Loodav Jõhvi riigigümnaasium kutsub suhtlema

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigigümnaasiumi ehitus on täies hoos ja see avab uksed selle aasta sügisel.
Riigigümnaasiumi ehitus on täies hoos ja see avab uksed selle aasta sügisel. Foto: Peeter Lilleväli

Et hajutada teadmatust ja müüte Jõhvi loodava riigigümnaasiumi osas, seatakse järgmisest nädalast sisse infotunnid, kus nii õpilased kui lastevanemad saavad oma küsimustele vastused.

Alates veebruarist saab infonälga kustutada Jõhvi vallavalitsuses, kus riigigümnaasiumi juhtkond on kohal kolmapäeviti kella 16-18. "Igaüks, kel on huvi, võib tulla ja selle kooli kohta täpsemalt küsida," julgustas rajatava riigigümnaasiumi direktor Tarmo Valgepea.

Küsimusi võib saata ka e-posti aadressil kool@rg.edu.ee. Samuti on avatud kooli Facebooki leht, mis täidetakse lähipäevil esialgse infoga ja tekib veel üks keskkond suhtlemiseks.

19. märtsile on kavandatud lahtiste uste päev, kus tutvustatakse riigigümnaasiumi õppekava mustandit, mida saab selles faasis veel täiendada. "Jagame informatsiooni valikainete kohta. Pakume välja enda variante ja testime neid, aga küsime ka õpilaste arvamust. Nii et märtsi lõpuks on valmis esialgne "menüü", kuhu lisame õpilaste soovid. Juuni lõpuks lööme õppekava lukku," selgitas direktor asjade edasist käiku.

Arvestatakse kohalikku eripära

Loodav gümnaasium hakkab pakkuma klassikalisi reaal- ja loodusainete, humanitaar- ning sotsiaalainete õppesuunda. Kokkuleppel ettevõtjatega ja kohalikku eripära arvestades lülitatakse loodusainete valikainete sekka sellised, mis valmistavad ette inseneriõpinguteks.

"Tahaks veel kaasata Tallinna tehnikaülikooli, et mitte dubleerida õppekavas seda, mida õpetatakse ülikoolis, või õpetada neid asju, mida vaja ei ole. Eesmärk on valmistada õpilasi ette selliste erialade edasiõppimiseks nagu energeetika, keemia ja mäeeriala," selgitas Valgepea.

Teiseks soovitakse valikainetega sisse tuua Aasia temaatika, nii et Jõhvis oleks võimalik omandada mõni Aasia keel ning oskus orienteeruda sealses kultuuriruumis, ühiskonnas, majanduses ja poliitikas.

"Praegu on Aasia temaatika ka riigi tasemel rohkem pildil ning mina endise ettevõtjana haistan seal inimestele väga huvitavaid ja intrigeerivad töökohti. Globaalses maailmas võib näiteks Jõhvis elades töötada mingi Jaapani ettevõtte jaoks või Euroopa ettevõtte jaoks, kes teeb äri Jaapanis," rääkis Valgepea, lisades, et Aasia temaatika läheb käiku juhul, kui õpilased näitavad selle vastu piisavat huvi.

Kui sügisel kümnendasse klassi astujate "menüü" on alles koostamisel, siis need, kes juba õpivad Jõhvis gümnaasiumiastmes, saavad valitud õppekava järgi lõpuni õppida. See tähendab, et praegustele eesti gümnasistidele tagatakse eestikeelne ja vene emakeelega noortele selline õppekava, kus 60 protsenti õppest on eesti keeles.

"Iseasi, kui õpilased teevad ise ettepaneku midagi muuta või tekib olukord, et rühmade täitumus on liiga väike, millisel juhul neid ka praegu ei avata. Aga muidu tulevad kahe kooli printsiibid üks ühele üle," rääkis Valgepea.

Kooli mehitamisega on algust tehtud, veebruarist asutakse õpetajatega lepinguid sõlmima."Esimeses voorus valikainete õpetajaid üldse ei otsitud, nii et üks või kaks vooru on veel ees," märkis direktor.

Umbes viiendik seni kandideerinutest on väljastpoolt Ida-Virumaad. "Noored inimesed, äsja magistriõppe lõpetanud. Paaril noorel seisis motivatsioonikirjas, et nad tahavad oma elu siduda Ida-Virumaaga ja tulla siia tagasi," rõõmustas loodava kooli juht. Kõige kaugemalt tullakse Londonist − inimene, kes on siit pärit ja nii Jõhvis kui Inglismaal õpetajana töötanud.

Tugevad partnerid

Uue kooli sisu loomisel on lubanud appi tulla Tallinna ülikool, täpsemalt selle haridusinnovatsiooni keskus ja kasvatusteaduste instituut. Eelmisel reedel allkirjastati tegevuskava innovaatilise koolikeskkonna kujundamiseks.

"Ülikooli ja riigigümnaasiumi vaheline koostöö võimaldab mõlemal osapoolel areneda ning koos õppida. Kiirelt muutuv maailm eeldab elluastujalt teist laadi oskusi ja teadmisi kui varem. Soovime disainida Tallinna ülikooli spetsialistide abil õppeainete ülese, võimalikult elulähedase, aga samas akadeemilise õpikeskkonna, mis aitaks noortel julgelt ja loovalt oma tulevikku kujundada," kirjeldas Valgepea koostöö tagamaid.

Tallinna ülikooli haridusinnovatsiooni keskuse juhataja Pille Slabina ja kasvatusteaduste instituudi direktor Kristi Vinter märkisid, et ühe uuendusmeelse kooli loomisprotsessis osalemine on ka ülikooli jaoks oluline samm. "See võimaldab läheneda kooliuuendusele tervikuna − katsetada ja seirata haridusinnovatsiooni süsteemselt."

Valgepea lisas, et omamoodi katselaboriks olemine toob kooli haridusuuendused ja õpetajate lisakoolitamise, et nad oskaksid kõige uuemaid õpetamismeetodeid kasutada. Need, mis end kõige paremini õigustavad, peaksid jõudma ka Tallinna ülikooli õpetajakoolitusse.

Lisaks Tallinna ülikoolile on riigigümnaasium kirjutanud alla koostööleppe Eesti disainikeskusega, kelle abil lõimitakse õppetöösse disaini temaatika alates õpetajate koolitamisest kuni eraldi disaini kui õppeaine ning selle eri harude ja praktikateni välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles