Vaivara ohtlike jäätmete keskus jääb ka sel aastal suletuks

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba kolmandat aastat seisab Vaivara ohtlike jäätmete käitluskeskus tegevusetult, sest riik pole suutnud sinna operaatorit leida.
Juba kolmandat aastat seisab Vaivara ohtlike jäätmete käitluskeskus tegevusetult, sest riik pole suutnud sinna operaatorit leida. Foto: Kadri Kauksi

Vaivara ohtlike jäätmete keskus on juba kaks ja pool aastat suletud olnud, sest riik ei suuda sinna operaatorit leida.

Vaivara ohtlike jäätmete käitluskeskuse (OJKK) sulgemise põhjuseks 2012. aasta sügisel sai ebaõnnestunud operaatorihange.

Nimelt  sai keskust seni opereerinud ASil EcoPro rendilepingu tähtaeg täis ja kuigi nad taas hankel osalesid, tunnistati võitjaks OÜ Ekoservis Teenused.  Paraku ei suutnud firma  pärast rendilepingu sõlmimist hankida üheksa kuuga ohtlike jäätmete käitluslitsentsi. Tollane keskkonnateabe keskus (nüüd keskkonnaagentuur) ütles selle tõttu neile lõpuks rendilepingu üles ning oli pool aastat hiljem sunnitud Eesti ainukese ohtlike jäätmete prügila sulgema.

Operaator ikka leidmata

Mullu suvel tundus juba üsna kindel olevat, et keskus peatselt taasavatakse − uue operaatorihanke võitjaks tunnistati AS Ragn-Sells.

Lepingu sõlmimiseni paraku ei jõutudki: pärast korduvat ajapikenduse andmist otsustas keskkonnaagentuur hanke nendega lõpetada.

Keskkonnaagentuuri asedirektor tugiteenuste alal Madis Helm ütles, et  Ekoservis Teenustel  puudus kogemus ohtlike jäätmete käitluses, mistõttu järgmise hanke juures sai see punkt väga oluliseks täienduseks.

"Keskkonnaagentuuri ja viimase hanke võitja Ragn-Sellsi vahel toimus küll tihe koostöö, ent ebakõlad tekkisid sellest, et osapoolte ootused ja arusaamad tähtaegadest erinesid," rääkis ta. "Arvestades Vaivara ohtlike jäätmete käitluskeskuse olulisust Eesti jäätmemajanduses, ei pidanud keskkonnaagentuur õigeks lepingu allkirjastamise tähtaega rohkem pikendada ja lõpetas hanke Ragn-Sellsiga. Praegu arutab Vaivara OJKK haldamise edasist stsenaariumi asjatundjate töögrupp ning lahenduse avalikustame lähiajal. Keskuse taasavamine ongi jäänud ebaõnnestunud hangete taha."

Riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra on välja pakkunud, et Vaivara OJKK  tuleks anda hallata ja opereerida riiklikule aktsiaseltsile. Madis Helmi sõnul ei ole  riigi osalusega ettevõtete osalemine keskuse haldamise ja opereerimise hankel välistatud.

Nõrgveele veel lahendust pole

Pärast prügila sulgemist tuli ilmsiks mitu probleemi:  liiga vähese võimsusega puhastusseade ei suutnud nõrgvett nõuetekohaselt puhastada ning selle asemele on vaja ehitada uus, samuti avastati prügilat ümbritsevas kraavis suur reostus.

Prügila nõrgvett hakati esialgu vedama ASi Narva Vesi puhastusseadmetele, eelmise aasta sügisest alates aga ei soostutud seal seda enam vastu võtma. Keskkonnaagentuuri plaanist hakata seda vett vedama Kohtla-Järve puhastusseadmetele ei saanud asja ning Madis Helmi sõnul ladestatakse tekkivat nõrgvett praegu olemasolevates basseinides ja täitmata ladestusala kärgedes. "Seda nii kaua, kuni AS Narva Vesi pole saanud uut keskkonnaluba, milles on kirjeldatud tingimused, mille alusel on võimalik Vaivara ohtlike jäätmete hoidlas tekkivat nõrgvett vastu võtta," täpsustas ta.

Eelmisel aastal välja kuulutatud riigihanke Vaivara OJKK uute puhastusseadmete ehitamiseks võitis AS Schöttli Keskkonnatehnika, kellega on nüüdseks sõlmitud tehnoloogia tarneleping.

Uus lootus aasta lõpuks

"Uued puhastusseadmed annavad kindlasti Vaivara OJKK-le lisaväärtust ja suurendavad pakkujate huvi," usub Madis Helm. "Keskkonnaagentuur on seadnud eesmärgiks leida operaator võimalikult kiiresti. Puhastusseadmed käivitatakse aasta lõpus ja hiljemalt selleks ajaks peab operaator olemas olema."

Helmi sõnul on enamik Eesti ettevõtjaid, kelle tootmise või muu majandustegevuse tulemusena tekivad ohtlikud jäätmed, leidnud nende üleandmiseks teisi lahendusi ja võimalusi. "Eestis teist seesugust ladestuspaika ei ole, kuid Euroopas on ohtlike jäätmete käitlejaid ja ladestajaid piisavalt," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles