õppeklassid, aga ka ajateenijate eluruumid ning kompanii kontor. Ajateenijate eluruumid on varasemast suuremad ja avaramad. Lisaks on muutunud mugavamaks varustuse ja relvade hooldamine.

Investeeringud jätkuvad

Kui uusi kasarmuid Viru pataljoni enam ei planeerita, siis ehitustööd ei lõpe Viru pataljonis veel niipea. Kui mõni aeg varem said pataljonis valmis uus pääslahoone ja pääsla perimeeter, siis sel aastal hakatakse ehitama uut lasketiiru, mis Viru pataljoni ülema, kolonelleitnant Eero Kinnuneni sõnul saab olema senisest mugavamas kohas ja korraliku müratõkkega. Tänu sellele häiritakse kohalikke elanikke senisest vähem.

Praeguse lasketiiru asemele kerkib tulevikus remondi- ja hooldushall pataljoni masinate hooldamiseks.

Kinnuneni sõnul on uue kasarmu avamine märgilise tähendusega, sest uus on ka pataljoni väljaõppekava ning välja õpetatakse soomusmanööverüksust ehk jalaväepataljoni killukaitse tugevneb ja manöövrikiirus tõuseb.

Pataljoni kasutusse antakse 30 soomukit, mis praegu on Paldiskis väljaõppel ning mis lähiajal jõuavad koos väljaõpetatud jaoülemate ja soomukijuhtidega Jõhvi. "Tulevikus hakkab kogu õpe toimuma juba kohapeal," kinnitas Kinnunen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles